Odavno je prošlo vreme kada se pivo samo sipalo u čaše, jednostavno delilo na male i velike krigle ili, daleko bilo, “natezalo” iz plastične flaše. Kultura ispijanja piva ekspanzivno se poslednjih godina razvila i u našoj zemlji, pa je oblik čaše od posebne važnosti kako bi maksimalno upotpunio ukus ove po popularnosti treće tekućine na svetu, bilo da je točite iz konzerve, staklene flašice ili bureta.

Da li je to samo briljantni marketing? Ne verujemo. Dobro, možda ima malo i toga, ali poput vina, koje tek uz znalački odabranu čašu dobija najkvalitetniju aromu i ukus, tako i određena vrsta piva zahteva pravu čašu, odnosno kriglu za nju, neretko i posebnu čašu za marku piva, što obogaćuje iskustvo ispijanja ove “zlatne hrane”.

miliona hektolitara piva proizvedu srpske pivare na godišnjem nivou

litara se prosečno proizvede u našim pivarama mesečno

litara piva se godišnje popije u Srbiji po glavi stanovnika

litara mesečno u proseku popije svaki stanovnik naše zemlje

Ipak, pre oblika, važnije je da čaše budu čiste, jer je to, pored kvaliteta piva, osnovni uslov za maksimalno uživanje u sjajnim aromama i ukusima ovog pića.

Čim počnete da točite pivo, privlače Vas boja, aroma i iščekivanje. A  šta se događa kada ga sipate u odgovarajuću čašu? I ovo pitanje je stiglo do nauke, pa brojne naučne studije sugerišu da oblik čaše značajno utiče na to kako se pena razvija i zadržava. To naravno ne znači da svako od nas u svom domu treba da ima posebne čaše za posebna piva, ali nije na odmet nabaviti neke od njih. Ukoliko ste pravi pivopija, koji uživa da ekperimentiše, onda ćete svakako odlučiti da imate neke od njih.

Ali, kako odabrati prave čaše za pivo?

Krigle

Krigle su nezamenjiva asocijacija na pivo. Kako da ne budu, kada se vekovima iz njih ispija. Ne čudi, jer je debljina stakla i dna čaše (koja je na kriglama prilična) od velike važnosti za očuvanje temperature na kojoj je najbolje piti pivo (osim starih ejlova koji se piju na sobnoj temperaturi, sve ostale vrste piva je najbolje piti hladne, da ne prelaze temperaturu od 13 stepeni). Deblje staklo na kriglama, osim temperature, čuva svežinu i pojačava ukus piva.

Krigle sa stalkom

Postoji i to! Krigle sa stalkom se preporučuju za sortna piva bogatijeg ukusa i većeg procenta alkohola. Ove vrste piva bi trebalo da se piju lagano, pa se zato za njihovo konzumiranje preporučuju iz krigli sa stalkom. Još jedno od pravila za pivoljupce je da se sva jača piva piju iz krigle u koju može stati čitav sadržaj iz flašice.

Tek uz pravu čašu pivo dobija najkvalitetniju aromu i ukus, pa određene čaše za određenu sortu ovog pića obogaćuju svakako i iskustvo ispijanja

Pinta

Univerzalna pivska čaša koja podržava sve uslove za pravilno konzumiranje piva je – pinta. Bogatstvo mirisa Vašeg pića bolje ćete osetiti u pinti koja, poput pehara, ima širi otvor. Kod ove vrste čaša, staklo je tanje nego kod krigli, što bolje naglašava boju piva. Pinta se uglavnom koristi za degustaciju nemačkih pšeničkih piva.

Čaše sa stopom

Osim krigli, pivo će Vam znalci često poslužiti i iz čaše sa stopom (naravno, sa debljim staklom nego što su vinske). Stopa ovde, takođe ima ulogu očuvanja temperature piva. Budite maher u društvu, pa kada Vaše omiljeno piće budete služili iz ovih čaša, obavezno sipajte tako da pena zauzima dva prsta čaše, jer ćete tako najbolje osetiti jačinu, ukus i gorčinu piva.

I pitanje šta se događa kada pivo sipate u odgovarajuću čašu je stiglo do naučne studije koja sugeriše da oblik čaše značajno utiče na to kako se pena razvija i zadržava

Čaše kruškolikog oblika

U ovakve, manje čaše kruškolikog oblika bez stope, najčešće se sipaju lager piva, koja se u Srbiji najviše i konzumiraju. Lager piva sadrže manji procenat alkohola, pa ih možemo ispijati brže. Ovakav oblik čaše neće dozvoliti da pivo brzo izvetri, a sačuvaće i idealnu temperaturu na kojoj se lager pivo pije, od 6-9 stepeni.

Nije ovo kraj kad je podela čaša za određene vrste piva u pitanju. Postoje i tulip oblici, koji se poput lala šire ka vrhu, pa je njihov otvor veoma pogodan za penu. Tulip čaše su fantastičan izbor kada se odlučimo za neko od karbonizovanih piva sa bogatom penom. Tu su još i goblet (pehar) čaše, te čaše sa debelim zidovima i srednje visokom stopom.

Ipak, o pivu je, kao i o vinu, teže pričati, a lakše uživati u njegovom ukusu, aromi, izgledu, mehurićima koji se, kao kod najlepšeg šampanjca, gube u čvrstoj i kvalitetnoj peni.

Dalke, sipajte svoje omiljeno pivo u čašu i shvatite njegov pun potencijal.

Živeli! – Koju god čašu da izaberete.