Fotograf: @zlatar_wolf

Bolje ime za ovu planinu nije moglo da se nađe. Njegove zlatne livade, padine koje “šaraju” četinare, sunce u kojima se priroda kupa, med koji se tu pravi… Sve je – zlatno! A najviše zlata vredi klima na ovoj predivnoj planini, prosečne nadmorske visine oko 1.200 metara.

Zlatar još čuva svoju autentičnost, i kućice koje se uveliko grade, jer je sve popularnija turistička destinacija, ipak ne odudaraju mnogo od ambijenta u kome su. Nisu to neplanske građevine, i ne vodi “svaka građevina svoju arhitektonsku politiku”, kao što je to zasad, nažalost, slučaj sa Divčibarama. Ovde se poštuju drvo i kamen, i većina bungalova nema odžak, tako da se nećete “ugušiti” od smoga kad dođu hladniji dani.

Zlatar je lekovita planina, koju svakako morate posetiti i nadisati se divnog vazduha, nagledati lepe prirode i najesti domaće, zdrave hrane. Obradujte krvnu sliku i uvrstite ovu planinsku lepoticu u plan jednog od Vaših sledećih putovanja.

Zlatar je lekovita planina, smeštena u jugozapadnoj Srbiji, na svega 4 km od Nove Varoši, 35 km od Priboja i 280 km od Beograda

Zlatar smešten u jugozapadnoj Srbiji, na svega 4 km od Nove Varoši, 35 km od Priboja i 280 km od Beograda. Zlatna planina je ušuškana između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Jedna je od  najlepših u nizu neverovatno lepih planina koje krase predivne predele ovog dela naše zemlje. Dragoceno za naše zdravlje je to što gde god da se uputite na Zlataru i okolini, nećete se spustiti ispod 1.000 – 1.200 metara nadmorske visine. A ako želite da dosegnete najviši vrh ove planine, onda ćete se obeleženim stazama popeti na Golo brdo sa nadmorskom visinom od 1.627 m, sa kojeg “puca” fantastičan pogled.

Fotograf: @zlatar_wolf

I sve vreme boravka na ovoj planini pitate se kako je moguće da je na, ipak ne tako velikom prostoru (600 kilometara kvadratnih) priroda bila toliko izdašna, pa je stanovnicima podarila sve. Bogatstvo vode, čist vazduh, raskošne četinarske šume i nepregledne pašnjake. Nenarušena ravnoteža čoveka i prirode primamila je ovom kraju i Beloglavog supa, vrstu koja je bila pred istrebljenjem, a koji se ponovo u sve većem broju parova gnezdi na liticama Uvca. Namenjen zaštiti nebeskog kralja, Specijalni rezervat prirode Uvac okuplja ono najdragocenije- istoimenu reku sa brzim planinskim pritokama, tri jezera nastala presecanjem njenog toka, kao i još neotkriveno blago jednog od najvećih pećinskih sistema u Srbiji. Na njemu se nalazi vidikovac Molitva sa kog je pogled na kanjon najlepši, a čije su fotografije obišle (i dalje to rade) ceo svet.

Važna informacija je da ne uključujete Google mapu kada krenete u pohode na Molitvu, jer će Vas odvesti kilometrima daleko, sporednim i lošim makadamskim putevima, pravo u neke kafanice pored Uvca, koje ruku na srce treba obići, popiti kafu u jednoj od njih i napajati se lepotom dok gledate predivnu zelenu boju reke, ali nikako ako ste se baš “naoštrili” da dođete do jednog od najlepših vidikovaca u Srbiji. Nego lepo, klasičnu, papirnu mapu u ruke, pa polako ka Vašem cilju. A za kafanu ima vremena.

Fabrika crvenih krvnih zrnaca

Uredbom Vlade Zlatar je 2006. proglašen vazdušnom banjom. U imenu ove planine sažeta su sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime. Ova planina sa najviše sunčanih sati i dana godišnje, jer kažu da je Zlatar od sunca zlatan od 265 do 285 dana u godini, prava je fabrika crvenih krvnih zrnaca i izuzetno pogodna za razvoj sportskog, rekreativnog, zdravstvenog, lovnog i seoskog turizma.

Fotograf: @zlatar_wolf

Morfologija ove planine, njena klima i biljni pokrivač, odnosno autentična priroda, svrstavaju je u red planina sa izuzetnom turističkom vrednošću, na kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni i seoski turizam.

Sa srednjom godišnjom temperaturom od 17 °C, svežim letima, blagim zimama, vazduhom bogatim ozonom, Zlatar je, osim ljudima koji žele da održe dobro zdravlje i formu generalno, namenjen pacijentima koji boluju od:

 • kardiovaskularnih bolesti
 • poremećenog (povišenog ili sniženog) arterijskog pritiska
 • poremećaja u funkciji perifernog arterijskog krvotoka
 • psihosomatskih stanja kod kardiovaskularnih oboljenja
 • povišene masti i šećera u krvi
Uredbom Vlade Zlatar je 2006. proglašen vazdušnom banjom, a u imenu su planine su sažeta sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama

Šume omorike – blago planine

Fotograf: @zlatar_wolf

Bogat je biljni i životinjski svet na Zlataru. To vidite na svakom metru, kuda god da se uputite. Još je lepše što zasad ništa pogled na tu divnu prirodu ne narušava. Ne zaklanjaju ga moderni hoteli, šoping centri i neplanska gradnja, pa možete da uživate u pogledu na daleke pašnjake i šume četinara. Planina Zlatar bogata je ponajviše šumama omorike, smreče i breze, kao i hektarima livadskih prostranstava koji Vam omogućavaju šetnju na čistom i svežem planinskom vazduhu na koju god stranu da krenete dobro obeleženim pešačkim stazama – stazama zdravlja, kako se nazivaju na gotovo svakoj planini, pa i ovde.

Veliki gospodin – sir i drugi gastro specijaliteti

Fotograf: @zlatar_wolf

Kada ste već na ovoj Zlatnoj planini, iskoristite je da probate i da uživate i u kulinarskim i gastro specijalitetima ovoga kraja, kao što su čuveni sjenički sir, pita od heljde, sudžuk, domaći sokovi, prirodni med, slatko… Mnogo je još gurmanluka koje ovde možete probati, a navedene namirnice možete i da kupite od lokalnog stanovništva i da ponesete kući ili da poklonite familiji i prijateljima umesto suvenira. I kako reče jedan meštanin: “Sir je uglavnom svuda isti, odličan, samo gledajte koja mlekara i koje domaćinstvo je najčistije, pa tu kupite, jer je sir veliki gospodin, hoće čisto”.  Savet plus, da znamo, zašto da ne?!

Zlatar još čuva svoju autentičnost, i kućice koje se uveliko grade, jer je sve popularnija turistička destinacija, ipak ne odudaraju mnogo od ambijenta u kome su

Zlatan u svako doba godine

Upravo tako. Zlatar je zlatan kad god poželite da posetite ovu planinu, bilo leti da uživate u dugim šetnjama i predivnim jezerima i rekama, ili zimi, kada poželite da Vam zdrav, hladan i rezak vazduh, “štipa” lice i kada možete da skijate na jednoj od nekoliko ski staze, od kojih je jedna namenjena početnicima i deci. Zlatar će svakako zadovoljiti i zahteve onih turista koji vole lov, jer je na ovoj planini organizovan lov visoke i niske divljači.

Fotograf: @zlatar_wolf

I za zavisnike od adrenalina, ova planina ima rešenje, jer se u njoj nazali drugi po veličini adrenalin park u Srbiji. U njemu je mnogo prepreka koje morate preći, poput paukove mreže koju treba da savladate, zatim da pomoću lijane pređete sa jednog na drugi kraj, da se izborite sa cik-cak gredama, vozite zip-lajnom… Ukoliko se odlučite za ovu avanturu, ne brinite, sva oprema je atestirana, a o Vašoj bezbednosti sve vreme brine profesionalno osoblje.

kilometarakvadratnih obuhvata površina planine Zlatar

kilometrakvadratna je površina tri jezera nastala presecanjem reke Uvac

veštačka jezeraUvačko, Zlatarsko i Radoinjsko nalaze se u okolini Zlatara

Etno selo Štitkovo

Kad ste već na Zlataru, obiđite obavezno i okolinu ove planine. Svakako morate da se odvezete do sva tri veštačka i predivna jezera u blizini – Uvačko, Radoinjsko i Zlatarsko, posetite neku od crkava i manastira u blizini, a obiđite i etno selo, Štitkovo na primer, koje se nalazi nedaleko od Nove Varoši u uskoj dolini štitastog oblika, koju stvara reka Tisovica i njen izvor Vrelo koje je sa tri strane okruženo brdima. U ovom selu su sve sačuvane kuće tipično starovlaške i potiču s kraja 19. veka, o čemu svedoči i upisana godina gradnje na svakoj od njih. Najstarija kuća je u centru sela i sagrađena je 1882. godine. Ovu jedinstvenu etno oazu pod zaštitu je stavio Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Fotograf: @zlatar_wolf

U netaknutoj prirodi sa pogledom na prelepe predele, jezerce i crkvu sv. Blagoveštenje koja se na jezerce “naslanja”, stvarajući bajkovit prikaz, moći ćete da probate i tradicionalna jela: pite savijače, heljdopita, palačinke, zlatarski sir i kajmak, kačamak, projice, planinsko jagnje na žaru, domaće kiselo mleko, domaće sokove…

Izuzetno kulturno nasleđe

Zlatar nije još u baš tolikom piku turističkih destinacija, poput komšija – Zlatibora i Tare, planina koje su već odavno među najznačajnijim turističkim mestima u Srbiji, ali njihova blizina je dragocena za Zlatnu planinu. Ne manje značajna je mogućnost saradnje u ovoj oblasti sa susednim opštinama Prijepoljem, Pribojem i Sjenicom, sa kojima Nova Varoš, varoš nastala u 16. veku, deli prirodna bogatstva i izuzetno kulturno nasleđe. Zlatar, Pešter, manastir Mileševa, manastiri Banja i Davidovica, crkve brvnare, pa Sopotnica… Sve to čini izvanrednu turističku ponudu. Kulturno-istorijski spomenici su i crkve-brvnare po selima, zgrada stare škole u Radonji, crkva i džamija u Novoj Varoši i drugi belezi i znamenja, koji svedoče o životu ljudi ovog kraja kroz vekove i o prisustvu Kelta, Rimljana, Slovena i drugih naroda na ovim prostorima.

Fotograf: @zlatar_wolf

Manastir Mileševa, čuveni srpski manastir iz 13. veka, bi svakako trebalo da se nađe na Vašoj plan mapi dok ste na Zlataru. Smešten je 6 km od Prijepolja, na Mileševskoj reci. U Mileševi je sahranjen i srpski kralj Vladislav Nemanjić, inače ktitor ovog manastira, u kome se nalazi i nadaleko čuvena freska Beli anđeo.

Uvac – Čudo prirode od koje zastaje dah

Reka Uvac izvire ispod planine Ozren, a njeni hidroenergetski potencijali iskorišćeni su za izgradnju hidroelektrana. Tri jezera nastala na njenom vodotoku – Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko, pogodna su za razvoj raznih vidova turizma. Površina sliva jezera je 73 kilometra kvadratna.

Zbog izuzetnih vrednosti vodenih površina i priobalja, Vlada Republike Srbije ovaj prostor je proglasila za Specijalni rezervat prirode Uvac:

 • da bi se očuvao i razmnožio beloglavi sup i druge značajne vrste ptica, lovne divljači i ostalog životinjskog sveta
 • da bi se obezbedili uslovi za ponovno naseljavanje vrsta biljaka, riba i drugih životinja koje su nestale sa ovog područja
 • da bi se sačuvala raznovrsnost flore, šumskih i ostalih biljnih zajednica
 • da bi se sačuvala reljefna i vodena obeležja i speleološke i druge vrednosti geo nasleđa
 • da bi se očuvali i poboljšali prirodni činioci životne sredine, prvenstveno kvalitet voda i zemljišta
 • da bi se očuvala lepota i raznovrsnost predela i stvorili uslovi za održivo korišćenje i plansko uređenje zaštićenog područja u interesu nauke, obrazovanja, kulture, rekreacije i eko turizma

Fotograf: @zlatar_wolf

Možda Molitva i jeste zvanično najlepši vidikovac Prirodnog rezervata Uvac, ali svakako i pogled sa raznih stajališta, u okolini brane na reci Uvac oduzima dah. Zato, kad vidite neko bezbedno mesto pored puta, parkirajte auto i izađite na minut. Sačekaće vas filmska lepota i predeli kakve ste možda gledali u nekim filmovima holivudske A produkcije. A oni su tu, u našoj zemlji i “pred nosom” svakog od nas.

Uživajte!