Nekome je espresso kafa tek usputni napitak koji naručuje u restoranu kada ne zna šta bi drugo, dok drugi smatraju da je ova kafa mnogo više od toga – umetnost u šoljici. Kada Italijani, na primer, vide šta se u drugim zemljama naziva espresom, žargosnki rečeno, kosa im se digne na glavi. Nije ni čudo, jer dva gutljaja njihovog espressa nisu samo kafa, već u njima je početak savršenog dana. Kako se pije espresso kafa, kada se naručuje kapućino, da li se obrok “zaliva” kafom… Mnogo je toga što je potrebno da znate da biste bili majstor u ispijanju espressa.

Tragom našeg sagovornika Marija Liguorija, divnog pisca i profesora, Italijana sa radnom adresom u Srbiji, koji je u intervjuu za Premium Srbiju rekao da “u Italiji pije espreso koji nigde drugde u svetu ne može da pije”, krenuli smo u ispitivanje šta je to što od ove italijanske kafe stvara umetnst. Jedan od Mariovih postulata kada je kafa u pitanju je i taj da ne može da je pije ukoliko se prethodno nije dobro najeo:

– Kafa je dostojanstven završetak finog doručka ili ručka – kaže ovaj šarmantni čovek.

A evo šta je još važno da znate da biste na pravi način pili kafu i maksimalno uživali u njoj:

 

Da biste uživali u šoljici savršenog espressa, potrebno Vam je predznanje, odnosno poznavanje pravila, kako bi Vam ovaj divni napitak pružio potpuni užitak

1. Izabrati pravu kafu

To je pravilo broj jedan, da bi krajnji reultat bio odličan. Dakle, izaberite pravu kafu. Samo pečenje odabranih zrna kafe upravo je ono što razlikuje espreso od američke kafe. Espreso se pravi u aparatu pod pritiskom od 9 bara, koristi se tačno 7 g pečene i samlevene kafe, dok se američka kafa pravi uz pomoć filtera.

espresso machine PC3VK7U

2. Čuvati dobro kafu (jer je ukus ključan)

Kako god i kakvu god kafu da pijete, dobar ukus je ključan. A da bi kafa imala dobar ukus, neophodno je da se dobro čuva: na suvom mestu, na sobnoj temperaturi i, naravno, u zatvorenoj (staklenoj, metalnoj, keramičkoj…) posudi. U suprotnom, njen ukus može biti ustajao, koliko god je dobro pripremili i veoma brzo može postati neupotrebljiva.

Čitava priča oko čaja je, prema legendi, počela sasvim slučajno, kada je kineski car, putujući zemljom, ožedneo u mestu u kom je voda bila lošeg kvaliteta.

3. Espresso se priprema ekspresno

I da, ima veze espreso sa “ekspresom”, kako neki ljudi kažu kada naručuju ovu kafu, jer espresso zapravo znači ekspresno, na brzinu. E, upravo tako se ova kafa i priprema. Espreso predstavlja kafu pripremljenu za konzumenta u trenutku naručivanja, odnosno od trenutka naručivanja ne sme da prođe više od 25 sekundi. Isto tako – ekspresno, bi trebalo i da se pije.

espresso P7LB2B2

4. Espreso se pije ekspresno

Kao što se brzo priprema, tako se brzo i pije, jer je to način da se što bolje oseti poseban ukus espresa. Kažu da espreso treba popiti u gutljaju, najviše u dva, jer ćete upravo tada i tako osetiti najbolji ukus Vaše kafe. Pa ako ste u društvu, onda verovatno nije momenat da naručite baš (samo) espreso. Za ćaskanje će Vam biti potrebno neko “dugačko” piće. Ili druga kafa.

grama pečene i samlevene kafe koristi se za šoljicu espressa

sekundi bi trebalo da prođe od naručivanja do posluženja kafe

u tolikogutljaja najviše bi trebalo da se popije espresso

5. Pena je važan deo kafe

I nikada nemojte piti espreso koji nema taj kremasti deo na vrhu šolje, jer upravo pena čuva i uokviruje sve ukuse kafe. Međutim, brzo nestaje, tako da, ako ga kafa koju dobijete nema, postoje samo dva objašnjenja za to: ili kafa nije napravljena u tom trenutku, već ranije, ili nema kofeina. Razlog više da kafu naručite za šankom (sledeće pravilo). Tada su veće šanse da dobijete najbolju.

espresso PAZVMA9

6. Naručuje se za šankom

Epreso se u Italiji naručuje za šankom i pije stojeći, pa ćete retko videti nekog Italijana da sedne za sto i čeka šoljicu svog omiljenog napitka. To je čak i neuobičajeno, što s druge strane, ljudima koji domaću, crnu, tursku kafu nekada gustiraju satima, nikada neće biti jasno. Ali, tako je.

U espressu se u Italiji može uživati u bilo koje doba dana, dok treba biti oprezan sa kapućinom, koji se pije isključivo uz doručak i nikako posle 11 sati

7. Šanker je važan deo priče

Kada se naručuje kafa za šankom, običaj je i da se proćaska sa onim ko je pravi. Ovakav gest može ulepšati početak i Vašeg i njegovog dana. Pa čak i ako je velika gužva, možete reći makar reč-dve više od uobičajenog: “Hvala”. I lepi gestovi utiču na to da više uživate u Vašoj kafi (i piću uopšte, al to sad nije tema).

8. Pazite na vreme

Espreso možete da pijete u bilo koje doba dana, ali oprezno sa kapućinom. U Italiji nije poželjno naručiti ga posle 11 sati pre podne, a pogotovo ne posle jela, jer se kafe sa mlekom piju isključivo ujutru, uz prvi obrok. Ako ga naručite posle ručka ili večere, ostavićete utisak da niste dovoljno jeli. A opet, ako tada naručite espreso, biće to, kao što reče Matio Liguori, savršeno zaokružen obrok.

Ukoliko se prethodno nije dobro najeo, pisac i profesor, Italijan Mario Liguori, kaže, ne može da pije espresso; kafa je dostojanstven završetak finog doručka ili ručka

9. Bez mleka, molim

Čak i ako više volite da popijete “produženi s mlekom”, nemojte to raditi posle doručka, odnosno posle 11 sati. Makar ne, ako ste u Italiji. Sa mlekom espreso postaje makijato, a on se u ovoj zemlji savršene kafe pije samo ujutru, uz doručak. Nikako posle toga.

making the perfect espresso 5EFKLFJ

10. Espresso je način života

U Italiji espresso nije samo neka specijalna prilika u kojoj treba uživati, espresso je u ovoj zemlji način života. Započeti dan espressom nešto je o čemu se ne razmišlja ukoliko želite savršeno da započnete dan. A savršeni dan u Italiji počinje upravo tako  za šankom, uz dva gutljaja predivnog epresa. Za to uvek možemo naći vremena, zar ne?!