Verovatno ste mnogo puta do sada slušali o prirodnim lepotama istočne Srbije, koje važe za najmanje istražene kod nas. Krajnje je vreme da ih i lično doživite. Ukoliko su predeli istočne Srbije vaš izbor za rekreativno planinarenje ili izlet i ljubitelj ste mirnog odmora u prirodi, predlažemo vam neka od popularnih, ali i manje istraženih mesta. Za sve one koji ne znaju kakvo se prirodno bogatstvo krije na istoku naše zemlje sledi upoznavanje sa nekim od najlepših lokaliteta ovog regiona. Izdvojili smo za vas nekoliko destinacija koje su pravi skriveni biseri istočne Srbije, a ima ih mnogo više.

​Ako ste rešili da provedete vikend u Srbiji na nekom manje poznatom i nedovoljno istraženom mestu i ljubitelj ste neobičnosti prirode, onda su Vratnjanske kapije i Rajačke pimnice pravi izbor za vas. Prerasti Vratne (Veliki, Suvi i Mali prerast), koje se nalaze u kanjonu istoimene reke, zapravo su kameni lukovi koji predstavljaju ostatke nekadašnje pećine. Do njih ćete stići krećući se uređenom i označenom stazom. Proći ćete prelepim pejzažima i vidikovcima kanjona koji se pružaju od manastira Vratna. Rajačke pimnice nalaze se nedaleko od Negotina i njihova glavna atrakcija su kućice koje služe za proizvodnju i očuvanje vina. Obavezno napravite izlet i do ovog vinskog carstva.

Lazarev kanjon, Borsko jezero i vrelo Mlave

​Ovi skriveni biseri istočne Srbije nalaze se nedaleko od Bora. Živopisan Lazarev kanjon, vrelo Mlave smaragdne boje i Borsko jezero kraj kojeg ćete uživati – pravi su razlog da se ljudsko oko divi lepoti prirode. U blizini Lazarevog kanjona nalazi se čuvena Zlotska (Lazareva) pećina i nekoliko fantastičnih vidikovaca. Borsko jezero, iako veštačko, nastalo za potrebe industrijskih postrojenja, ima ogroman značaj za stanovnike Bora i jedno je od najčistijih i najlepših veštačkih jezera u Srbiji.

Borski Stol

Borski Stol je prava atrakcija za alpiniste, planinare i ljubitelje paraglajdinga. Impozantan vrh, čist vazduh, malo jezero i pogled za uživanje – više su nego dovoljan razlog da se uputite na ovu planinu. Ovaj uzdignuti deo Golog krša drugi je po veličini vrh u opštini Bor (1.156 m), a uzdiže se između Velikog i Malog krša i Deli Jovana. Vertikalni useci na severnoj strani sjajni su za fotografisanje.

Homoljske planine

Verovatno najposećeniji biser istočne Srbije, Homoljske planine, sa svojim neobičnim i zanimljivim reljefnim oblicima, rekom Mlavom, raskošnim pašnjacima i vidikovcima, zauzimaju posebno mesto među prirodnim bogatstvima ovog kraja. Manastir Blagoveštenje, uklesan u liticu, kao i manastir Gornjak, koji se nalazi u najživopisnijem delu Gornjačke klisure, ističu se svojom duhovnošću usred vlaške mistike ovih krajeva. A između duhovnositi i mistike ima mesta i za hedonizam. Napravite pauzu u banji Ždrelo i iskoristite priliku da uživate u toploj lekovitoj vodi i akva parku, ali i da nabavite čuveni homoljski med, sir ili rakiju.

Beljanica – izlet kroz pašnjake i borove šume

Ako niste znali, najveći rezervoar pitke vode u Srbiji nalazi se na Beljanici. Neverovatni pogledi, pećine, brojni izvori, vrela, reke i potoci, pašnjaci i borove šume – ima li boljeg načina da upoznate lepote istočne Srbije? Ne propustite priliku da posetite Resavsku pećinu, najveću u Srbiji, koja je otvorena za posetioce tokom cele godine. Vodopad Lisine (Veliki buk) koji se nalazi u blizini ove pećine takođe ne smete propustiti.

Stara planina – beskrajno prostranstvo pašnjaka i bukovih šuma

Da li ste znali da se na istoku naše zemlje krije najviši vrh u Srbiji (ako ne računamo Đeravicu na Prokletijama) – Midžor (2.169 m)? Njegov ponosni vlasnik je Stara planina (drugo ime – „Balkan“), još jedan biser istočnih krajeva. Iako je najviši vrh ove planine zapravo u Bugarskoj (Botev, 2.736 m), a ne u Srbiji, zaista zavređuje svačiju pažnju i vredi posetiti je. Uživaćete u beskrajnom prostranstvu bukovih šuma koje rastu čak i na 1.700 m visokom Babinom Zubu.

Rtanj – najmisterioznija planina Srbije

Nije čudo što se upravo u ovim mističnim krajevima nalazi jedna od najmisterioznijih, a istovremeno i najpopularnijih planina. U pitanju je Rtanj – „srpska piramida“. Ova planina nikako nije rezervisana samo za lovce na vanzemaljce i teoretičare zavere kojima je velika inspiracija. Njen vrh Šiljak, s pravom se svrstava u  najlepše i najimpozantnije vidikovce u celoj zemlji, pogotovo ako uhvatite trenutke izlaska sunca. Podno Rtnja nalazi se i Vrmdžansko jezero, idealna destinacija za ribolov, opuštajuće izlete i rekreaciju, koju vam savetujemo da obavezno posetite ukoliko budete imali prilike.

Skriveni biseri istočne Srbije – inspiracija za upoznavanje mističnih krajeva

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti inspiracija da osmislite sopstvenu turističku turu kroz mistične predele istočne Srbije, upoznate se sa njenim manje ili više poznatim atrakcijama i produžite spisak naših predloga. Ponesite sa sobom avanturistički duh i radoznalost, foto-aparat za nezaboravne fotografije i, naravno, svu neophodnu opremu i stvari. U zavisnosti od svrhe i prirode putovanja, da li ste se odlučili za jednodnevni ili višednevni izlet, odnosno planinarenje, za svaki put je važno dobro se pripremiti. U slučaju da poželite da napravite savršene instagramične fotografije i da se slikate u različitim odevnim kombinacijama, možete čak razmisliti i o tome da ponesete rasklopivi orman za odeću, koji će vam posebno biti od koristi u slučaju višednevnih putovanja, ukoliko razmišljate i o smeštaju