Koristimo ga kao začin, za slatka i slana jela, od njega pravimo sok, nezaobilazan je dodataka u koktelima, ali čaj od đumbira je zaista prava blagodet za naš organizam. O tome šta je zapravo čaj od đumbira, zašto se pije, na šta pozitivno utiče i koji đumbir da biramo – svež ili u prahu, pričamo sa profesionalcem kada je čaj od bilo kojih biljaka u pitanju – Milicom Kosorić, jednim od osnivača Prvog beogradskog salona čaja „Salon de thé – Small Tree“, koji danas u Beogradu ima tri prodajna mesta.

A priču sa Milicom počinjemo od toga šta je to zapravo – đumbir?

– Đumbir je tropska, začinska biljka koja dolazi iz porodice ljiljana i jako liči na trsku. Može da dostigne visinu od oko metra, ali je zapravo koren deo biljke koji je posebno interesantan i predstavlja jedan od najzdravijih začina na svetu. Može se upotrebljavati svež, osušen, u prahu, kao ulje i kao sok. Jedan je od sastojaka mnogih gastronomskih specijaliteta – kaže Milica i podvlači da je njegova upotreba u azijskoj kulturi stara gotovo 5.000 godina, gde se koristio kao medicinski tonik. U Evropu je stigao mnogo kasnije i to prvenstveno kao začin, a onda su vremenom prepoznata i njegova lekovita svojstva.

sta je djumbir e1609119731267

I ako do sada niste, odmah se naviknite na smeli ukus đumbira, koji je naročito divan, egzotičan i efektan u ovim hladnim danima.

Suseni ili svez djumbir

Sušeni ili svež đumbir?

Na pitanje da li je bolje piti sušeni ili svež đumbir, Milica kaže da je pravi (i jedini) odgovor: “I jedan i drugi”:

– U kineskoj tradicionalnoj medicini sušeni đumbir naziva se “Gnag-Jiang” i koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj. Svež đumbir poznat je pod nazivom “Sheng-Jiang” i koristi se za pojačanje znojenja i izbacivanje toksina iz organizma.

U svakom slučaju, bilo da imate đumbir u prahu, ili u svežem obliku, trebalo bi da postane neizostavni deo Vašeg dana.

Čaj od đumbira je posebno interesantan u zimskom periodu jer „greje“ organizam tako što podstiče cirkulaciju

Zašto treba piti čaj od đumbira?

Đumbir sadrži supstancu “gingerol” koja pomaže našem organizmu u borbi protiv raznih upalnih procesa. Čaj od ove biljke blagotvorno deluje kod problema sa varenjem, umiruje prehladu i kašalj. Zbog obilja antioksidanata i vitamina koje sadrži odličan je saveznik u borbi protiv starenja, a dobar je i za regulaciju telesne težine jer pomaže varenje i izbacivanje tečnosti – objašnjava Milica i podvlači da je posebno interesantan u zimskom periodu jer „greje“ organizam tako što podstiče cirkulaciju.

Zasto treba piti caj

Brojne su blagodeti čaja od đumbira. Između ostalog, poboljšava pamćenje i budi kognitivne sposobnosti, a osobama koje imaju mučnine tokom putovanja, jedna šoljica ovog čaja može pomoći u ublažavanju tegoba.

gramaje preporučena dnevna doza za đumbir, što je oko dve šolje čaja

godinaje stara upotreba đumbira u azijskoj kulturi, koristi se kao medicinski tonik

prodajna mestadanas u Beogradu ima lanac čajeve “Small Tree”
Kako prepoznati dobar koren djumbira

Kako prepoznati u prodavnici kvalitetan đumbirov koren?

Ukoliko spadate u osobe kojima đumbir i nije baš uvek na listi namirnica koje je potrebno pazariti, Milica daje nekoliko saveta kako da u prodavnici prepoznate kvalitetan đumbirov koren:  

– Mora biti svež, gladak, čvrst i bez mrlja. Boja je uglavnom od nijanse slonovače, preko svetlosmeđe do nežno žuto-zelene. Ukoliko je đumbir naboran nemojte ga kupovati.

Đumbir nema štetnih delovanja, ali je preporuka jedna do dve šolje čaja dnevno. Podiže nivo energije, pa je fantastičan izbor za početak dana i neko rano prepodne, jer može biti odličan saveznik u borbi protiv iscrpljenosti i umora.

Milica otkriva i činjenicu da “Muay Thai” borci – u pitanju je tajlandski boks, koriste napitke od đumbira upravo zbog toga što im pružaju dodatnu snagu i energiju.

Zbog obilja antioksidanata i vitamina odličan je saveznik u borbi protiv starenja, a dobar je i za regulaciji telesne težine jer pomaže varenje i izbacivanje tečnosti

Najomiljeniji napitak u Small Tree čajdžinici?

U ponudi “Small Tree” čajdžinice postoji čitava linija čajeva sa đumbirom u kombinaciji sa drugim sastojcima poput kardamona, karanfilića i cimeta. Zbog divne arome kojom ispunjavaju prostor posebno su omiljeni tokom praznika, jer su prava asocijacija na porodična okupljanja i toplinu doma.

Small Tree cajdzinica

Neke od omiljenih mešavina su Ayurvedic Yogi” čaj, kao i čaj Active Women”, namenjen svim aktivnim ženama koje se trude da tokom dana podele svoju ljubav, pažnju i energiju porodici, kući, poslu i prijateljima, a to priznaćete može biti zahtevno?

– Sve čajeve “Ayurvedic Small Tree” linije povezuje upravo đumbir – kaže Milica. – Osnovna poruka koju stalno ističemo jeste da čaj nije lek već zdrava navika u kojoj se uživa. Zbog specifičnog ukusa, napici od ove biljke možda nisu svačija „šolja čaja“, ali kombinovanjem sa drugim biljkama, začinima ili voćem može se dobiti napitak u kome će uživati sva čula.

Topla đumbir limunada – hit tokom zimskih dana

– Prelivanjem Yogi tea čaja koji sadrži sušeni đumbir u kombinaciji sa limunovom travom i kriškama limuna, dobija se blago ljutkasti napitak u koji je nakon hlađenja potrebno dodati malo soka od svežeg limuna i meda po želji. Topla đumbir limunada postala je kod naših posetilaca jedan od omiljenih napitaka tokom zimskih dana – preporuke su Milice Kosorić i ekipe iz Small Tree čajdžinica, u kojima se cene čajeva kreću između 280 i 330 dinara za pakovanje od 50 g čaja.

– Mnoge naše kupce pri prvom susretu količina čaja od 50g malo zbunjuje, jer im deluje kao izuzetno mala, međutim ona je dovoljna za pripremu gotovo petnaest šolja čaja – objašnjava Milica i za kraj preporučuje obaveznu dozu čaja od đumbira na dan, a to je doza od oko 5 g, odnosno dve šolje ovog prelepog i lekovitog napitka.

Topla djumbir limunada