​Dugačka je tradicija konzumiranja i proizvodnje vina i rakije u Srbiji. I, naravno, svi znaju da se vino dobija od grožđa, a rakija od šljiva. A da li ste ikad probali vino od šljive?

To je piće savršene harmonije ukusa, koje je odavno veoma popularno na Istoku, najviše u Japanu, a u Rusiji poslednjih godina istiskuje „konkurenciju“ od grožđa.

Bilo bi lepo da i u Srbiji – zemlji šljiva, zaživi ova vrsta pića, toliko lepog ukusa. I mada šljiva ima svoje karakteristike, koje svaki vinar uzima u obzir, tehnologija za pripremanje vina od šljiva je prilično jednostavna, mada ne baš do kraja ispitana. Činjenica da se vino od šljiva može proizvoditi od svih domaćih sorti ovog voća još više zbunjuje zašto se od šljiva u Srbiji ne pravi i vino?

Možda je delimičan odgovor na ovo pitanje to što se velike količine srpske šljive dobrim delom izvoze u svežem stanju, a trend proizvodnje i konzumiranja voćnih vina praktično je zanemarljiv. No, to ne znači da i dalje mora biti tako.

Ko se “ohrabri” da počne sa proizvodnjom ovog izuzetno lepog i aromatičnog pića, možda “povuče nogu” i ostalim vinarijama u Srbiji, da šljivu počnu da prerađuju i za vino i tako budemo među prvim zemljama u Evropi, koja će upotrebu ovog voća, ali i kulturu i saznanja o vinu, podići na još viši nivo. U svakom slučaju, s obzirom na godišnje prinose i kvalitet plodova, Srbija definitivno ima veliku perspektivu u proizvodnji vina od šljive.

Šljiva je iznenađujuće dobra sirovina za proizvodnju vina, a s obzirom na to da je u pitanju specifično voćno piće, prilikom degustacije ga ne treba odmah (a možda ga ne treba uopšte) porediti sa vinom od grožđa. U prvom planu kod vina od šljive je specifična aroma, dok boja može da varira od svetlo do izrazito tamno crvene. Najbolje srpske sorte grožđa za spravljanje ovog fantastičnog pića su Čačanska rana, Čačanska lepotica i Požegača.

Suptilnost domaćeg vina od šljiva

Glavna karakteristika voća poput šljive je visok sadržaj pektina u bobici, koji podstiče geliranje soka od šljiva ili pirea i znatno otežava vađenje čistog voćnog soka. Međutim, šljive su veoma slatke, što je veliki plus za proizvodnju vina.

Ukoliko ste odlučili da u privatnoj i domaćoj varijanti probate da napravite ovo fantastično piće, morate znati nekoliko činjenica. Zapravo, morate malo bolje upoznati neke njegove nijanse, pa Vam ovi saveti mogu biti od pomoći:

 • U zavisnosti od količine šećera koja se dodaje soku od šljiva, vino može biti polusuvo, poluslatko ili slatko – polusuvo se odlično slaže sa mesom, a slatka se uglavnom služe uz desert
 • Sve vrste šljiva su pogodne za proizvodnju alkoholnih pića, ali je za lepu boju vina  bolje uzimati tamnije plodove
 • Vino se pravi od šljiva koje se skupljaju, odnosno kupe, kada su potpuno sazrele što znači kada počnu da padaju pored stabla
 • Preporuka je da se pokupljene šljive ostave na suncu, jer će nekoliko sati na toplom šljivu učiniti slađom
 • Pre kuvanja šljive ne treba prati, da se ne bi izgubio, odnosno da ne bi ispario vinski kvasac

Recept za proizvodnju vina od šljiva – Vaš dom kao egzotična vinarija

Za vino od šljiva su Vam potrebne šljive, voda i šećer. I par “caka”, kako biste od svog doma napravili egzotičnu vinariju.

 • Svaku voćku blago urežite nožem, kako bi šljive napravile sok, i ređajte neizmenično do vrha tegle: red urezanih šljiva, red šećera
 • Teglu napunjenu šljivama i šećerom, dopunite čistom vodom do vrha i ostavite je na suncu oko nedelju dana
 • Tokom perioda od sedam dana, na vrhu tegle će se izdvajati pulpa, sediment odozdo, a na sredini će biti sladovina, koja se mora pažljivo isprazniti u čistu bocu
 • U sladovinu se tri puta u razmaku od tri dana dodaje šećer u srazmeri 50 g na litar tečnosti. Bočicu pokriti gazom
 • Ostatak nakon dekantiranja ne treba bacati, možete dodati sveže šljive s rezovima i šećerom, pa ga ponovo ostaviti na toplo mesto za fermentaciju. Nedelju dana kasnije sladovina se ponovo čisti i sipa u čiste posude. Pulpa se može stisnuti
 • Kada vino prestane da fermentira, ispušta se iz sedimenata i ostavlja nekoliko dana
 • Zatim se oba filtrirana vina pomešaju i pune u čiste boce. Čuvajte ih na hladnom mestu od dva do šest meseci, jer se vino mora održavati

Ovako pripremljeno vino od šljiva je ćilibarsko-crvene boje, prozirno, blago gusto i ima jaku aromu zrelih šljiva. Uglavnom se služi rashlađeno na 6 ° C.  Pije se u malim količinama, polako pijuckajući iz malih čaša na debeloj niskoj nozi.

Vino od šljiva sa košticama

Ukoliko ste ljubitelj drugačijeg ukusa i arome, vino od šljiva možete napraviti i sa košticama. Ono ima poseban miris, ali i lagani ukus badema sa blagom gorčinom. Ovako pripremljeno vino od šljiva posebno cene ljubitelji domaćeg alkohola.

Ukoliko odlučite da ga napravite sami, morate obratiti pažnju da koštice šljiva sadrže toksične supstance, poput cijanovodonične kiseline i cijanida, pa je zato veoma važno da sledite tehnologiju pripreme – šećer bi trebalo da neutralizuje toksine.

sljive.kostice e1607133615159

Korisna svojstva vina od šljiva – Vrednosti ovog napitka

Vino od šljiva ima umereno antioksidaciono dejstvo, otprilike kao trešnja i malina, ali slabije od pića napravljenog od grožđa i borovnica.

U svim voćnim vinima naučnici su pronašli impresivne koncentracije kalcijuma, magnezijuma, mangana, cinka, gvožđa i posebno kalijuma. Ovi važni minerali odgovorni su za brojna korisna svojstva. Nedvosmislenom prednosti vina od šljive u poređenju s vinskim grožđem, može se smatrati manji sadržaj histamina – stavke koja izaziva glavobolju.

Umerena upotreba vina od šljive usporava proces starenja, a zbog visoke koncentracije biljnih antioksidanata, neutralizuje učinak slobodnih radikala. Zahvaljujući velikom broju dijetalnih vlakana uklanja zatvor, deluje kao prirodni laksativ i pozitivno utiče na crevnu mikrofloru. U nekim slučajevima ublažava bolove u želucu.

Japanski proizvođači vina od šljive, s prosekom oko 12% alkohola, tvrde da umereno konzumiranje ovog pića smanjuje rizik od oboljenja srca i srčanog udara, dijabetesa, žuči, moždanog udara.