I ndia              P ale              A le

Ljubitelji piva znaju da je IPA pivo, zapravo skraćenica za India Pale Ale (Indija Pejl Ejl), i ova vrsta piva zauzima zaista posebno mesto kod njih. Kako to biva, nastalo je sasvim slučajno, kada su Britanci smišljali kako da sačuvaju pivo koje su slali u njihovu tadašnju koloniju Indiju. Nisu tada znali da će IPA biti jedno od omiljenih piva širom sveta, a kako bi sačuvali aromu i ukus piva za vojnike kojima su prevozili pivo čitavih šest meseci, i kako bi to obično pivo konzervirali dodavali su mu velike količine hmelja. I ne samo da su sačuvali to tečno “žuto zlato”, nego su dobili pivo znatno boljeg kvaliteta, koje je vremenom, prilagođavajući se klimi u Indiji, postajalo sve bleđe i više osvežavajuće.

 

Aromatičnost je svakako pri vrhu liste stavki koje IPA pivo izdvajaju iz mora drugih. A da ste samo pre desetak godina tražili u većini restorana ili kafića to “famozno” IPA pivo, mislili bi da ne znate ni šta želite da popijete. Šalu na stranu, ali poznavaoci piva kažu da IPA može sve, osim da Vas ostavi ravnodušnim. To je pivo koje se na svako naredno konzumiranje sve više dopada. IPA, koja je podvrsta ejl piva, razlikuje se od ostalih ejlova, upravo po izuzetnoj aromatičnosti.

Ali, konzumiranjem IPA piva jasno stavljate do znanja da ste dobri poznavaoci ove kategorije, kao i da sami živite IPA priču – buntovnu, spremnu za nova iskustva, avanture i putovanja, želju da obiđete svet. Baš kao što je IPA svoje putovanje počela u Britaniji, a posle iskrcavanja u Indiju obišla i druge pivarske luke.

Pa tako stigla i do Srbije i vrlo lepo se u njoj i odomaćila.

Najpoznatije IPA-e u Srbiji

 
Najpoznatije IPA a u Srbiji

IPA pivo je i u Srbiji veoma voljeno i dosta rasprostranjeno. Piju ga prave pivopije, ali i oni koji možda po prvi put probaju ovo po popularnosti treće piće na svetu. Pa ako još niste, pravac u kafić ili specijalizovanu prodavnicu, jer IPA pivo je nešto što obavezno morate da probate.

IPA je munjevitom brzinom osvojila srca pivopija širom sveta i kod nas, pa po specijalizovanim prodavnicama piva, pivnicama, restoranima i kafićima možemo primetiti veliki broj domaćih IPA piva. A i svaka domaća kraft pivara, kojih je svake godine sve više u Srbiji, proizvodi IPA pivo.

Premium Srbija je izdvojila pet vrsta IPA piva za Vas:

SuperNova (Kabinet)

 

Karakteristična IPA, bakarno – narandžaste boje, SuperNova je pivo koje je sigurno jedno od najprepoznatljivijih piva pivare Kabinet. To je fino gazirano pivo, primamljivih i prepoznatljivih aroma breskve i vanile, uz blage note hmeljne gorčine. Ovo pivo sadrži veoma postojanu penu, praćenu intenzivnim ukusima slada, tropskog voća, narandže, ananasa i kajsija. Vrhunsko pivo i vrhunski predstavnik svoga stila, ali i pivo koje je odlično prilagođeno ukusima konzumenata u Srbiji.

Kako to biva, IPA pivo je nastalo sasvim slučajno, kada su Britanci smišljali kako da sačuvaju pivo koje su slali na šestomesečno putovanje u njihovu tadašnju koloniju Indiju

Premier IPA (Premier)

 

Premier IPA je pivo koje nudi sjajan balans ukusa. Dobro je začinjeno, sa aromama hmelja dodatim u postupku suvog hmeljenja. Premier je pivo sa 5,5% alkohola, a preporučena temperatura serviranja 12 – 14 stepeni. Premier pivara je u svet kraft pivarstva ušla prateći svetske trendove, sa željom da tržištu ponude svoju verziju kvalitetnog piva. Između ostalih, to je svakako njihova IPA.

Indijski Šlif (Šlif)

Ova odlična IPA pravi se kombinacijom bledog i karamel ječmenog slada, uz prisustvo američkih sorti hmelja, a koji imaju izrazite karakteristike citrusnih nota, kao i posebno selektovanih sorti kvasca. Upravom kombinacijom nekoliko vrsta slada, hmelja i kvasca pivo Indijski Šlig dobija jake i osvežavajuće tonove, uz savršenu gorčinu i lagan, gotovo neprimetan ukus alkohola.

Hoptopod (Dogma)

 

Prema mišljenju brojnih kritičara Dogmino pivo – Hoptopod je jedno od najboljih domaćih IPA piva. To je klasičan India Pale Ale, proizveden pod uticajem američke pivarske škole. U njemu dominiraju arome tropskog voća, u kojima opet preovladava ananas i grejpfrut. Za ove arome glavni “krivac” je miks američkih sorti hmelja – Mosaic i Simcoe. Dominantnom ukusu dobijenom od hmelja podršku daje fini balans kombinacije ječmenih sladova.

Matador (Tron)

 

Matador je prvo crveno IPA pivo u Srbiji i najviše nagrađivano pivo pivare Tron. Ovo pivo karakteriše svilenkasta svetlo braon pena, duboko crvena boja i arome bobičastog voća, karamele i borovnice. Matador je pivo sa čak 6,3% alkohola, koji je odlično prikriven u samoj tehnologiji proizvodnje, pa za kraj i malo upozorenje da obavezno budete obazrivi prilikom degustacije.

IPA je munjevitom brzinom osvojila srca pivopija širom sveta i kod nas, pa po radnjama, kafićima i restoranima možemo primetiti veliki broj i razne vrste domaćih IPA piva

IPA pivo – recept

 

Pomenuli smo Britance koji su, igrom slučaja, od običnog napravili odlično pivo. IPA pivo. Zapravo je londonski pivar Hodgson, negde oko 1780. godine, rešio problem vojnicima jakim zahmeljavanjem, ne sluteći da će napraviti veoma snažno pivo, koje je tada nazvano October Ale. To prvo IPA pivo moralo je da odstoji pre pijenja, poput vina.

Danas se IPA pivo, ipak, proizvodi malo drugačije. Možete ga proizvesti i Vi, u svom domu. Za samo tri i po sata možete napraviti 40 l ukusnog i prirodnog piva koristeći 92% sladove Pilsen i 8% hmelja Caramunich, Admiral i Target od 2 g na 1 l sladovine, kvasine Safel.

Slad se melje u posebnom mlinu. 28 litara vode zagreva se na temperaturu od 45 °C, sipa se slad u sudove i meša 25 minuta. Zatim se temperatura se povećava na 62 °C i tako se “drži” 35 minuta. U trećem stadijumu temperatura se podiže na 72 °C i tako čuva 20 minuta. Zatim se voda sa šećerom filtrira iz zrna piva na 78 °C.

osnovna receptura 1 e1618520523851

Zatim se pivo s hmeljom kuva oko dva sata na temperaturi od 100 °C. Za ovo je potrebno da u tu smesu dodate još 34 l vode. Pripremljeni slad ohladite na 20 °C, u njega dodajte kvasac i prespite u čistu posudu. Ostavite ga da “ćuti” 14 dana. Posle dve sedmice napitak flaširajte i zatvorite. Posle tri sedmice možete i probati Vaših ruku IPA pivo.

Živeli!

Kako se pije IPA pivo?

 

I ovo piće, poput brojnih drugih alkoholnih gutljaja, ima svoje čaše iz kojih ga je najbolje piti i način na koji se to radi, kako bi se iskoristile maksimalno sve karakteristike, arome i mirisi pića:

  • IPA se pije iz čaša neobičnog oblika – uskih na dnu, u obliku tulipana na vrhu
  • IPA se pije ohlađena na 7 do 10 °C
  • IPA traži i dobar zalogaj, poput prženog i dimljenog mesa, tvrdog sira, slanog kikirikija i začinjenih meksičkih ili tajlandskih jela

dinaraje otprilike potrebno izdvojiti za IPA pivo u flašici od 0,33l

otprilike nastajeprvo IPA pivo, zvalo se October Ale

Da li je IPA pivo skuplje?

 

Svakako da je IPA pivo skuplje od “običnog” u flašici ili limenci. Tome na prvom mestu doprinosi kvalitet, a onda i marketing koji se za pivo poslednjih godina radi odlično. Piti IPA pivo je “kul”, ležerni ste, opušteni, nehajni, a opet moderni i sa posebnim stilom.

Sve su to stvari koje IPA pivu dižu cenu.

Cene IPA piva se razlikuju od radnje, do radnje, od kafića do kafića, od restorana do restorana. Mi ćemo navesti cene IPA piva koje možete kupiti klikom, iz svoje fotelje, u online prodavnici, pa ćete lako moći da uporedite sa drugim cenama ovog pića koje su Vam već poznate.

Dakle, za IPA piva koja smo već naveli u tekstu, uz njihov kratak opis, potrebno je da izdvojite oko 210,00 za Belgrade SuperNova u flašici od 0,33 l ili 200,00 za limenku Hoptopoda, koji je u Dogminoj online prodavnici trenutno na akciji, mada u drugim online prodavnicama cena ide i do 290,00 dinara.