Da li alkohol i trudnoća mogu biti u istoj rečenici? Prvo što će većina žena da uradi kada ostane u drugom stanju je da pokuša maksimalno da vodi zdrav život, pa će se odreći nekih loših navika, ukoliko ih je imala. 

Potpuno je normalno da svaka trudnica veoma brine i vodi računa o svom zdravlju i da tokom tih devet meseci posebnu pažnju poklanja zdravoj ishrani, dovoljnoj količini sna i svemu što njoj daje snagu i čini da se dete lepo razvija i na svet dođe zdravo. Ali je veoma popularna tema i pitanje… Pivo u trudnoći – da ili ne?

Naučnici naravno već godinama debatuju o tome da li je i kap alkohola dobra ili štetna i za bebu i za trudnicu. Čak je i onima koji smatraju da po koja čašica alkohola ništa neće narušiti kad su trudnoća, beba ii buduća mama u pitanju, veoma teško da definišu zapravo tačnu količinu alkohola koju žena sme da unese tokom trudnoće. Zato oprezno i sa jednom čašom hranljivog piva ili vina. Bolje je za Vašu bebu i Vas da žeđ utolite nekim drugim pićem, domaćim sokom ili hladnim čajem. Ili jednostavno, čašom obične vode sa kriškom limuna.

Onda je logično i to što ovaj vojvođanski grad ima mnogo restorana, a Premium Srbija vam, prema ocenama i komentarima gostiju, donosi izbor od TOP 3 restorna au Subotici:

Sve je više studija iz celog sveta koje kažu da je apsolutno potrebno alkohol izbegavati u trudnoći, pa i tu, po savetu iz naroda, jednu čašu hranljivog piva

 
Da li je pivo stetno u trudnoci

Stalno se vodi polemika oko toga da li žena u trudnoći sme da popije gutljaj ili čašicu alkohola. Često ćemo čuti da je čaša piva u trudnoći zapravo korisna i hranljiva. U narodu kruži teza da “ono što nije štetno za trudnicu, nije štetno ni za bebu”, pa nije redak slučaj da stariji ljudi nutkaju trudnice pivom ili vinom, jer su to prehrambene namirnice.

Međutim, iz godine u godinu je sve više istraživanja i ispitivanja koje su radili stručnjaci, a čije studije pomno i naučno obrazlažu kako i u kojoj meri alkohol u trudnoći utiče na bebu u stomaku žene? Što je više saznanja o tome, to je i sve jača teza da bi alkohol u trudnoći trebalo potpuno eliminisati.

U bocama bezalkoholnog piva dozvoljeno je i može se naći čak i 0,5 % alkohola, pa je preporuka da u drugom stanju ne pijete ni takozvabo bezalkoholno pivo

Koji problemi mogu nastati zbog upotrebe alkohola tokom trudnoće?

 
Problemi zbog upotrebe alkohola tokom trudnoce

Alkohol bi u trudnoći, kažu stručnjaci, trebalo potpuno izbegavati, jer može da prouzrokuje razne probleme, kojih trudnica ne mora da bude svesna. Što znači, ukoliko joj od jedne čaše piva ili vina nije loše, ne oseća vrtoglavicu i oseća se zapravo dobro, ne mora da znači (i uglavnom ne znači) da je ta čaša vina povoljno uticala i na bebu. Naprotiv. Razni su problemi koje ta “samo jedna čaša” može izazvati. Prvi i osnovni je taj da konzumiranje alkohola može dovesti do pobačaja i prevremenog porođaja. A, evo i dva takođe veoma jaka razloga zašto je alkohol u trudnoći štetan:

  1. Neuhranjenost bebe (h3)

Za početak, organizmu bebe će uskratiti potrebne sastojke koji joj pospešuju razvoj. Naime, alkohol je bogat kalorijama i učiniće da osećamo sitost bez konkretnih namirnica. Zato je prvi razlog štetnosti alkohola u trudnoći – neuhranjenost, odnosno nepravilna ishrana žene koja u trudnoći češće konzumira alkohol, pogotovo pivo. Piti pivo u trdudnoći znači štetiti i svom i organizmu bebe.

  1. Prenatalne i anomalije u razvoju deteta (h3)

Alkohol je u trudnoći štetan i loše utiče na razvoj ploda zbog činjenice da alkohol kod žene koja je u drugom stanju smanjuje dotok kiseonika do bebe! To može dovesti do brojnih prenatalnih anomalija, a kasnije i problema u razvoju deteta. Beba je u utrobi majke zaštićena posteljicom, ali ona se uglavnom formira tek u 12. nedelji trudnoće, pa je beba do tada mnogo više izložena spoljnim uticajima koji joj stižu preko majke. Upravo je zbog toga čak pivo u ranoj trudnoći štetno i više nego u poodmakloj trudnoći, jer alkohol direktno dolazi do tkiva embriona i time može da prouzrokuje štetu.

p.s. Ukoliko ste popili nekoliko čaša piva ili drugog alkoholnog pića pre nego što ste saznali da ste u drugom stanju, ipak, ne bi trebalo da brinete o tome

Brojni su problemi koje može izazvati alkohol u trudnoći, a prvi i osnovni je taj da njegovo konzumiranje može dovesti do pobačaja i prevremenog porođaja 

Bezalkoholno pivo u trudnoći

 
Bezalkoholno pivo u trudnoci

Ukoliko trudnica, bez obzira na probleme koje alkohol može stvoriti ženama u drugom stanju, ipak poželi da recimo sa društvom u vrelim letnjim danima popije čašu hladnog piva, postavlja se pitanje može li tu potrebu i žeđ za ukusom piva da utoli bezalkoholnom varijantom ovog pića?

Pomislio bi neko, ako nema alkohola, ne može da bude ni štetno, ipak imajte u vidu da je zapravo takozvano bezalkoholno pivo uglavnom pivo sa malim sadržajem alkohola u sebi, o čemu smo već pisali, pa zato morate biti apsolutno pažljivi kada konobara pitate da li ima ovakvu vrstu piva. Retka su ona sa 0% alkohola u sebi. U bocama piva sa etiketom “bezalkoholna” može se naći čak i 0,5 % alkohola (što je inače potpuno dozvoljeno i legitimno, nije prevara proizvođača), pa je najbolja preporuka da Vi lepo, umesto piva uzmete neki domaći sok. Šalu na stranu, ali nemojte se zaletati i dobro proverite da li je pivo koje ste naručili zaista apsolutno bez alkohola.

U svakom slučaju, najbolje je da popričate i da se sa Vašim doktorom posavetujete o tome da li bi bilo štetno za Vas i Vašu bebu da, s vremena na vreme, popijete po čašu bezalkoholnog piva, ili čašu “običnog” piva ili vina.

Ali, kada je u pitanju zdravlje Vaše bebe, možda je ipak najbolje da poslušate stručnjake koji godinama u svojim studijama ispitiju, zaključuju i savetuju da se alkohol u trudnoći potpuno izbegava! Pa tako i bezalkoholno pivo nemojte da pijete dok ste u drugom stanju, jer se i dalje ne zna tačna količina alkohola koja bi bila mogla da našteti Vašem plodu.