MILOŠ RISTIĆ, NAJMLAĐI ŠEF KUHINJE U SRBIJI

 
Najmlađi šef kuhinje
Najmlađi šef kuhinje
Za Đokovića je bilo zadovoljstvo kuvati
ps favico
Milos Ristic

Gradio je on svoju karijeru polako i kvalitetno, ali su za njega gotovo svi čuli kada je naš teniser i svetski broj jedan Novak Đoković sa suprugom Jelenom posetio Rtanj. Tada mu je Miloš Ristić spremao hranu. Nije, naravno, imao tremu, jer je svoj zanat pekao polako i kako treba. I jer svakog gosta hotela posmatraju kao najznačajniju osobu na svetu.

Piše: Katarina Joković

A ko Vam kažemo da je, između ostalog, bio šef kuhinje u beogradskom Hotelu Moskva, ostale reference su samo plus. Miloš Ristić Chef, kako ga zovu i kako sam sebe oslovljava na Instagramu, na kojem je više nego popularan, najmlađi je šef kuhinje u Srbiji.

To je samo jedan od razloga zašto je on pravi premium čovek. Sa veoma ljubaznim šefom kuhinje, koji trenutno radi u Hotelu Ramonda, na Rtnju, razgovarali smo o svemu, ali nam je predivno bilo i to što se ne libi da po sopstvenom mišljenju i konkretno navede pet restorana koji su po njemu najbolji u Srbiji.

Milos Ristic2

Miloš Ristić sprema jelo

 

Nole nije zahtevan

Za prave šefove kuhinje svaki gost je važan, ali ruku na srce neki su i malo “važniji”. Kako da ne budu kada znate da će na ručak u Vaš hotel doći planetarno poznat teniser, svetski broj jedan, za Srbiju broj jedan svih vremena – Novak Đoković. Ristić je upravo za Novaka i njegovu suprugu Jelenu nedavno pripremao hranu, dok su nekoliko dana boravili na Rtnju, a o tom iskustvu kaže:

– S obzirom na to da je Novak Đoković naš najuspešniji sportista i ambasador Srbije u svetu, bila mi je velika čast i zadovoljstvo da pripremam hranu za njega i gospođu Đoković. Kao što je dobro poznato, oni su na posebnom režimu ishrane, te je bilo potrebno ozbiljno se pripremiti za njihov boravak. Svakoga dana smo se konsultovali oko izbora hrane, ali nisu bili jako zahtevni, s obzirom na to da vole i tradicionalna srpska jela.

Sakoga dana smo se konsultovali oko izbora hrane, ali Novak Đoković i njegova supruga Jelena nisu bili zahtevni, s obzirom na to da vole i tradicionalna srpska jela

* Imali ste samo 24 godine kada ste postali najmlađi šef kuhinje u Srbiji?

– U to vreme bilo je teško postati šef kuhinje sa nedovoljno iskustva, s obzirom na to da su u svim hotelima i restoranima na čelu kuhinje bile najstarije i najiskusnije osobe – počinje priču za naš magazin uspešni Chef. – Fluktuacija ljudi nije bila velika, kao što je to danas slučaj. S jedne strane to je bilo veoma dobro, jer su zaposleni poznavali navike i ukus gostiju. Nije bilo zahtevnih kao sada, i zaposleni su poštovali ustaljenu rutinu. S druge strane, to nije bilo dobro, jer nije bilo mogućnosti za kreativnost i inovacije.

Milos Ristic5

* Kako se postaje Chef, kako Vam je “umetničko” ime na Instagramu, i šta Vama to znači?

– Posao šefa kuhinje nije samo ono što moji pratioci mogu videti na fotografijama. To je posao koji zahteva mnogo odricanja, naporan rad kako u pripremi jela, tako i prilikom obučavanja zaposlenih. Odgovornost za svako jelo koje izađe iz kuhinje je na šefu kuhinje. Najzahtevnije je svakako voditi računa o kvalitetu i količini namirnica, troškovima, prihodima i rashodima, što znači da taj posao iziskuje rad bez definisanog radnog vremena.

* Trenutno radite u hotelu Ramonda na Rtnju. Radili ste kao šef u Hotelu Moskva, Jump Inn, Heron Portico Nairobi i Cerna Madona u Češkoj republici. Kako je raditi u takvim hotelima?

Svaki hotel je posebna priča, a kao šef kuhinje potrebno je prilagoditi se timu, ambijentu, okolini, gastronomskim navikama gostiju, ali i navikama stanovništva te zemlje. To je jedna od lepših strana ovog posla. Iz svake zemlje nosim lepe i zanimljive uspomene i bogatiji sam iskustvom u pripremi njihovih lokalnih jela.

Hotel Ramonda gde trenutno radim, osnovao je svoju poljoprivrednu zadrugu, na taj način u pripremi jela koristimo organske proizvode lokalnih proizvođača 

* Kako ste uspeli da kreirate brend hotela Ramonda?

– Hotel Ramonda se za jako kratko vreme pozicionirao kao jedan od najboljih hotela u Srbiji. Prepoznatljivi smo po jako ukusnoj hrani, specifičnom ambijentu u netaknutoj prirodi, ali pre svega po personalizovanoj usluzi koja je karakteristična za butik hotele. Veliki izazov je bio pred nama, u nerazvijenoj turističkoj destinaciji otvoriti prvi hotel. Napornim radom, prepoznavanjem potreba gostiju, prevazilaženjem njihovih očekivanja uspeli smo da nam gosti poklone svoje poverenje. Nije teško biti najbolji u Srbiji, a naš cilj je da zadržimo kvalitet i onda kada kapaciteti hotela budu prošireni, što se očekuje za nekoliko godina.

* Sa kojim biste od stranim kuvarom voleli da sarađujete? Ili makar jedno jelo da skuvate zajedno?

– Ni sa jednim. Zaista ne pratim druge kuvare, nemam uzore… Smatram da sam sam svoj kreator uspeha.

Milos Ristic4

* Da li ste razmišljali, možda, o svojoj emisiji?

– Da. Ali ostavićemo priču o tome za neki naredni intervju.

* Imamo li mi prave kritičare hrane? Od čijeg suda (za Vaše jelo) se Vi “pribojavate”?

– Iskreno, najviše se bojim suda svoje supruge i dece.

Posao šefa kuhinje nisu fotografije na Instagramu, to je posao koji zahteva mnogo odricanja, naporan rad kako u pripremi jela, tako i kod obučavanja zaposlenih 

* Kako ste postali toliko popularni na Instagramu? Šta vam znače pratioci na društvenim mrežama?

– Instagram je postao jako popularan u poslednje vreme. Pre hotela Ramonda ga nisam koristio. Ali shvatio sam da goste zanima šta se to krčka u našoj kuhinji i šta sve mogu da očekuju kada nas posete. Pored toga, delim sa njima i recepte za pojedina jela, koja su im posebno interesantna.

* Koje je najbolje jelo koje ste pripremili, a koje najbolje ste jeli?

– Teško je izdvojiti jelo koje mi je favorit. Generalno, volim laganija jela. Volim indijsku kuhinju.

* Koje vino je po Vama je najbolje, koje pivo, a koja rakija?

– Ne pijem često alkohol, ali uvek volim da probam vina sa lokalnog podneblja. Pivo i rakiju ne pijem.

Milos Ristic3

* Koji sir volite da koristite?

– Hotel Ramonda gde trenutno radim, osnovao je svoju poljoprivrednu zadrugu. Na taj način u pripremi jela koristimo organske proizvode lokalnih proizvođača. Ovo je veliki benefit kako za lokalno stanovništvo, tako i za hotel i njegove goste, jer zaista retko gde imate priliku da jedete organsku hranu. Istočna Srbija jako je bogata dobrim sirevima. Istakao bih sir škripavac, kozje sireve, kravlje sireve sa brusnicom, orasima, borovnicom, belim lukom i peršunom, a posebno sir koji odležao u crvenom vinu.

5 najboljih restorana u Srbiji

  1. Mozzarella Osteria – Beograd 

  2. Time square 

  3. Restoran Saintten hotela 

  4. Stambolijski Niš 

  5. Restoran Novak