Kafa je mnogima omiljeni napitak od jutra do mraka, a različiti aprati za kafu nam pomažu da je zgotovimo baš po našem ukusu u različitim situacijama, prigodama i na različtim mestima – kod kuće ili u kancelariji. Tek, aparat za kafu nam postaje omiljena “igračka” tokom raznih perioda dana. Veoma su korisni za kancelarije, jer ne moramo da napuštamo radno mesto kako bismo zadovoljili svoje kofeinske potrebe u toku radnog vremena, a kod kuće možemo napraviti sebi užitak baš kao da smo u našem omiljenom kafiću ili restoranu. Brojne su vrste aparata za kafu, pa su im tako različiti namena, gabariti i cene.

Kafe aparati za kućnu upotrebu

Aparati za kafu sve više predstavljaju neizostavni deo kuhinjskih elemenata, koji za tili čas i veoma jednostavno mogu da pripreme različite vrste napitaka od kafe. Tako se i espresso kafa može pripremiti savršeno, da nam pena i aroma ne izostaju zahvaljujući dovoljnoj jačini aparata koju veći broj modela ima. Vaše goste uvek možete obradovati savršenom šoljicom kafe, a možete da uživate i sami, udobno zavaljeni u fotelji Vašeg doma – uz savršeno spravljeni napitak. Ne morate izdvajati čitavo malo bogatstvo za to, kvalitetni aparati se mogu kupiti i po povoljnim cenama, a njihovo održavanje može biti jednostavno, što vam garantuje kvalitetnu kafu duže vreme.

Kafe aparati za kucnu upotrebu

Kod kuće možete zgotoviti odličan espresso, filter kafu ili neodoljivi Nespresso, Aparati za kafu su tu da Vaše želje pretvore u realnost na efikasan, brz i zanimljiv način u odnosu na tradicionalno kuvanje u džezvi, a da pritom budu isplativi i da relativno dugo traju.

Kucni aparati za filter kafu

Kućni aparati za espresso

Nekada je svaka kuća imala ručni mlin u kojem je mlela sveže isprženu kafu, Međutim, danas imamo šarenoliku ponudu aparate za brzo kuvanje kafe – od domaće turske, preko espresso i nes kafe, pa sve do latte kafe i brojnih drugih.

Kućni aparati za espresso su prava stvar ukoliko volite da u udobnosti svoga doma uživate baš kao da Vam kafu priprema neki vrhunski italijanski majstor.

Za to će Vam, doduše, biti potrebno malo više strpljenja i adekvatan odabir kafe aparata. Zbog toga je važno da znate nekoliko bitnih stavki pri odabiru aparata, kako bi Vaša kafa zadovoljila sledeće kriterijume:

Nature 2

Odgovarajuća aroma i ukus: Snaga aparata mora da bude dovoljna da parom istisne ekstrakt iz samlevene kafe ( snaga se ogleda u barima, pa što više bara to je jači pritisak kojom se istiska ekstrakt, pa je i kafa samim tim bolja)

Manje vremena za pravljenje kafe: Bolji aparat neće zahtevati više procesa, poput prethodnog mlevenja kafe ili kasnije ručnog doziranja vode i mleka (kod boljih aparata to se jednostavno obavlja pritiskom na dugme)

Anđelo Moriondo od Turina patentira prvu espresso mašinu za brzo pravljenje kafe

Automatsko čišćenje ili alarm: Vaš aparat za kafu bi trebalo da ima i opciju za automatsko čišćenje ili alarm koji Vas obaveštava kad treba da se očisti, da ne biste – ukoliko se zapuši, to morali da radite kod servisera, što predstavlja dodatni trošak

Važno je, dakle, da odaberete model koji će imati dovoljnu jačinu da izdvoji ukus, aromu i miris iz samlevene kafe koja se stavlja odvojeno ili iz kapsule u aparat. Takvi modeli nisu nužno i skuplji. Štaviše, postoje jednostavni modeli samo za espresso kafu, dovoljne jačine da naprave espresso solidnog ukusa i postojane pene.

Kućni aparati za filter kafu

Filter kafa je slična espresso kafi, ali nešto blaža. Espresso kafa je jako pržena i fino samlevena, dok je filter kafa malo manje pržena, ali za nijansu grublje samlevena. Danas postoje posebni aparati za brzo pripremanje filter kafe. Oni kroz kafu propuštaju vodu koja nije pod pritiskom čime se dobija posebna tekstura kafe, te je i aroma filter kafe prepoznatljiva, odnosno drugačija od ostalih.

Filter kafa u stvari predstavlja jedan od osnovnih način pripreme malo krupnije mlevene kafe u filter aparatima u kojima se kafa stavlja u posebne filter-vrećice, preko kojih se preliva vrela voda. Kafi su se oduvek dodavali različiti sastojci, a kod nas su najpopularniji šećer, mleko, cimet i šlag. Ipak, svom omiljenom napitku možete dodati i kakao, vanilu, lešnik, čokoladu, voće, ali i različita alkoholna pića.

Kucni aparati za espresso

Prednost ovih dobrih, starih mašina je u tome što mogu da naprave velike količine kafe veoma brzo. Pogodne su ako dosta ljudi koristi jednu mašinu za kafu, a imaju i najpovoljnije cene.

U odnosu na aparate za espresso, aparati za filter kafu su jeftiniji.

Najpoznatiji proizvođači aparata za kafu

Brojni su danas načini za pripremu kafe, te se aparati za kafu kupuju u zavisnosti od toga kakvu kafu najviše volite da pijete. Razlikujemo ručni aparati za espreso sa drškom za kafu, postoje poluautomatski aparati i automatski aparati za espreso kafu, i to kao kućni, kancelarijski ili profesionalni aparati. Bolji i izdržljiviji automatski aparati za espreso mogu služiti čak i u kafićima.

Prvi espresso aparat u SAD - Caffe Reggio (New York)
Prvi espresso aparat u SAD – Caffe Reggio (New York)

Instalirana prva espreso mašina „La Pavoni“ u Njujorku (slika iznad)

Kada odlučite za koju kafu Vam je potreban aparat, sledeći korak je odabir konkretnog aparata u moru modela koji se razlikuju kako po ceni, tako i po veličini, ali i brzini pripreme kafe, jačini motora.

Neki od najpoznatijih proizvođača aparata za kafu su: Krups, Delonghi, Nespresso, Miele, Mitaca, Philips, La San Marco i mnogi drugi.

Poluautomatski aparati za kafu

Aparati za kafu su, sa napretkom tehnologije, postajali sve jednostavniji za upotrebu, odnosno, sve više automatizovani. A, tajna prave espresso kafe krije se zapravo u samom aparatu za espresso.

Novije generacije ovih uređaja funkcionišu na principu pumpe, mehanizmu koji omogućava dovoljno jak pritisak, što je ključno za dobar ukus. Gotovo svaki aparat za espresso kafu najnovije generacije radi upravo na ovaj način, bilo da je reč o onima za kućnu upotrebu ili komercijalnim za potrebe restorana, kafića ili hotela. Ovi aparati se još zovu tradicionalni poluautomatski aparati i upravo tako bi i trebalo da ih tražite u prodavnici, ukoliko se odlučite za kupovinu takvog uređaja.

Poluautomatski
Superautomatski

Superautomatski

Ukoliko želite napitak najboljeg ukusa za najkraće vreme, onda će Vaš izbor sigurno “pasti” na superautomatski aparat za kafu, na kome možete da podešavate funkcije po svom izboru, a od gotove kafe Vas deli samo pritisak na dugme.

Potpuno automatizovane mašine za kafu ili superautomatksi aparati za kafu su trenutno veoma popularni. Jedan pritisak na dugme započinje proces mlevenja i ekstrakcije kafe. Posle samo nekoliko sekundi, Vaš željeni napitak je gotov. Mnoge mašine za espreso imaju i potpuno automatizovan proces čišćenja i zaštite od rđe, tako da možete da budete bezbrižni. Veoma jednostavno, ali naravno, za prigodnu cenu.

Superautomatski

Ako vam nije baš neophodno da se sve završi jednim pritiskom na dugme, potražite semi-automatske mašine, kojima je jedina mana što je potrebno malo više koraka do Vašeg savršenog espressa. Zrna kafe moraju da budu samlevena u zasebnom mlinu, a samlevena kafa se prebacuje u mašinu i tek tada počinje ekstrakcija.

Imajte na umu da cene dobrih mlinova za semi-automatske mašine umeju da budu poprilično visoke

Kafe aparati za kancelariju su skuplji, ali potpuno automatske profesionalne mašine omogućiće ukusniju kafu i opslužiće više mušterija i kolega u Vašoj kancelariji.

Kremonesi razvija pumpu koja kroz kafu gura vruću (ali ne provrelu) vodu

Gaggia počinje proizvodnju espresso aparata sa oprugom; prvi put je dobijen espresso koji ima kremu na površini

Popularni aparati za Nespresso

Ko voli globalizam, luksuzni životni stil, praktičnost i jednostavnost, nema dilemu – Nespresso je pravi izbor za njega. Za popularni Nespresso aparat, za razliku od super automatskih aparata koji koriste kafu u zrnu, Vam je potrebna samlevena kafa u kapsulama.

Svojevremeno ju je reklamirao čuveni holivudski glumac Džordž Kluni, ali i danas brojni glumci, kako u svetu, tako i u Srbiji, vole da popiju nespresso. Tako je i naš popularni gastro-glumac Slobodan Stefanović, u nedavnom razgovoru za premiumsrbija,rs rekao da prosto obožava da se probudi uz ovaj prelep napitak:

– Prvo što uradim jeste da napravim sebi jednu Nespresso kafu ujutru, i onda tako još barem tri puta u toku dana – otkrio nam je Stefanović.

godineprestaje da važi zaštita patenta na Nespresso kapsule na svetskom nivou

različitih ukusapa i više, uvek ima u ponudi Nespresso kapsula

grama kafeima originalna Nespresso kapsula, koja je aluminijumska

grama kafeima prosečna Nespreso kompatibilna kapsula, koja je plastična

“Nestle”, čiji je Nespresso produkt, je očigledno znao da kreira ultimativno dobar koncept koji u sebi spaja eleganciju, privlačan izbor ponude, visok kvalitet, premium cenu, ekskluzivnost i ekstremnu praktičnost za ljubitelje espreso kafe. Marketing je bez sumnje od nastanka nespressa bio vrhunski i sve je upakovano tako lepo i šareno, da jednostavno Nespresso kafi ne možemo da odolimo.

nespresso cups

Indriya, Ristreto, Roma, Arpeggio, Dulsao, Khazaar, Dharkan, Kuba… Razlikujemo više od 20 ukusa kafe iz čitavog sveta. Nespresso kafa u aluminijumskim kapsulama ima specifičan i intezivan ukus i miris, za razliku od ostalih proizvodjača, koji su imali papirne ćalde i patrone sa slabašnom kafom unutra.

Nespresso espreso se brzo pravi sa ultra malim, kvalitetnim i praktičnim espreso aparatima marke Krups ili De Longhi koji daju odličan espreso i lako se nose sa sobom. Svaka Nespresso kapsula ima svoju boju, oznaku koliko je jaka od 1 do 10 (12), oznaku da da li je kafa za makijato, produženi espreso ili kapućino. Lako se snalazite sa njima, lako se nose na put, sve je minimalistički i praktično.

Faema počinje sa proizvodnjom aparata sa pumpom umesto opruge

Održavanje aparata – ne zaboravite redovno čišćenje

Koji god aparat za kafu da kupujete, odmah se informišite kako se taj aparat održava, jer ukoliko dođe do zapušenja, aparat morate nositi kod servisera ili ga jednostavno možete baciti. Pored toga, redovno održavanje i svakodnevno čišćenje znače i ukusniju kafu, jer ćete se otarasiti ostataka koji sakupljaju nesnosan miris.