Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Veoma su cenjena namirnica u gastronomiji upravo zbog toga što se teško dolazi do njih. Rastu ispod zemlje, i to samo u određenim oblastima, a u njihovom iskopavanju učestvuju ili svinje koje ga prirodno osećaju po mirisu, ili psi, dresirani samo za tu namenu.

Specifična aroma tartufa može veoma brzo da ispari i zato je važno da tartuf što pre stigne od šume do trpeze. Ovo je takođe jedan od razloga njegove visoke cene, koja dostiže i do nekoliko hiljada evra za kilogram belih tartufa, dok su crni jeftiniji i mogu se pazariti i za oko 150 evra po kilogramu.

 

 

Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu, jer se pronalaze samo uz pomoć svinja ili dresiranih pasa, i nemoguće ih je veštački uzgajati

Još jedna od činjenica koje idu u prilog visokoj ceni tartufa je ta što ne postoji mogućnost da se veštački uzgajaju.

Tartufi porodicni biznis

Postoji nekoliko stotina različitih vrsta tartufa, od kojih je svega desetak jestivo. Uglavnom rastu u šumama širom Evrope, a u poslednje vreme pronalaze se u Oregonu i Australiji.

Pored izuzetnog ukusa, tartufi su čuveni i po svojim lekovitim svojstvima. Od davnina je poznato da ovaj skupoceni delikates predstavlja prirodni lek za potenciju i vitalnost celog organizma.

Postoji nekoliko stotina vrsta tartufa, a samo oko desetak njih je jestivo i predstavljaju pravu poslasticu u gastronomskom svetu

Tartufi mogu biti dobar izvor zarade za one koji znaju kako da ih traže i plasiraju. Mogu se naći i u Srbiji. Kvalitet, miris i ukus tartufa koji rastu u Srbiji, mnogi tvrde, ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom ovih gljiva u svetu.

 

Jedna od sposobnih preduzetnica koja potvrđuje ovu tezu je i mlada Ivana Stanojević, dama koja se iz Amerike u kojoj se školovala, vratila u Srbiju, u rodni Zemun i već godinama uspešno pronalazi tartufe sa njenom preslatkom kucom Cupkom, i pakuje ih u proizvode porodične firme Tartufi.rs, koja i te kako zna šta bi trebalo raditi sa ovim skupocenim i cenjenim gljivama.

– Tata mi je lovac na tartufe već 20 godina. Rasla sam sa tartufima, i posle studija u SAD vratila sam se u Srbiju i krenula u posao. Istražila sam tržište, videla da se niko tartufima ne bavi transparentno. Uložila sam novac i krenula – priča Ivana zašto je „zaljubljena“ u ove gljive i odmah izlaže gde je problem u Srbiji kad su tartufi u pitanju:

Tartufi i Srbi

– Problem srpskog tartufa je što se niko nikada nije bavio brendiranjem. Već ogromne količine odlaze iz Srbije i deklarišu se kao italijanski, francuski, španski. Država mora da podrži ovu delatnost maksimalno, kako bi svima u ovom poslu bilo bolje – objašnjava Ivana.

evraje pre dve godine plaćeno oko 850 grama belih tartufa, na tradicionalnoj aukciji u gradu Albi u italijanskom Pijemontu

evrapo kilogramu dostiže cenu beli, jesenji tartuf, kada je sušna godina, a spada u najskuplju vrstu na svetu

teglicaprodukata od tartufa mesečno proizvodi porodica Stanojević

Potvrda kvaliteta

Tartufi.rs je porodična firma, koja se uspešno bavi sakupljanjem prodajom, izvozom tartufa i proizvodnjom proizvoda sa tartufima. Poseduju HACCP sertifikat čime dokazuju da su proizvodi proizvedeni, pakovani po sistemu bezbednosti hrane, što garantuje potpunu zdravstvenu ispravnost proizvoda po standardima EU. Imaju obučene tartufare i pse, koji idu na terene širom Srbije i pronalaze tartufe u šumama. Svojim visokokvalitetnim tartufima snabdevaju veliki broj hotela i restorana. I kažu, a mi im verujemo, da su uspešni u svom poslovanju pre svega zato što vole posao koji rade.

Prodaja tartufa kao porodični biznis

Tartufi porodice Stanojević su visoko kvalitetni, imaju jaku aromu, dobar oblik i boju. Imaju, naravno, pse rase Lagoto Romagnolo, dresirane za njihov pronalazak, za koje Ivana kaže da su sjajna rasa za lov, radni su i obožavaju prirodu.

Problem srpskog tartufa je što se niko nikada nije bavio brendiranjem, već ogromne količine odlaze iz Srbije i deklarišu se kao italijanski, francuski, španski 

Cela porodica Stanojević je uključena u biznis, za koji je “nos” imala Ivana i verovala da će imati uspeha u tome:

Cela porodica je uključena u firmu, svako je zadužen za određene definisane aktivnosti. Takođe smo zaposlili i ljude van porodice. Posao ne bi mogao ovoliko da se raširi za nekoliko godina bez dobrog tima koji veruje u istu misiju i viziju firme – objašnjava Ivana, čija firma tartufe prodaje i kao sirove, ali ih koristi i za preradu u najrazličitijim ukusnim proizvodima, koje možete kušati iz njihovih teglica, čiji je kapacitet dostigao 80.000 komada mesečno!

Slaganje tartufa sa drugom hranom

Prema Ivaninim rečima, ukoliko ste ljubitelj tartufa, oni idu u sve:

Slaganje tartufa sa hranom

– Najbolje se slažu sa testeninom, mesom, jajima, rižotom, njokama, pizzom – nabraja ova vredna dama. – Takođe, naši džemovi i med sa tartufima odlično idu preko tvrdog sira, sladoleda, gotovog mesa, bilo kog omiljenog deserta.

Naša sagovornica objašnjava da joj nikad ne zasmeta veoma intenzivan miris tartufa. Ipak, slaže se da postoje ljudi kojima ne prija: 

– Kada radite sa njima svaki dan, miris ne može da smeta. Jeste intenzivan, ali nama prija. Ima ljudi koji ga ne vole, i to je normalno. Miris može da se ublaži jedino ukoliko stavite manju količinu tartufa u gotovo jelo.

Najbolje vreme za “lov” na tartufe

Posao pronalaženja tartufa je jedan od najlepših, jer je to vreme kada ste u sasvim bliskom dodiru sa prirodom. Brojne knjige su ispisane o tome koliko je boravak u prirodi lekovit, a kada ste sa psima koji traže ovu dragocenu gljivu u šumi, još pored reke, bolju antistres terapiju ne možemo zamisliti. A o tome kada je najbolje vreme za nalaženje belih, a kada crnih tartufa, Ivana Stanojević kaže:

Beli jesenji tartuf je najskuplji tartuf na svetu. Dostiže cenu kada je sušna godina i do 7.000 evra po kilogramu. Bere se na jesen. A crni letnji tartuf je najrasprostranjeniji i bere se od maja do oktobra. 

Dogodi se ponekad, priznaje naša sagovornica, da uzalud idu u potragu:

– Naravno. To je normalno u lovu na tartufe. Bude dana kada ništa ne nađemo, a provedemo ceo dan u šumi. To je retka gljiva i raste u nekontrolisanim uslovima. Kada krenemo na teren nikada ne znamo da li ćemo naći komad od pet kilograma ili “džoker” od 300 grama.

Najbolje vreme za pronalazenje tartufa

– Kada sam krenula u biznis sa tartufima, cilj mi je bio izvoz. Međutim, prijatno sam se iznenadila sa znanjem i svesti o tartufima u Srbiji. Nije to naravno kao na zapadu, nedostaje edukacija tržišta, ali i određeni deo potrošača u Srbiji zna šta su tartufi i koliko su vredni.

Ivana priznaje da nije lako biti žena preduzetnica u našoj zemlji:

– Muškarci su i dalje dominantni u svetu biznisa. Mislim da se ta uloga menja polako, sve više ima uspešnih žena u preduzetništvu. Žene dobijaju sve odgovornije funkcije, što je dobro.

Koliko su poznati tartufi u Srbiji?

Danas uspešna preduzetnica se, kaže, ni jedne sekunde nije pokajala što se iz Amerike vratila u Srbiju da pokrene sopstveni biznis:

– Ni jednog trenutka mi nije bilo žao. Ovo je najbolji potez koji sam mogla da napravim. Nema ništa lepše, nego raditi u svojoj zemlji. Srbija je puna potencijala, ako znate da iskoristite njene resurse kako treba – iskrena je Ivana, a na pitanje umeju li Srbi da cene kvalitet i vrednost tartufa, odgovara:

Tartufi i Srbi2

Znanje i svest o tartufima u Srbiji su na solidnom nivou, nedostaje edukacija tržišta, ali određeni deo potrošača u našoj zemlji i tek kako zna šta su tartufi 

Najbolja kombinacija sa tartufima

I mada ima dana, kako Ivana priznaje, kada provedu čitav dan u šumi, a tartufa nigde nema, pohvali se često na svom Instagram profilu prelepom slikom, sa nekim povećim komadima tartufa. U jednom danu najviše su uspeli da pronađu oko par kilograma crnog tartufa, a dragocenog belog čak kilogram i po. Najveći tartuf u komadu pronašli su nedavno:

– Da, komad od 836 grama je bio najveći primerak do sada. Kada nađete takav primerak, kopate i po nekoliko sati. Nikada ne znate na kojoj je dubini i gde se tačno nalazi u zemlji. Morate da budete oprezni prilikom kopanja kako ga ne bi oštetiti ili slomili – objašnjava Ivana i dodaje da su joj sveži tartufi omiljeni za jelo:

– Volim i malinu sa tartufima i bez belog šećera, kao i listiće tartufa u maslinovom ulju (carpaccio). U asortimanu imamo 18 proizvoda, i ove godine ćemo izbaciti još osam.

Najbolja kombinacija sa tartufima

evraje okvirna cena crnog tartufa po kilogramu

vrstaproizvoda od ove skupocene gljive nalazi se u prodavnicama tartufi.rs

gramaje najveći primerak tartufa koji je Ivana Stanojević dosad našla

Cena tartufa i proizvoda od tartufa

Proizvode ove vredne i uspešne žene možete pazariti u maloprodajnim objektima, kojih ima nekoliko u Beogradu i Novom Sadu, a možete ih naručiti i online. Cena tartufa i proizvoda od tartufa zavisi od mnogo faktora, kao i od odnosa ponude I potražnje, od toga da li je godina sušna ili ne… Crni tartufi su oko 150 evra po kilogrami, a beli dostižu cenu i do par hiljada evra.

Cena tartufa