Imati deveruše na venčanju nije deo naše tradicije, ali se ovaj običaj sa zapada sve više odomaćuje i kod nas, pa deveruše na venčanju u Srbiji postaju sve prisutnije i popularnije. Da li je ovaj deo američke kulture stigao preko holivudskih filmova kod nas? Verovatno. Tek znamo sve o “slatkim mukama” lepih devojaka pred svadbu i na dan slavlja. One su tu da podrže mladu i da joj pomognu oko svega.

Nije to samo novi momenat na svadbi ili tek puki trend. Ovaj običaj je vrlo praktičan, jer su mlade koje imaju više sestara i ne samo jednu blisku prijateljicu, dodelivši im ulogu deveruše, izbegle muke, čak i ljutnju najbližih, jer ne može svaka da joj bude kuma. Deveruša može. Deveruša na svom venčanju možete imati koliko Vi hoćete. Tako da Vašim najvoljenijim sestrama, rođakama i drugaricama i na taj način – dodelivši im posebnu ulogu u Vašem veoma značajnom danu – možete iskazati svoje prijateljstvo i poverenje.

Ukoliko i Vi odlučite da na Vašem venčanju imate deveruše obavestite ih na vreme i dogovorite se sa njima oko svih detalja i “zadataka” za koje će se svaka od njih pobrinuti na dan Vašeg venčanja. Ali i pre toga.

Postojanje deveruša na venčanjima je običaj koji je nastao još u antičkom Rimu, kako bi se mlada zaštitila od zlih duhova i loših sila

Odakle potiče ovaj običaj?

Postojanje deveruša na venčanjima je običaj koji je nastao još u antičkom Rimu, kako bi se mlada zaštitila od zlih duhova, loših sila i bilo kakve neprijatne situacije koja bi mogla tog dana da joj se dogodi. Deveruše su služile kao mamac svega lošeg što bi nevestu tog dana, zapravo, valjalo da mimoiđe, kako bi to bio najsrećniji dan u njenom dotadašnjem životu.

Odakle potice ovaj obicaj

Na zapadu je običaj da mlada ima nekoliko kuma, a mladoženja nekoliko kumova, koji sa njima stoje pored oltara, dok ne izgovore sudbonosno DA.

Poslednjih godina sve više je svadbi i u našoj zemlji koje imaju deveruše. Iako se na forumima vodi “ljuta” bitka oko toga da li bi trebalo u našu tradiciju “ubacivati” i ovaj običaj, koji je “svojina” zapada, mi smo ZA. Što se nas tiče, sve što je lepo i radosno, trebalo bi i podržati.

Koja je uloga deveruša na venčanju?

Deveruše na venčanju nisu samo lepe i doterane devojke obučene u iste ili veoma slične haljine. Prema starom verovanju, njihova uloga je, pre svega u tome da se nađu nevesti za sve što joj je potrebno.

Koja je uloga deverusa na vencanju

Verovalo se, ukoliko je nevesti sudbina nešto loše pripremila za taj dan, deveruše su bile prve na udaru, da to “uzmu” umesto nje. Zbog toga su, kada je običaj nastao, pa još dugo posle toga, deveruše nosile haljine identične mladinoj.

Haljine za deveruše se biraju sa gotovo jednakom pažnjom i radošću kao i mladina venčanica

Da li dever i deveruša imaju istu ulogu?

Dever i deveruše imaju isti koren reči, ali uloge im nisu iste. Makar ne u našoj zemlji. I makar ne u praksi. U teoriji jesu isto, zapravo dever je mladoženjin brat, a deveruša mladina sestra. U nekim krajevima, međutim, uloga devera i deveruše može biti ista, odnosno deveruša može da zameni devera, ukoliko mladoženja nema rođenog brata, a ne želi tu ulogu da dodeli bratu od ujaka, tetke, strica…

Da li dever i deverusa imaju istu ulogu

Ipak, kada pričamo o ulozi devera i deveruše, na srpskim svadbama deveruše nećete videti u gornjem kraju, za mladenačkim stolom, dok će dever na svečarskom ručku sedeti tik do mlade. S jedne strane mladoženja, a sa druge – dever.

Šta su sve obaveze deveruša?

Ukoliko želite da imate deveruše na svom venčanju i da odate počast svojim prijateljicama što su uvek bile uz Vas, uradite to. Jer, sigurni smo da će svaka vaša prijateljica, sestra ili rođaka sa radošću biti i Vaša deveruša.

Sta su sve obaveze deverusa

A i Vama će olakšati mnogo toga. Deveruše su i u danima pre venčanja tu za sve što je nevesti potrebno. Pomažu joj oko priprema, organizuju nezaboravno devojačko veče, raduju je slatkim poklončićima, tu su na dan venčanja da mladu obuku, pomognu joj oko haljine, vela, bidermajera… Proveravaju da li su joj šminka i frizura perfektne. Neretko su tu da zakite goste i pomognu oko primanja poklona. Često deveruše znaju da budu i mladin “glas razuma”, a tu su i da joj dodaju maramicu u emotivnim trenucima, kojih i te kako ima.

Haljine za deveruše

Haljine za deveruše se biraju sa gotovo jednakom pažnjom i radošću kao i mladina venčanica. Nekada su, kada je običaj nastao, sve haljine bile iste – i deverušine i mladina. Vremenom se običaj modifikovao u tom smislu da je venčanica ipak postala posebno važna i drugačija, dok su haljine svih deveruša iste. Trebalo bi da budu slične mladinoj, ali da se razlikuju ipak po boji. Poslednjih godina, pak, možemo videti i varijantu da su sve deveruše obučene u istu boju haljine, ali različitog kroja. Kako god ko voli. Običaji su tu da se čuvaju, ali je normalno da se menjaju i prilagođavaju savremenom vremenu.

Jedna napomena kada su saloni venčanica u Srbiji u pitanju, većina njih (ako ne i svi) daju popuste ukoliko, osim venčanice u njemu kupujete ili iznajmljujete haljine za deveruše i kumu.

U Americi, gde se deveruše posebno poštuju, mlada odlučuje kakve će haljine one da nose, ali je glavna i kad je reš o njihovom kompletnom stajlingu, pa se nebrojeno puta dogodilo da se neka od deveruša oseća “kao klovn”, da drugoj kroj haljine ne pokriva malo veći stomak, trećoj se ne sviđa mejk-ap. Ipak, sve to prođe, a ostaju da se pamte oni najdivniji momenti toga dana.

Haljine za deveruse

Kod nas ipak nije sve tako “strogo”. Deveruše se sa mladom, a to je sve češći slučaj i na “strogo” zapadu, dogovaraju oko svega.

Ukoliko se dvoumite kako da obučete deveruše, da li u iste ili različite haljine, naš savet je ova prva varijanta. Uklopite im boje, i neka blistaju i budu primećene jednako kao i mladenci, jer to im i jeste “izvorna” uloga. Na zapadu, jednako važna kao i uloga kumova.

U svakom slučaju, da biste izbegli dodatni stres i glavobolju pred Vaš važan dan, sledite ova tri saveta:

  1. Razmišljate dugoročno – Razmislite najpre kako ćete se osećati kada fotografije sa venčanja budete gledali za nekoliko godina. Ne razmišljajte isključivo o trendovima, jer ako je danas nešto moderno, ne mora da znači da će Vam lepo izgledati za pet, 10 ili 20 godina. Odaberite neku elegantnu klasiku za deveruše, jer trendovi blede i menjaju se, ali fotografije ostaju.
  2. Posavetujte se sa prijateljicama – Pitajte buduće deveruše za mišljenje kada birate haljine, jer u krajnjoj liniji, one će ih nositi. Posetite zajedno neki od salona venčanica, u kojima ćete pronaći i predivne haljine za deveruše. Bez obzira ko na sebe preuzima angažovanje oko pronalaženja pravog izbora (iznajmljivanje, kupovina, šivenje po meri), deveruše bi trebalo da budu uključene kako bi bile zadovoljne i blistale u njima.
  3. Ne čekajte poslednji trenutak – Čim ste odlučili da ćete na Vašoj svadbi imati i deveruše, počnite da tragate za njihovim haljinama po internetu, sajtovima salona venčanica i drugim izvorima. Menjaćete  mišljenje i dobijati nove ideje. Izbegnite dodatnu glavobolju, i zabavljajte se dok birate haljine za Vaše deveruše.

U zavisnosti od godišnjeg doba u kom ćete se venčati biraćete i haljine za deveruše. Obucite ih u nežne i prolećne boje, ako je proleće. Ukoliko ste se odlučili za zimsko venčanje, pregršt je predivnih modela i za deverušine zimske svečane haljine. Neka svaka ima venčić na glavi, cvetiće u kosi ili buket cveća u rukama. Taj divan detalj će obeležiti radost i cvetanje braka sa Vašim izabranikom.

I onda vam samo preostaje da uživate u svakom momentu i da se dobro provedete sa svim gostima i, naravno, sa Vašim dragim deverušama!