Mnogo je ljudi kojima dan bez kafe ne može da počne. Bila ona domaća, espreso, filter ili neka druga, tek šoljica ovog toplog napitka je tu da nas razbudi i da nam energiju za novi dan. Taj mali jutarnji “ritual” već je deo naše tradicije. Možda dan i počnemo sa crnom, jakom kafom, ali u toku dana više smo okrenuti espresu, nes ili filter kafi, koja postaje sve popularniji napitak i u našoj zemlji, mada je filter kafa karakteristična za zapad, posebno je obožavana u Severnoj Americi, a proteklih nekoliko godina je potpuni hit i u Skandinaviji.

Ručne mlinove za kafu u našem domaćinstvu zamenili su brzi aparati za spravljanje različitih kafa, pa nam je za dobru, kvalitetnu kafu sada potrebno samo minut, dva. Kakvu god da volite, uživajte u njenom ispijanju, jer ako Vi mislite da će Vam kafa dati energiju ili vratiti koncentraciju na polovini radnog dana, to će svakako i učiniti.

Filter kafa predstavlja jedan od osnovnih način pripreme mlevene kafe u filter aparatima u kojima se kafa stavlja u posebne filter vrećice preko kojih se preliva vrela voda

Filter kafa je slična espresu, ali nešto blaža. Espreso kafa je jako pržena, ali fino samlevena, dok je filter kafa malo manje pržena i za nijansu grublje samlevena. Danas postoje posebni aparati za brzo pripremanje filter kafe, koji kroz kafu propuštaju vodu bez pritiska, čime se dobija posebna tekstura kafe, ali i aroma, koja je prepoznatljiva, odnosno drugačija od ostalih.

Filter kafa u stvari predstavlja jedan od osnovnih način pripreme malo krupnije mlevene kafe u filter aparatima u kojima se kafa stavlja u posebne filter vrećice preko kojih se preliva vrela voda. Smatra se da je prvi put napravljena 1908. godine.

02 Sta je filter kafa

Filter kafa je način pripreme kafe koji je kod nas, čini se, najmanje zastupljen, mada se u poslednje vreme potražnja za ovom vrstom kafe povećava. Filtrirana kafa može da se napravi u aparatima koji u sebi imaju ugrađen stalni ili izmenjivi filter, ili ručnim prelivanjem vruće preko mlevene kafe koja se nalazi u papirnim, metalnim ili filterima od tkanine. Voda se postepeno naliva na kafu u filteru, obično postavljenu u levak, dok se ispod levka stavi bokal za kafu u koji se sliva filtrirana kafa.

Kafi su se oduvek dodavali različiti sastojci, a kod nas najpopularniji su šećer, mleko, cimet i šlag. Ali, probajte da Vašem omiljenom napitku dodate i kakao, vanilu, lešnik, čokoladu, voće, ili uveče malo nekog alkoholnog pića. Nećete se pokajati.

Kakva kafa se preporučuje za filter kafu?

03 Kakva kafa se preporucuje za filter kafu

Za pripremu filter kafe, kafa se obično melje nešto krupnije nego za espreso. Za filter kafu se preporučuju svetlije pečene kafe, koje su uglavnom karakteristične po slabom telu i citrusnim notama i uvek se preporučuje aromatična kafa kao što je, na primer, Kenija, Etiopija ili Kolumbija, kao i određena metoda pripreme koja će da naglasi najbolje odlike kafe.

Kod nas vlada mišljenje da je ovakva kafa previše razblažena i da ima strukturu čaja, što je posledica toga da se u toku ovakvog načina pripreme oslobađa najmanje arome iz kafe.

p.s. Niko Vam ne brani da dodate malo više kafe od preporučene, ako Vam je filter kafa slaba. Probajte, nađite sebi baš onakav balans i ukus kakav Vam prija.

Načini pripreme filter kafe

Filter kafa može da se napravi na dva načina:

  1. U aparatima koji u sebi imaju ugrađen stalni ili izmenjivi filter, a koji kroz kafu propuštaju vodu izuzetno blagim mlazom jer upravo to utiče na ukus filter kafe i
  2. Ručno, slično kao kada pravite čaj

Aparati za brzu pripremu kafe

04 Aparati za brzu pripremu kafe

Aparati za kafu idealni su za Vaš dom, jer ćete uz pomoć njih jednostavno i brzo da skuvate savršenu kafu. Lako se održavaju i neće zauzeti veliki prostor u Vašoj kuhinji. Takođe, aparati za filter kafu su u odnosu na one za espreso, jeftiniji. Mnogo je modela aparata za brzu pripremu filter kafe. Razlikuju se po ceni i veličini, ali i brzini pripreme kafe, jačini motora i količini kafe koju možete odjednom da skuvate. Priprema kafe u aparatima jednostavna je i laka. Potrebno je da u filter kesicu stavite određenu količinu mlevene kafe – obično je to 7 g kafe (oko dve vrhom pune kafene kašičice) i 125 ml vode – te da filter stavite u aparat. Posle toga, sipajte vodu u aparat i uključite ga. Kroz nekoliko minuta, vašim domom raširiće se miris sveže skuvane kafe.

Filtrirana kafa može da se napravi u aparatima koji imaju ugrađen stalni ili izmenjivi filter, ili ručnim prelivanjem vruće vode preko mlevene kafe smeštene u filterima

Ručno zakuvavanje filter kafe

05 Rucno zakuvavanje filter kafe

Slično kao kada pripremate čaj – vrelom vodom se prelije kafa koja se nalazi u papirnim, metalnim ili filterima od tkanine. Na našem području vlada mišljenje da je ova vrsta kafe mnogo slabija u odnosu na druge. Tako da, filter kafa može biti idealno rešenje za one koji ne vole jaku kafu nego im baš prija kada je “razblažena”.

Filter bokal

Možda jeste slabija od domaće i espresso kafe, ali možda je baš zato nekima omiljena. Videli ste u brojnim američkim filmovima momenat kada kafu sipaju iz posude koja je gotovo identična bokalu. Stoga je oni verovatno i obožavaju – jednom skuvaju kafu i ima je dovoljno za sve. Kafa u američkom stilu se sprema sa filter bokalom koji je sličan francuskoj presi, ali bez klipa. Idealna mera za ovu vrstu kafe je jedna kašika kafe na 200 ml vode. Srednje i krupnije mlevene mešavine su idealne za pripremu kafe pomoću filter bokala.

godinase uzima kao godina kada je prvi put napravljena filter kafa

mlfilter kafe dobija se od količine kafe identične onoj potrebnoj za dupli espreso od 50 ml

šoljicado toliko filtrirane kafe na dan pokazuju najmanju stopu smrtnosti

Metode pripreme filter kafe

U zavisnosti od metode kojom pripremate Vašu filter kafu dobićete i drugačiji rezultat. Postoji nekoliko metoda pripreme filter kafe, kao što su: imerziona i protočna ili prekulativna/filtrirajuća metoda.

U imerzione metode spadaju, na primer, Frenč presa ili Sifon, gde su čestice kafe potopljene u vodi i nivo gustine između čestica nije tako koncentrovan kao kod protočne metode, što dozvoljava vodi da bude u konstantom kontaktu sa svim čvrstim telom. Iz tog razloga je kod ove metode koncentracija rastvorenih materija u ostatku samlevene kafe veća posle ekstrakcije.

06 Metode pripreme filter kafe

Nivo međusobnog zgušnjavanja čvrstog tela se ne menja i samim tim većina rastvorenih materija ne napušta posudu u kojoj pripremamo napitak, kao što je slučaj kod protočne metode. U protočni metod pripreme spadaju sve filter kafe gde voda u varirajućem kontinuitetu prolazi kroz samlevenu kafu uz pomoć gravitacione sile.

Zanimljivo je što količina potrebne kafe za 300 ml filter kafe je identična kao i za pripremu jednog duplog espresa od 40-50 ml.

Kafa u američkom stilu se sprema sa filter bokalom koji je sličan francuskoj presi, ali bez klipa, a za ovaj metod idealne su srednje i krupnije mlevene mešavine 

Nauka kaže da filter kafa produžava život

Već znamo da ovaj dragoceni napitak prija našem organizmu na razne načine, ukoliko je pijemo u umerenim količinama. Ali, najnovija istraživanja kažu da filter kafa ne da je dobra za Vaše zdravlje, već može i da Vam produži život. Naravno, samo ako je sa filterom, dodaje se u dugogodišnjoj studiji objavljenoj u jednom evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

Autor te studije Dag Tel, viši profesor na odeljenju za javno zdravlje i medicinu zajednice Univerziteta u Švedskoj, rekao je za Si-En-En, da “nefiltrirana kafa sadrži supstance koje povećavaju holesterol u krvi. Korišćenje filtera uklanja ih i čini srčane napade i preranu smrt manje verovatnima. Naša studija pruža snažne i ubedljive dokaze o vezi između metoda kuvanja kafe, srčanog udara i dugog veka“. 

07 Nauka kaze da filter kafa produzava zivot

Zato je preporuka da se držite filtrirane kafe, jer papirni filter koji biste koristili za kafu može da pomogne da se ove hemikalije uklone, poručuje Tel, a Vi razmislite o tome

Ova studija pratila je više od pola miliona zdravih norveških muškaraca i žena od 20 do 79 godina, tokom perioda od 20 godina. Rezultati su pokazali da pijenje kuvane ili presovane nefiltrirane kafe povećava rizik od smrti kod muškaraca starijih od 60 godina, zbog povišene kardiovaskularne smrtnosti. 

Filter kafa i kod nas postaje sve popularnija, ali je karakteristična za zapad, posebno za Severnu Ameriku, a proteklih nekoliko godina je potpuni hit u Skandinaviji

Lekoviti filter papirići

 

Verovali ili ne, studija je otkrila i to da je ispijanje kafe filtrirane kroz papir zdravije nego da uopšte ne pijete kafu. Filtrirana kafa bila je povezana sa 15 odsto smanjenim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka, sa 12 odsto smanjenim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca i sa 20 odsto smanjenim rizikom od smrti od srčanih bolesti kod žena u poređenju s pijenjem kafe.  U stvari, studija je otkrila da oni koji su pili 1 – 4 šoljice filtrirane kafe na dan imaju najmanju stopu smrtnosti. 

08 Lekoviti filter papirici

Još jedna studija vezana za filter kafu, u kojoj je tokom sedam godina učestvovalo na stotine dobrovoljaca, bavila se njenim uticajem na dijabetes tipa 2, i dokazala da bi ispijanje filtrirane kafe moglo da smanji rizik od ove bolesti. Istraživači kažu da filteri kroz koje kafa prolazi zadržavaju specifične molekule koji mogu da utiču na nivo šećera u krvi. Učesnici koji su pili do tri filtrirane kafe dnevno, imali su 60 odsto manje verovatnoće da dobiju dijabetes tipa 2, u poređenju s ljubiteljima kuvane kafe.

Filter kafa – Cene

Cene filter kafe se, naravno, razlikuje u zavisnosti od proizvođača, kao i marketa u kome je kupujete. Za pakovanje filter kafe od 250 g Doncafe, potrebno je izdvojiti između 345,00 i 390,00 dinara, dok ćete za pakovanje iste gramaže Intemezzo filter kafe platiti od 315,00 do 350,00 dinara, pakovanje od kilograma košta 850,00 dinara, a Jacobs filter kafu, i to u pakovanju od 500 g možete naći i za 500,00 dinara. Ali online.