Čaj je u Srbiji, posebno u Beogradu, ušao u modu tek krajem 19. veka, a običaj okupljanja na čajankama se, sa dužim ili kraćim prekidima, održao do danas. Zapravo, više je bio izuzetak, nego pravilo, kao što je na primer to “čaj u pet” kod Engleza, čija se tradicija ne prekida više od 400 godina!

Doduše, imala je i Srbija svoj “čaj u pet”, u vremenu između dva rata. Naime, bogate porodice su, 30-tih godina prošlog veka, drugog dana Krsne slave priređivale čajanke. U početku su se na njima uglavnom okupljale dame, da bi im se nekoliko godina kasnije pridružila i gospoda. Tada već čajanke počinju da se organizuju i u večernjim satima, a poseban značaj dobijaju među buržoazijom – u društvenom i političkom smislu. Međutim, Drugi svetski rat je potpuno “skrenuo” tok kulture čaja u nas, pa usled drastičnih društveno-političkih promena, posle ovog rata, čajanke u Srbiji gotovo potpuno gube na značaju.

Istorijski navodi otkrivaju da se u to vreme (između dva svetska rata) velike popularnosti čajeva, ipak, više vodilo računa o priboru iz kojih se on pije, nego o samom napitku. I sada su bakini servisi za čaj od neprocenjivog značaja. Negde materijalnog, jer su srebrni, negde emotivnog, jer nas povezuju sa nama dragim bićima.

Danas, kada ovaj napitak vraća svoju važnost i kulturu u našoj zemlji, ne postoji poseban deo dana koji se preporučuje za njegovo konzumiranje. Svaki trenutak za ispijanje čaja je – idealan! Može Vam utopliti jutro, razvedriti dan, ulepšati veče. Možete ga piti sami ili u dvoje, sa decom, prijateljima ili sa društvom u nekom lokalu. Sa šećerom, medom, ili potpuno nezaslađenog. Uz muziku ili bez nje, tek u čaju sve više pčinju da uživaju I oni koji su ga pili “samo kad su bolesni”.

Vaša šolja čaja

Svaki čaj ima svoje pravilo – kada se pije, kako se pije, koliko dugo se ispija… Neki se konzumiraju topli, neki vrući, neki tek po gutljaj, a neke možete ispiti odmah. Jedni traže ključalu, drugi vodu tik “pred ključ”.

Vrste pojedinih čajeva možete piti i nekoliko puta u toku dana, dok se drugi preporučuju samo jednom. Jedni su fantastični sa mlekom, druge ova mlečna tekućina kvari. Zeleni, beli, crni, žuti, vočni, biljni čajevi… Posle vode, čaj je najpopularnije piće na svetu. I ne čudi onda što je mnogo pravila za ispijanje brojnih vrsta čajeva, tek – nađite Vaš savršen čaj upravo prema Vašim potrebama i željama. Ono što prija Vašem organizmu i što ga okrepljuje, to je – Vaša šolja čaja!

Najvažniji čajevi iz Srbije

Srpsko tlo je veoma plodonsono i pogodno, kako za voće i povrće, tako i za lekovito bilje, koje raste po bogatim livadama i pašnjacima naše zemlje. U poslednje vreme je sve više srpskih domaćica koje lekovite “travke” gaje u saksijama i u baštama ispred svojih kuća i vikendica. A ko je makar jednom u životu ubrao nanu, matičnjak, majčinu dušicu iz sopstvenog vrta, osušio je i od nje zgotovio čaj, zna o kakvoj sreći i radosti ispijanja ovog toplog napitka je reč.

Ipak, malo je ljudi koji imaju vremena ili prostora da sebi priušte na ovakav domaći način pripremljen čaj. Ali, to uopšte ne znači da ovaj kvalitetan domaći napitak ne možete nigde probati.

Naprotiv, poslednjih godina sve je više čajdžinica i kuća čajeva u kojima možete uživati u ukusima i aromama čaja pripremljenog kao iz Vaše bašte.

Kultura spravljanja i ispijanja ovog lekovitog napitka razvija se (ponovo) i u Srbiji, pa ćete tako, osim možda iz medicinskih razloga, čaj naručiti kao piće, iz čistog zadovoljstva.

U lokalima specijalizovanim za čaj, možete pronaći, pazariti, u mnogima i popiti, čaj od biljaka iz Srbije. Tako će Vam biti na raspolaganju bogata paleta našeg lekovitog i ukusnog bilja, koje opija predivnim aromama.

Čaj od koprive

Nazivaju ga još i čudotvorcem, a čaj od koprive to i jeste, jer kopriva u sebi sadrži veliku koncentraciju takozvanog organskog gvožđa, čiji nedostatak izaziva anemiju, malaksalost i snage uopšte. Najbolje bi bilo kada biste mogli sami da je uberete s početka proleća, kad ova biljka počne da pušta svoje listove, i to na mestima gde ne dopire prljavština izduvnih gasova sa asfalta.

Koprivu možemo naći na livadama, u parkovima, dvorištima, tamo gde ništa drugo ne može da raste, ona sve može da izdrži, ali berite samo vrhove ove biljke.

Čaj od koprive će nam pročistiti krv, vratiti snagu, lečiti i jačati imunitet, a poznat je kao srpski domaći zeleni čaj. Prema tome, čaj od koprive blagotvorno deluje na čitav organizam. Dobar je za regulisanje i smanjivanje tegoba uzrokovanih čestim mokrenjem, podstiče rad bubrega, poboljšava probavu, čisti krv, smanjuje alergijske reakcije

Čaj od koprive možete konzumirati i kao hladno osvežavajuće piće u vrelim letnjim danima, ili kao topao napitak u hladnim noćima. Dekorišite ga kriškom limuna ili pomorandže i možete sa prijateljima uživati u ispijanju ovog spektakla za oči, nepca i dušu.

Čaj od nane

Ova vrsta čaja u Srbiji spada među najpopularnije. To je miris detinjstva kod većine ljudi. Čaj od nane, sa limunom ili bez, odličan je za smirivanje bolova u stomaku, kao i za otklanjanje grčeva u želucu i materici, tako da je sjajan za menstrualne bolove.

Ova aromatični napitak pomaže i kod umanjenja glavobolje, takođe smiruje i nervnu napetost i rastrojenost, leči kašalj, a preporučuje se kod prehlade, gripa i promuklosti.

Čaj od nane leči mnogo toga, pa ne čudi što ga zovu i “Bakin recept za sve”. Ovaj “univerzalni” lek odličan je i kao efikasan “čistač” sekreta iz pluća, a stručnjaci preporučuju njegovo konzumiranje na dnevnoj bazi, jer je bogat bakrom, manganom i vitaminom C.

Ipak, zaista ne morate čaj od nane (mente, peperminta, kako je još poznat) piti samo kad ste prehlađeni.

Neka vam ovaj divan napitak ne bude samo asocijacija na bol. Skuvajte ga sebi onako, iz “gušta” I uživajte u njegovom miomirisu, jedinstvenom ukusu i okrepljujućem dejstvu.

Imala je i Srbija svoj “čaj u pet”, u vremenu između dva rata, kada su bogate porodice priređivale čajanke, u početku samo za dame, da bi im se kasnije pridružila i gospoda

Čaj od matičnjaka

Matičnjak je “stari lisac” u medicinskoj upotrebi. Pre više od 1.000 godina su ga uzgajali Arapi, a nisu mu odolevalii ni stari Grci i Rimljani. Ovu biljku je prelepo, po mogućnosti, imati u svojoj bašti. Prelepog izgleda i još lepšeg mirisa, okrepiće Vas samo ako deo njegovog lista protrljate među prstima.

Matičnjak je u našem narodu poznat kao lek za smirenje. Ukoliko ste uznemireni, ne možete da spavate ili Vam srce malo brže kuca, zgotovite sebi jednu šolju ovog napitka svako veče pred spavanje. Videćete koliko blagotvorno utiče na Vas. Lekovita svojstva čaja od matičnjaka ogledaju se i u njegovom dobrom dejstvu na reumatizam, preporučljiv je kod blage dijareje, a uspešno vraća i otvara apetit.

Matičnjak je potpuno neškodljiva I veoma korisna biljka, pa ga možete uvesti u redovnu upotrebu i uživati u njemu u večernjim satima dok gledate neki dobar film ili čitate Vašu omiljenu knjigu. Odlična je ideja i za posluženje gostima. Igrajte se malo, pa šoljicu ovog napitka oplemenite sa malo limunovog ili pomorandžinog soka i ukrasite kriškom tog citrusa.

Čaj od majčine dušice

Pa kako da ne volite napitak od biljke koja se zove Majčina dušica?! Još kad je lekovit kao ona, prosto je nezamislivo da je (možda) nemate u Vašoj kuhinji.

Majčina dušica jedna je od najkorištenijih biljaka, a u našem narodu se od davnina koristi kako za unutrašnju, tako i za spoljašnju upotrebu. Ovaj mirisni cvetak se tradicionalno upotrebljava protiv prehlade, za ublažavanje kašlja, protiv parazita i za smanjenje grčeva kod menstrualnih bolova. Za spoljašnju upotrebu odlična je kod rana, mastitisa, infekcija usta, grla i desni.

Ohlađen čaj spravljen od malo veće koncentracije ove biljke možete koristiti i kao oblogu za umorno lice I problematičnu kožu sa aknama.

Čaj od majčine dušice naročito je dobar za decu, jer i pored toga što je efikasan kod prehlade i gripa, na nežno dečje nepce deluje nežno i sigurno.

Čaj od žalfije

Stari Rimljani su ga nazivali čajem mudrosti, jer je čaj od lista žalfije idealan za očuvanje zdravlja mozga. Francuzi su joj skovali poslovicu: “Ko ima žalfiju u vrtu, nema doktora u kući”. Srbi je vole I uglavnom koriste za ispiranje usta I usne duplje.

Žalfija je veoma samonikla I veoma rasprostranjena biljka na našim prostorima, a možete je i Vi imati na svojoj terasi, balkonu ili prozoru. Čaj od ove medonosne biljke deluje na funkcije mozga, pa ne bi bilo loše da upravo sa ovom biljkom započinjete dan. U fantastičnoj, malo jačoj aromi žalfije, možete uživati u bilo kojem godišnjem dobu. Pored dobrog ukusa, nije loše da znate da se čaj od žalfije koristi u lečenju upornih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija grla, bešike, creva, bubrega…

Posle vode, čaj je najpopularnije piće na svetu, pa ne čudi što je mnogo pravila za ispijanje raznih vrsta čajeva – sa mlekom i bez njega, sa ključalom i tik pred ključanje prelivenom vodom, beli, crni, žuti zeleni, za lek, ali i za uživanje

Čaj od kamilice

Čaj pripremljen od cveta kamilice pomaže kod nadutosti, dijareje, a blagotvorno deluje i na osipe na koži. Ovaj miomirisni blagi napitak se preporučuje kod nesanice, groznice, zubobolje i bolnih rana, a veoma je koristan kod oboljenja želuca, kao I kod lečenja bubrega, jetre I žuči.

Kako čaj od kamilice olakšava pražnjenje creva, odličan je za indirektno lečenje hemoroida.

Čaj od kamilice je koristan i za spoljašnju upotrebu, pa je tako koristan kao obloga za oči, lice i zapaljivu sluzokožu, i fantastičan je za ispiranje kod raznih zapaljenja i infekcije očiju, usne šupljine i ispiranje rana. Kamilica je blagorodna i veoma korisna u medicini, ali i kozmetici. Tako čajem od ove biljke možete prati kosu, a preparati na bazi kamilice – kreme za lice, losioni za telo – fantastično prijaju svakom tipu kože. Razna lekovita dejstva kriju se u šoljici čaja od kamilice, ali je pre svega blag i prijatan za ispijanje.  

Rtanjski čaj

Čaj sa čuvene planine Rtanj koristi se za lečenje brojnih zdravstvenih problema, poput upalnih procesa mokraćnih kanala i bešike, organa za varenje i disanje, ali je i odličan antiseptik. Odličan je u lečenju kožnih oboljenja, a spada u odlične afrodizijake, naročito za muškarce, pa ga sa partnerom možete pripremati i piti, poput starog dobrog vina. Čaj od biljke “Vrijesak” (rtanjski čaj) fantastično gasi žeđ i odličan je saborac u borbi protiv dijabetesa. Njegova lekovita svojstva preporučuju se i u borbi sa bronhitisom i astmom, jer blagotvorno utiče na organe za disanje.

Kao i gotovo svi čajevi, i Rtanjski se može piti kao topli, okrepljujući napitak, koji daje snagu i punu lepotu  ukusa i mirisa.