Pivo koje je definitivno osvojilo svet i postalo najpopularnija vrsta piva je lager pivo i većina piva na tržištu, odnosno više od 90 odsto, su zapravo – lager. Lager piva su generalno svetla i lakša od ostalih vrsta piva. Kvasci koji se koriste za lager imaju slabiju toleranciju na alkohol, fermentiraju na nižim temperaturama 5 – 13°C, i posle fermentacije spuštaju se na dno. Tako da lager spada u kategoriju piva donjeg vrenja.
Lager je svetski najpopularniji stil piva. Naći ćete ga u raznim nijansama boje – od svetložute do crvenosmeđe, različite punoće ukusa i aroma – od slatke do gorke, sa “debelom” postojanom penom na vrhu krigle. Kako god da izaberete, tek da znate da su lager piva obožavana širom planete, a najpoznatiji su nemački, češki i holandski tipovi lagera.
Moć lagera je tolika da milioni pivopija širom sveta do kraja života ne saznaju (i ne shvate) da postoji bilo koja druga vrsta piva. Toliko o popularnosti “njegovog veličanstva” – Lager piva!
Pivo možemo da razlikujemo po brojnim parametrima, kao što su boja, sadržaj ekstrakta, nivo alkohola u njemu, ali osnovna podela je upravo prema načinu, odnosno tehnologiji proizvodnje. Lager piva.
Uobičajena predstava o lageru podrazumeva lakša piva, sa manjim procentom alkohola, bistrija i svetlija. Lageri se proizvode na nižim temperaturama, sa kvascima donjeg stepena vrenja, a čitav proces fermentacije traje duže nego što je to slučaj sa lagerovim prvim “rođakom” – ejl pivom.
Lageri su po samoj svojoj prirodi teži i tehnički zahtevniji za proizvodnju od ejlova i potrebno je mnogo pažnje i kontrole da bi se dobio dobar lager. Struka kaže da je tihi junak ove priče kvasac “Saccharomyces uvarum” koji je, u poređenju sa kvascem koji se upotrebljava za spravljanje ejla, mnogo osetljiviji i zahteva veću pažnju, ali zato ostaje aktivan pri nižim temperaturama i sporije razlaže šećer. Sve to doprinosi da proces fermentacije u pripremi lager piva traje duže, manje je tolerantan prema alkoholu, a sposoban je da razlaže neke šećere koje kvasci višeg stepena vrenja ne mogu.
Nekada se u Bavarskoj pivo skladištilo – lagerovalo (lagern) u hladnim pećinama ili podrumima kako bi se duže očuvalo i dodatno fermentiralo, pa otuda i naziv lager. Proizvodnja piva bila je sezonska stvar, pa je tako bavarski vojvoda Albert V 1533. godine najverovatnije ozvaničio tradiciju i doneo dekret po kom pivo nije smelo da se proizvodi tokom leta. I duga je istorija piva, samim tim i lager piva, ali se možda presudan korak za ovu vrstu piva dogodio u Češkoj. 1842. godine, kada je u gradu Plzenju (nemački: Pilsen) proizveden prvi lager svetlije boje, po čemu je bio različit od svih dotadašnjih lagera koji su bili tamniji.
Pivo koje je definitivno osvojilo svet i postalo najpopularnija vrsta piva je lager pivo i većina piva na tržištu su zapravo – lager
Najpoznatija lager piva u Srbiji
Kod nas se uglavnom proizvode standardna piva donjeg vrenja, odnosno lager piva. Najpoznatija lager piva u Srbiji su standardna svetla lager piva, kao što su Jelen, Lav i BIP pivo, dok Valjevsko i Zaječarsko pivo čine više od 90 odsto domaće proizvodnje i potrošnje piva.
• BIP pivo
Za proizvodnju BIP-ovog piva koristi se visoko kvalitetan svetli slad plzenskog tipa i tradicionalne aromatične češke i nemačke sorte hmelja, koje daju prijatnu aromu i gorčinu. Tehnologija proizvodnje je tradicionalna i daje visoko prevrelo svetlo pivo, osvežavajućeg ukusa, bogate i stabilne pene. Kao jedan od najvažnijih elemenata prijatne arome i ukusa piva koristi se svetski poznat pivski kvasac donjeg vrenja iz Instituta Wiehenstephan sa Univerziteta u Minhenu.
BIP pivo sadrži 5,0 % alkohola, a servira se na temperaturi od 4 – 6˚ C
• Lav pivo
Lav pivo je tradicionalno, pasterizovano, svetlo pivo vrhunskog kvaliteta. Ovo je najpoznatiji brend proizvodnog portfolia Carlsberg Srbije, punog ukusa, karakteristične prijatne arome i izbalansirane gorčine. Namenjeno je potrošačima koje karakteriše ponos, iskrenost i samopouzdanje. Sinonim je za snažnu osobu, koja u svakom trenutku zna šta želi i kako da nađe način da to ostvari.
Lav pivo sadrži 4,5%, alkohola, a servira se na temperaturi od 3 – 5° C
• Valjevsko pivo
Standardno svetlo lager pivo, prepoznatljivo po punom ukusu tradicionalno spravljenog i dobro “odležalog” piva. Karakteriše ga prijatna gorčina i aroma, bogata i trajna pena. Za Valjevsko pivo je takođe tipična svežina, a posebnom kvalitetu doprinosi i izvorska voda iz podnožja valjevskih planina. Zato i ne čudi što ga, uz Zaječarsko pivo, konzumira više od 90 odsto potrošača u našoj zemlji.
Valjevsko pivo sadrži 4,8% alkohola, a servira se na temperaturi od 6 – 8°C
Najpoznatija lager piva u Srbiji su standardna svetla lager piva, kao što su Jelen pivo, Lav pivo i BIP pivo
• Jelen pivo
Jedno od najpopularnijih lagera u Srbiji je svakako prepoznatljiv brend Apatinske pivare – Jelen pivo, čija tradicija datira još od 1756. godine. Jelen pivo spada u grupu pale lagera, odnosno piva čistog ukusa sa blagom aromom hmelja. Jelen pivo je potpuno prirodno, jer mu nisu potrebni nikakvi konzervansi zbog prisustva alkohola i hmelja. U svakom slučaju, kada nastupe vrućine tu je ovo svetlo pivo osvežavajućeg ukusa lager piva, koje se u našoj zemlji baš konzumira.
Jelen pivo sadrži 4,6% alkohola, a servira se na temperaturi od 3 – 5°C
• Nikšićko svetlo
Jeste da Nikšićko pivo potiče iz Crne Gore, gde je napravljena njegova originalna receptura, ali je na našem spisku, jer predstavlja sinonim za kvalitet i rado se pije u celom regionu. Ovaj pilsner-lager umerenopunog ukusa i osvežavajuće gorčine je najukusniji kada se služi na nešto nižoj temperaturi od ostalih lagera, a sigurno nećete pogrešiti ukoliko Nikšićko svetlo poslužite uz kvalitetan pršut ili slani zreli sir.
Nikšićko svetlo pivo sadrži 5% alkohola, a servira se na temperaturi od 2 – 6° C
Koja su popularna kraft lager piva?
Srpske kraft pivare ne stavljaju akcenat na lager stil piva, pa ono nije prisutno u zanatskim pivarama kao Pale ale. Međutim, vodeće zanatske pivare tokom letnjih meseci, ipak, izlaze na tržište sa lagerima. Možda u prilog tome ide i činjenica da lager pivo jeste najpopularnije u svetu, pa i u Srbiji, a potrošačima bi, ipak, trebalo izaći u susret.
Neka od popularnih kraft lager piva su:
Srpske kraft pivare ne stavljaju akcenat na ovaj stil piva, ali vodeće zanatske pivare tokom letnjih meseci, ipak, izlaze na tržište sa lagerima
• BRATE!
Pivo BRATE! nije običan lager. Pivari iz pivare Dogma skuvali su, zajedno sa kolegama iz milanske pivare Lambrate, ovaj hibridni lager u kom su spojili ono najbolje iz dva stila – West Coast IPA i lagera. Tako smo dobili BRATE! – lagano letnje pivo izuzetne hmeljne arome, koje je za mnoge ljubitelje lagera pravo iznenađenje!
Pivo BRATE! Sadrži 4,5% alkohola, a servira se na temperaturi od 7 – 8°C
• Čika Alberto
Lager pivo Čika Alberto predstavlja tradicionalni nemački Pils stil piva. Njega odlikuje prijatna gorčina, suvo telo, bogata aroma plemenitih nemačkih hmeljeva i svetlo žuta boja. Ako niste, probajte ovaj lager German Pilsner stila, a Čika Alberto se najbolje slaže sa roštiljskim mesom i burgerima.
Pivo Čika Alberto sadrži 4,8% alkohola, a servira se na temperaturi od 4°C
• Gvint svetlo pivo
Gvint pivara je posvećena tome da pivo učini jednostavnim. Gvint lager se nalazi između tradicionalnih bavarskih (heles) i čeških (pilsner) stilova, s taman toliko ječmenog slada i hmelja da pivo dobije umerenu aromu i gorčinu. Gvint svetlo pivo odležava prvo u vertikalnim tankovima, a onda i u ležnim tankovima, što je najbolji način za dobijanje svih potrebnih nijansi piva i optimalne pene.
Gvint svetlo pivo sadrži 4,7% alkohola, a servira se na temperaturi od 6 – 8°C
• Šlager
I za kraj jedan kraft lager zanimljivog i duhovitog imena – Šlager! Šlager je nemačko lager pivo sa šmekom. Kombinacija nemačke doslednosti i pitkog Perle hmelja daje notu zavodljivosti. Pitak je, veseo, razigran, šarmantan! Oni koji su ga probali garantuju da će Vas zavesti i da ćete mu se uvek vraćati! Pravi šlager!
Šlager lager sadrži 5% alkohola, a servira se na temperaturi od 6°C