Kafa! Bez nje ne možemo da se probudimo. Uz nju vraćamo koncentraciju, regulišemo pritisak kad nam se “sroza na nulu”, neizostavni je deo pauze na gotovo svakom poslu i inspiracija već vekovima. Gde god da se okrenemo svuda se – kafeniše. Ovaj neverovatni napitak odavno je okupirao čitavu planetu, a industrija kafe je u vrhu najmoćnijih, pa ne čudi što se ni Srbi od ujutru do sledećeg jutra ne odvajaju od svojih šoljica. Od davnina volimo mi da “divanimo” uz kafu, “marketing” u zgradama, seoskim domaćinstvima i višesprtanicama se najbolje vrši preko šoljice kafe – uz nju ćemo saznati sve novosti iz komšiluka.

O kafi su pevane pesme, uz nju su se zavodile devojke (da li ima neko ko jednom u životu nije čuo pitanje: “Kad ćemo na kafu?”, što u prevodu ne mora uvek da bude poziv na ovaj crni napitak). Kafa je mnogo više od tog izgovora za razgovor. Kafu volimo, obožavamo, kafa nam je potrebna, na nju smo navikli.

Osim toga što je važan društveni momenat i napitak koji spaja ljude – uz nju se smejemo, razgovaramo, pravimo planove, kafa blagotvorno utiče i na naš organizam

Stručnjaci kažu da je najefektnija u jutarnjim časovima, pa ne čudi što većina našeg stanovništva dan započinje uz šoljicu jake, crne, turske, domaće, nes, espreso, instant varijante. Ukoliko je popijemo između 9.30 i 11.30 daće nam dovoljno energije da dan nastavimo kako treba, da budemo aktivni i da razmišljamo malo brže.

Ovo “vino iz zrna”, što u prevodu sa arapskog znači njeno ime, na nas deluje gotovo božanski i magično. Bez nje je nezamisliv socijalni život. Ona je značajan društveni momenat i napitak koji spaja ljude. Uz kafu se smejemo, razgovaramo, pravimo planove. Uz nju smo bolje raspoloženi, u njoj uživamo. Od domaće bez melka i šećera, do tople ili hladne nes-kafe, od espresa kratkog i moćnog, do produženog sa mlekom ili kremom. U domu, kafiću ili “za poneti”. Late, Amerikano, Moka, Dabl Dač… Sa čokoladom, ukusima raznog egzotičnog voća… Mmmm, ma kafa je zaista uživanje za sva naša čula i napitak za svako doba dana.

A da li ste znali da odabir kafe, poput odabira vina, može mnogo toga da kaže o karakteru osobe? Espreso (što na italijanskom znači brzo), pogađate, vole da popiju brze, energične osobe, onako usput, dok se ne ohladi. Drugi, pak, svoju kafu ispijaju natenane, lagano, uživajući u svakom gutljaju, što takve osobe “etiketira” kao hedoniste.

Kafa je u Srbiji tradicionalni simbol dobrodošlice, pa ćemo bilo koga od gostiju uvek prvo poslužiti kafom, uz srpsko slatko i vodu, i nezaobilaznu rakijicu. Za većinu Srba ovaj dvojac je ujutru neraskidivo vezan, pa će kombinacijom rakija – kafa ostaviti snove iza sebe i poći u nove radosti koje im novi dan donosi.

kafa nedeljno u Srbiji se popije po glavi stanovnika

puta višeSrbi piju kafe od Turaka, iako je
kod nas i dalje odomaćen naziv “turska kafa”

Kafa je u Srbiji tradicionalni simbol dobrodošlice, pa ćemo svakog gosta uvek prvo poslužiti kafom, uz slatko, vodu i nezaobilaznu rakijicu

Utvrđeno je i da kafa ne dehidrira organizam, kako se ranije mislilo, kao i da ovaj moćni napitak pomaže u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti. Osobe koje je ujutru piju “čim otvore oči”, čvtsto veruju da nema boljeg leka za podizanje krvnog pritiska.

Osim toga što apsolutno blagotvorno deluje na produktivnost i kardiovaskularni sistem, moramo biti oprezni prilikom konzumiranja kafe, da nas ne bi ostavila bez sna. Preterana upotreba ovog napitka može dovesti do nesanice, pa hajde da svi budemo oprezni u tome kako je i koliko pijemo. Različite su statistike, očigledno se prave prema potrebama tržišta, pa se tako iz godine u godinu menjaju i saveti stručnjaka koliko šoljica kafe nam je, zapravo, dovoljno dnevno. Od dve-tri, pa do pet-šest.

milijardi šoljica kafe se popije u svetu dnevno

vrsta kafe danas razlikujemo

%

ukupne proizvodnje kafe popiju najveći svetski potrošači – Amerikanci, Francuzi i Nemci

Vi i bez saveta, sigurno znate koliko Vam šoljica kafe dnevno prija.

A, dok čitate zašto volimo da pijemo kafu, skuvajte sebi jednu i popijte je onako u slast – uz kockicu čokolade, neki mafin ili bombonjeru. I napravite Vaš dan – savršenim!