Najveća planina u Istočnoj Srbiji, a jedna od najdivnijih u čitavoj našoj zemlji – Stara planina, neizostavna je destinacija turista i leti i zimi. Ukoliko želite da uživate u gotovo nerealnoj lepoti prirode, Stara planina je baš takvo mesto. Lepa u svakom godišnjem dobu, ali posebno čarobna kada je pokrije snežni pokrivač. Tada postaje bajkovito mesto, koje je za skijaše pravi raj, jer se na njoj nalaze odlične ski staze, mada pun potencijal zimskog turizma, koji nikako nije mali, ova planina nije još postigla.

Turistički centar Stara planina udaljen je 56 km od Knjaževca, 80 km od Niša i 330 km od Beograda. Stara planina  predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i u prvoj je kategoriji prirodnih bogatstava Republike Srbije. Ova srpska planinska lepotica, koja se prostire na nadmorskoj visini od 1.100 m i 1.900 m, je gotovo pet meseci godišnje pod snegom, sa 200 sunčanih dana, a jedan od njenih najlepših krajolika je Babin zub, na nadmorskoj visini od 1.758 m i predstavlja zaštićeni prirodni rezervat.

Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po ovoj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime.

Za skijaše je Stara planina pravi raj, jer se na njoj nalaze odlične ski staze, mada pun potencijal zimskog turizma, koji nikako nije mali, ova planina nije još postigla.

Ski staze Stare planine – Za svakog po nešto

Na Staroj planini je više od 13 km odlino uređenih staza, različitih težina, pripremljeno za skijaše svih kategorija, a za ljubitelje ekstremnih sportova obezbeđena je i staza za slobodnu vožnju. Na Babinom zubu se nalazi i istoimeni skijaški centar, koga čine tri ski staze:

 

  1. Konjarnik – na kojoj se nalazi četvorosedna žičara sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat, kao i ski-lift Sidro
  2. Sunčeva dolina – žičara je kapaciteta 1.200 skijaša na sat i
  3. Markova livada – dečji ski-vrtić sa pokretnom trakom, poligon za obuku dece i skijaša početnika

 

Pored ove tri glavne ski staze, na Staroj planini se nalazi i Rudine, ski lift sa kapacitetom od 690 skijaša po satu, dužine je 213 m, kao i Dečiji park, sa pokretnim liftom dužine 72 m, kapaciteta 1.440 skijaša u satu.

Ski Staze Sunčana dolina i Konjarnik u Ski centru Stara Planina dobile su FIS homologaciju za organizovanje slalom, veleslalom i superveleslalom (Super G) trka.

Na Staroj planini, na lokalitetu koje se zove Jabučko ravnište, nalazi se i prva gondola u Srbiji. Osmosedna je i prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza, ka vrhu Rudine. Dužina trase je 1100 m i pri tom savlađuje visinsku razliku od 185m. Početna stanica gondole se nalazi u neposrednoj blizini hotela Stara planina. Duž trase gondole se nalazi nekoliko ski staza kategorisahih kao plave-lake i srvene- staze srednje težine. U ovom delu skijališta nalazi se i četvorosedna žičara i ski lift, tako da je povezan sa delom skijališta na Babinom zubu.

02 3

Ski Staze Sunčana dolina i Konjarnik u Ski centru Stara Planina dobile su FIS homologaciju za organizovanje slalom, veleslalom i superveleslalom (Super G) trka

Iako na ovoj planini snežni pokrivač ne spada gotovo pola godine, u poslednje vreme su zime ipak dosta blaže, pa se može dogoditi da katkad nedostaje prirodnog snega. Ali u ski centru Stara planina izgrađen je sistem za veštačko osnežavanje, pa skijaši ne moraju da brinu da li će biti dovoljno snega za uživanje u zimskim sportovima, u vreme koje su planirali da provedu na ovoj visokoj planinskoj lepotici.

Ipak, ovo nije ni blizu ostvarenih kapaciteta koje bi Skijaški cebtar Stara planina mogao da ponudi gostima. U planu je da ovaj planinski masiv uskoro postane jedan od najvećih i najznačajnijih ski-centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode. A da bi se do toga došlo, potrebno je izgraditi sistem žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta i druge, prateće infrastukture.

kilometara odlično uređenih ski staza nalazi se na Staroj planini

žičara i ski liftova nalazi se na ovoj planini

skijaša kapacitet je svih žičara po satu

Karakteristike ski centra Stara planina

03 3

Ako bismo ski staze na Staroj planini prikazivali kroz brojke, stanje bi bilo sledeće:

13 km – ukupna dužina ski staza (4 plave, 3 crvene i 2 crne)
1.756 m – nadmorska visina ski centra
2.169 m – Midžor, najviši vrh Stare planine i Srbije
5 – ukupan broj žičara, ski lifotva i veznih instalacija
1 – baby ski lift
4 – lake staze
3 – srednje staze

2 – teške staze
332 m – maksimalna visinska razlika
1.303 m – najduža staza