Šoljice od tankog porcelana, drvene, staklene, keramičke, velike, male, sa tacnom ili bez. Metalne, od tankog, finog stakla, ili onog debelog, pa i iz čaše… Svako pije čaj na svoj način, kako je navikao u detinjstvu ili kako mu prija sada. Ali, čaj, kao i vino, pivo, rakija ili bilo koje drugo piće, ipak ima svoja pravila za pravilno pripremanje i za pravilno ispianje. Onakvo u kome sva njegova aroma i lekovita ili opuštajuća dejstva dostižu maksimum. Svi narodi ih konzumiraju na drugačiji način, ipak nije isto kada ovaj topli, drevni napitak konzumiramo iz finog porculana, metalne šolje ili keramičke posude, isto kao što nije isto da li med kao zaslađivač dodajemo u vruć (što ne bi trebalo) ili mlak čaj (kakva je preporuka stručnjaka), kako bi zadržao svojstva zbog kojih se i stavlja u čaj.

 

Svako čaj pije kako je navikao, ali čaj, poput vina, piva, rakije ili bilo kog drugog pića, ipak ima svoja pravila za pravilno pripremanje i za pravilno ispijanje

Posude za ispijanje čaja mogu biti i jesu veoma različite, ali koji su benefiti i nedostaci ispijanja ovog napitka iz porculanske, metalne ili staklene šolje? Možda ni to nije loše da “proučite”, pa na osnovu toga probate sledeći čaj baš tako da ispijate i uočite razliku. Tek zima jeste doba za čajenisanje, pa evo jednog teksta koji će Vas “ugrejati”.

02 posude za caj

Da ukus čaja zavisi od vrste, to je nesporno, ali nije manje važno ni iz kakve šoljice ga ispijate. Odabir šoljice je za čajoljupce svojevrsni ritual, jer je tako i ispijanje svih tih divnih čajnih vrsta, prijatnije i ukusnije. Jer, značaj ceremonije ispijanja ovog popularnog svetskog napitka je mnogo veći od pukog ispijanja “u sekundi”. Ispijanje čaja nam pomaže da se smirimo, prilagodimo radnom raspoloženju ili da se opustimo. Ali, za izbor prave šoljice za čaj morate razumeti raznolikost i raznovrsnost pribora za čaj, kao i njihove karakteristike. A asortiman posuđa za čaj je ogroman i pitanje je gde se zaustaviti? Zato je važno da znamo karakteristike svakog od njih.

Porcelanske i keramičke šoljice za čaj

Razlika između porcelana i keramike je u procesu pečenja. Porcelan se smatra višom kategorijom od keramike, pa se i porcelanske šoljice za čaj kotiraju bolje, znatno su elegantnije i skuplje od keramičkih. Porcelanske šolje su sigurne za zdravlje i “uklapaju” se u luksuzne manire ispijanja čajeva. Porcelanska šolja deluje nežno i krhko. Laganim tapkanjem po ivici posuđa proizvodi se čist zvuk i iz takvih šoljica je prijatno piti čaj. Prednosti ovog posuđa su te što im površina veoma dugo ne gubi na atraktivnosti, a piće dugo zadržava temperaturu. Međutim, uz prednosti idu i mane, a ovde su to visoka cena, potreba za veoma pažljivim rukovanjem i upravo ono što nas njima i privlači – krhkost. Za razliku od njih, keramičke šolje ili čaše su veoma popularne, jer su, pre svega, izdržljive, nude širok izbor opcija, trošak je pristupačan, lako se održavaju i pogodne su za svakodnevnu upotrebu. Mana im je nedostatak elegancije, naročito ako se porede sa porcelanom, kao i česta pojava mikropukotina.

 

Odabir šoljice za čaj je za čajoljupce svojevrsni ritual, jer je tako i ispijanje svih tih divnih čajnih vrsta, svakako prijatnije i ukusnije

Staklene šoljice za čaj

03 posude za caj

Istorija staklenih šoljica za ispijanje čaja nije tako duga, ni bogata. Staklo se nije tako davno pojavilo, a ovu vrstu šoljica uglavnom vezujemo za kancelarije, školske menze i ugostiteljske objekte. Mada, u zavisnosti od debljine stakla i oblika, vrlo elegantno i prefinjeno mogu izgledati i u našem domu. Kao i porcelan i keramika, i stakleno posuđe za čaj ima prednosti i mane. Mnoge domaćice vole staklene šolje, jer im izgledaju veoma lepo i egzotično (posebnom ako se čaj ukrasi kriškom limuna ili narandže i listom mente, na primer), a kao prednosti ističu i to da se u njima piće veoma brzo hladi (ipak je ova “prednost” amaterska), kao i raznolikost dizajna i veoma pristupačne cene. Međutim, protiv ovog materijala su masovna proizvodnja, minimalna originalnost, visoka toplotna provodljivost (vrlo je lako opeći ruke i krhkost materijala. Ipak, ukoliko ste tip kojima vizuelno staklene šolje za čaj odgovaraju, nema ništa loše popiti ovaj napitak iz njih.

 

Da ukus čaja zavisi od vrste od koje se pravi, to je nesporno, ali ništa nije manje važno ni iz kakve šoljice ga ispijate

Metalne šoljice za čaj

04 posude za caj

Mnogo ređe, ali se ipak kao materijal za izradu posuđe za čaj, koriste srebro i nerđajući čelik. I one mogu da izgledaju veoma možno, a tako se može osećati i osoba koja čajj pije upravo iz ovakvih šolja, naročito srebrnih. Na prvom mestu, prednost šolja od ovih materijala je njihova otpornost na ekstremne temperature i mehanička oštećenja. Međutim, ogrebotine mogu ostati na površini metalnih proizvoda. U mane se ubraja i to što se metalne šoljice za čaj ne mogu koristiti u mikrotalasnim rernama, a troškovi za ovakvo posuđe su često prilično visoki. Neki modeli metalnih šoljica za čaj mogu se naći sa duplim “zidom”, što omogućava da se temperatura čaja što duže održi. Kao i stakleno, i metalno posuđe je dobro za konzumiranje Vašem omiljenog čaja. U pitanju je samo Vaš afinitet prema ovom materijalu.

Koji god materijal da odaberete za omiljeni kad su Vaše šoljice za čaj u pitanju, potrebno je samo da obratite pažnju na oblik, materijal, boju i volumen. Jer svaka od navedenih stavki utiče na kvalitet divnog vrućeg napitka koji je u njoj.

Porcelan se smatra višom kategorijom od keramike, pa se i porcelanske šoljice za čaj kotiraju bolje, znatno su elegantnije i skuplje od keramičkih

* Saveti

Ako ste čajoljubac ili ćete to tek da postanete, važno je da znate nekoliko “trikova” / saveta kad je ispijanje čaja u pitanju:

  • Pri odabiru oblika šoljice imajte na umu da što je vrh šoljice širi, piće se brže hladi
  • Čaj se (po pravilu) pije iz malih šoljica i u malim gutljajima
  • Da biste iskoristili sva blagotvorna dejstva čaja, najbolje je piti ga bez šećera
  • Ako ipak volite slađi čaj, koristite med, ali ga nemojte dodavati u vreo, već u mlak čaj
  • Za dodavanje meda i mešanje čaja, uvek koristite drvenu kašičicu, nikada metalnu
  • I kada pronađete Vašu omiljenu šoljicu za čaj, nemojte preterivati u njegovom ispijanju, jer je umerenost najvažnija da biste iskoristili sva pozitivna svojstva čaja, kao značajnog dara prirode