Pivo koje je definitivno osvojilo svet i postalo najpopularnija vrsta piva je lager pivo i većina piva na tržištu, odnosno više od 90 odsto, su zapravo – lager. Lager piva su generalno svetla i lakša od ostalih vrsta piva. Kvasci koji se koriste za lager imaju slabiju toleranciju na alkohol, fermentiraju na nižim temperaturama 5 – 13°C, i posle fermentacije spuštaju se na dno. Tako da lager spada u kategoriju piva donjeg vrenja.

Lager je svetski najpopularniji stil piva. Naći ćete ga u raznim nijansama boje – od svetložute do crvenosmeđe, različite punoće ukusa i aroma – od slatke do gorke, sa “debelom” postojanom penom na vrhu krigle. Kako god da izaberete, tek da znate da su lager piva obožavana širom planete, a najpoznatiji su nemački, češki i holandski tipovi lagera.

Moć lagera je tolika da milioni pivopija širom sveta do kraja života ne saznaju (i ne shvate) da postoji bilo koja druga vrsta piva. Toliko o popularnosti “njegovog veličanstva” – Lager piva!

tipa lager pivasu najpoznatija – nemački, češki i holandski

stepeni Celzijusaje temperatura za fermentiranje kvasaca za lager

odstoproizvodnje i potrošnje puva u Srbiji “drže” Valjevsko i Zaječarsko pivo

Pivo možemo da razlikujemo po brojnim parametrima, kao što su boja, sadržaj ekstrakta, nivo alkohola u njemu, ali osnovna podela je upravo prema načinu, odnosno tehnologiji proizvodnje. Lager piva.

Uobičajena predstava o lageru podrazumeva lakša piva, sa manjim procentom alkohola, bistrija i svetlija. Lageri se proizvode na nižim temperaturama, sa kvascima donjeg stepena vrenja, a čitav proces fermentacije traje duže nego što je to slučaj sa lagerovim prvim “rođakom” – ejl pivom. 

02 tehnologija proizvodnje

Lageri su po samoj svojoj prirodi teži i tehnički zahtevniji za proizvodnju od ejlova i potrebno je mnogo pažnje i kontrole da bi se dobio dobar lager. Struka kaže da je tihi junak ove priče kvasac “Saccharomyces uvarum” koji je, u poređenju sa kvascem koji se upotrebljava za spravljanje ejla,  mnogo osetljiviji i zahteva veću pažnju, ali zato ostaje aktivan pri nižim temperaturama i sporije razlaže šećer. Sve to doprinosi da proces fermentacije u pripremi lager piva traje duže, manje je tolerantan prema alkoholu, a sposoban je da razlaže neke šećere koje kvasci višeg stepena vrenja ne mogu.

Nekada se u Bavarskoj pivo skladištilo – lagerovalo (lagern) u hladnim pećinama ili podrumima kako bi se duže očuvalo i dodatno fermentiralo, pa otuda i naziv lager. Proizvodnja piva bila je sezonska stvar,  pa je tako bavarski vojvoda Albert V 1533. godine najverovatnije ozvaničio tradiciju i doneo dekret po kom pivo nije smelo da se proizvodi tokom leta. I duga je istorija piva, samim tim i lager piva, ali se možda presudan korak za ovu vrstu piva dogodio u Češkoj. 1842. godine, kada je u gradu Plzenju (nemački: Pilsen) proizveden prvi lager svetlije boje, po čemu je bio različit od svih dotadašnjih lagera koji su bili tamniji.

Pivo koje je definitivno osvojilo svet i postalo najpopularnija vrsta piva je lager pivo i većina piva na tržištu su zapravo – lager 

Najpoznatija lager piva u Srbiji

03 Najpoznatija lager piva u Srbiji

Kod nas se uglavnom proizvode standardna piva donjeg vrenja, odnosno lager piva. Najpoznatija lager piva u Srbiji su standardna svetla lager piva, kao što su Jelen, Lav i BIP pivo, dok Valjevsko i Zaječarsko pivo čine više od 90 odsto domaće proizvodnje i potrošnje piva.

• BIP pivo

Za proizvodnju BIP-ovog piva koristi se visoko kvalitetan svetli slad plzenskog tipa i tradicionalne aromatične češke i nemačke sorte hmelja, koje daju prijatnu aromu i gorčinu. Tehnologija proizvodnje je tradicionalna i daje visoko prevrelo svetlo pivo, osvežavajućeg ukusa, bogate i stabilne pene. Kao jedan od najvažnijih elemenata prijatne arome i ukusa piva koristi se svetski poznat pivski kvasac donjeg vrenja iz Instituta Wiehenstephan sa Univerziteta u Minhenu. 

BIP pivo sadrži 5,0 % alkohola, a servira se na temperaturi od 4 – 6˚ C

• Lav pivo 

 

Lav pivo je tradicionalno, pasterizovano, svetlo pivo vrhunskog kvaliteta. Ovo je najpoznatiji brend proizvodnog portfolia Carlsberg Srbije, punog ukusa, karakteristične prijatne arome i izbalansirane gorčine. Namenjeno je potrošačima koje karakteriše ponos, iskrenost i samopouzdanje. Sinonim je za snažnu osobu, koja u svakom trenutku zna šta želi i kako da nađe način da to ostvari.

Lav pivo sadrži 4,5%, alkohola, a servira se na temperaturi od 3 – 5° C

• Valjevsko pivo

Standardno svetlo lager pivo, prepoznatljivo po punom ukusu tradicionalno spravljenog i dobro “odležalog” piva. Karakteriše ga prijatna gorčina i aroma, bogata i trajna pena. Za Valjevsko pivo je takođe tipična svežina, a posebnom kvalitetu doprinosi i izvorska voda iz podnožja valjevskih planina. Zato i ne čudi što ga, uz Zaječarsko pivo, konzumira više od 90 odsto potrošača u našoj zemlji.

Valjevsko pivo sadrži 4,8% alkohola, a servira se na temperaturi od 6 – 8°C

Najpoznatija lager piva u Srbiji su standardna svetla lager piva, kao što su Jelen pivo, Lav pivo i BIP pivo

• Jelen pivo

 

Jedno od najpopularnijih lagera u Srbiji je svakako prepoznatljiv brend Apatinske pivare – Jelen pivo, čija tradicija datira još od 1756. godine. Jelen pivo spada u grupu pale lagera, odnosno piva čistog ukusa sa blagom aromom hmelja. Jelen pivo je potpuno prirodno, jer mu nisu potrebni nikakvi konzervansi zbog prisustva alkohola i hmelja. U svakom slučaju, kada nastupe vrućine tu je ovo svetlo pivo osvežavajućeg ukusa lager piva, koje se u našoj zemlji baš konzumira.

Jelen pivo sadrži 4,6% alkohola, a servira se na temperaturi od 3 – 5°C

• Nikšićko svetlo

Jeste da Nikšićko pivo potiče iz Crne Gore, gde je napravljena njegova originalna receptura, ali je na našem spisku, jer predstavlja sinonim za kvalitet i rado se pije u celom regionu. Ovaj pilsner-lager umerenopunog ukusa i osvežavajuće gorčine je najukusniji kada se služi na nešto nižoj temperaturi od ostalih lagera, a sigurno nećete pogrešiti ukoliko Nikšićko svetlo poslužite uz kvalitetan pršut ili slani zreli sir. 

Nikšićko svetlo pivo sadrži 5% alkohola, a servira se na temperaturi od 2 – 6° C

bavarski vojvodaAlbert V donosi dekret da pivo ne sme da se proizvodi tokom leta

je u češkom graduPlzenju (nemački: Pilsen) proizveden prvi lager svetlije boje

Koja su popularna kraft lager piva?

04 Koja su popularna kraft lager piva

Srpske kraft pivare ne stavljaju akcenat na lager stil piva, pa ono nije prisutno u zanatskim pivarama kao Pale ale. Međutim, vodeće zanatske pivare tokom letnjih meseci, ipak, izlaze na tržište sa lagerima. Možda u prilog tome ide i činjenica da lager pivo jeste najpopularnije u svetu, pa i u Srbiji, a potrošačima bi, ipak, trebalo izaći u susret.

Neka od popularnih kraft lager piva su:

Srpske kraft pivare ne stavljaju akcenat na ovaj stil piva, ali vodeće zanatske pivare tokom letnjih meseci, ipak, izlaze na tržište sa lagerima 

• BRATE!

 

Pivo BRATE! nije običan lager. Pivari iz pivare Dogma skuvali su, zajedno sa kolegama iz milanske pivare Lambrate, ovaj hibridni lager u kom su spojili ono najbolje iz dva stila – West Coast IPA i lagera. Tako smo dobili BRATE! – lagano letnje pivo izuzetne hmeljne arome, koje je za mnoge ljubitelje lagera pravo iznenađenje!

Pivo BRATE! Sadrži 4,5% alkohola, a servira se na temperaturi od 7 – 8°C

• Čika Alberto 

Lager pivo Čika Alberto predstavlja tradicionalni nemački Pils stil piva. Njega odlikuje prijatna gorčina, suvo telo, bogata aroma plemenitih nemačkih hmeljeva i svetlo žuta boja. Ako niste, probajte ovaj lager German Pilsner stila, a Čika Alberto se najbolje slaže sa roštiljskim mesom i burgerima.

Pivo Čika Alberto sadrži 4,8% alkohola, a servira se na temperaturi od 4°C

• Gvint svetlo pivo

Gvint pivara je posvećena tome da pivo učini jednostavnim. Gvint lager se nalazi između tradicionalnih bavarskih (heles) i čeških (pilsner) stilova, s taman toliko ječmenog slada i hmelja da pivo dobije umerenu aromu i gorčinu. Gvint svetlo pivo odležava prvo u vertikalnim tankovima, a onda i u ležnim tankovima, što je najbolji način za dobijanje svih potrebnih nijansi piva i optimalne pene.

Gvint svetlo pivo sadrži 4,7% alkohola, a servira se na temperaturi od 6 – 8°C

• Šlager

I za kraj jedan kraft lager zanimljivog i duhovitog imena – Šlager! Šlager je nemačko lager pivo sa šmekom. Kombinacija nemačke doslednosti i pitkog Perle hmelja daje notu zavodljivosti. Pitak je, veseo, razigran, šarmantan! Oni koji su ga probali garantuju da će Vas zavesti i da ćete mu se uvek vraćati! Pravi šlager!

Šlager lager sadrži 5% alkohola, a servira se na temperaturi od 6°C