Šta je rakija od meda – medovača, medovina ili medica? Veoma često zbunjuju ovi tako slični nazivi, ali je samo medovača rakija od meda. Medica jeste vrsta voćne rakije, s dodatkom prirodnog meda, često propolisa i matičnog mleča – ali nije rakija dobijena od meda, a medovina je vino od meda. 

Za dobru medovaču kažu da je slatka kao med, ali ljuta kao zmija. Tek, rakija od meda je na granici žestine i likera, a dobija se destilacijom fermentisanog meda, (po pravilu) bez bilo kakvog dodatka voća ili voćnih rakija.

Rakija od meda je pitka, ali snažna, pa nemojte prema njoj da se ”ponašate” kao da je sok, jer nije. Kao i bilo koje drugo alkoholno piće, pije se umereno – najbolje kao aperitiv pre jela, a ako je napravljena baš kako treba, medovača je radost “bez ošamućivanja”. Elegancijom ukusa i aroma, medovača pleni čula, dajući vedrinu dobro raspoloženje i užitak na koji nisu imuni ni najveći hedonisti.

kilogrammeda vrhunskog kvaliteta potrebno je za litar prave medovače

fazaima tehnološki proces dobijanja medovače od meda

dinarastaje pola litra jedne od najboljih medovača iz Destilerije Novićević
02 Koji med se koristi za medovacu

Rakija od meda se dobija destilacijom prevrelog meda, a ukus, gustina, boja i jačina najviše zavise upravo od toga koji će se med upotrebiti. Za medovaču mogu da se koriste sve vrste meda, sa jednim uslovom – da je pravi, prirodan. 

Lipov, bagremov, livadski ili neki drugi med. Od svakog može da se dobije vrhunska medovača. Jedino će tamnije vrste meda na kraju dati rakiji tamniju boju, dok će joj korišćenje svetlijeg meda, poput bagremovog, dati i svetliju boju.

Rakija od meda – medovača je na granici između žestine i likera, a dobija se destilacijom fermentisanog meda, (po pravilu) bez bilo kakvog dodatka voća ili voćnih rakija 

Tehnologija pravljenja rakije od meda

 
03 Tehnologija pravljenja rakije od meda

Prava rakija od meda – medovača nije med “potopljen” u šljivovicu ili neku drugu voćnu rakiju, već se, kao što joj ime i kaže pravi isključivo od meda, odnosno destilatom fermentisanog meda.

Tehnologija pravljenja rakije od meda – medovače podrazumeva nekoliko osnovnih faza:

  1. Rastvaranje meda
  2. Fermentacija meda
  3. Destilacija prevrelog meda
  4. Redestilacija meke medovače
  5. Sazrevanje rakije i flaširanje

RASTVARANJE MEDA

 

Priprema meda se sastoji u rastvaranju određene količine meda u destilovanoj vodi određene temperature i zapremine. Livadski i lipov med su često u kristalisanom stanju, pa je da bi se oni dobro rastvorili potrebna voda temperature i do 50˚C, kao i intenzivno mešanje rastvora. Bagremov med je u tečnom stanju, pa je za njegovo rastvaranje dovoljna i temperatura od 27˚C, na kojoj će se vršiti fermentacija. Tako pripremljeni rastvori meda, spremni su za fermentaciju.

FERMENTACIJA MEDA

 

Posle rastvaranja u vodi, med je spreman za fermentaciju. Ona se obavlja na temperaturi od 27˚C i u početku se svakog drugog dana, a kasnije jednom nedeljno, prati snižavanje suve materije pomoću refraktometra. Za postavljanje proizvodnih varijanti potrebni su vinski kvasci i pektolitički enzimi. Fermentacija meda traje i do nekoliko meseci, a posle završetka fermentacije, proizvodne fermentisane varijante su spremne za destilaciju.

DESTILACIJA PREVRELOG MEDA

 

Destilacija prevrelog meda obavlja se na aparatima sa prekidnim radom, šarantskog tipa. Sama destilacija bi trebalo da je lagana i ravnomerna, bez odvajanja frakcije prvenca. Takvom destilacijom dobija se destilat prosečne jačine alkohola oko 30%, koji se naziva sirova meka medovača.

Kao i svako drugo alkoholno piće, rakija od meda se pije umereno, a ako je napravljena baš kako treba, prirodno, medovača je radost “bez ošamućivanja” 

 

REDESTILACIJA MEKE MEDOVAČE

Redestilacija sirove meke medovače obavlja se, takođe, na aparatu za jednostavnu destilaciju, šarantskog tipa, ali sada uz obavezno odvajanje frakcije prvenca, oko 1%. Srednja frakcija ili glavni destilat se prihvata u specijalni čist sud, sve dok prosečna koncentracija etanola u masi ne bude jačine između 58 i 60% alkohola. Do kraja destilisanja, prihvata se patočna frakcija.

SAZREVANJE RAKIJE I FLAŠIRANJE

Dobijeni destilat rakije od meda – medovače, bi sledećih 20 dana trebalo držati u inox ili sudu od stakla ili keramike, bez prisustva svetla, radi harmonizacije. Zatim sledi period od nekoliko meseci u kome treba postupno snižavati sadržaj etanola sa destilovanom ili, još bolje, demineralizovanom vodom. To se radi nekoliko puta, dok se ne postigne koncentracija alkohola od 40 – 45%. Dalji kvalitet rakije od meda dobija se njegovim sazrevanjem u buretu od hrasta ili jasena, minimum dve godine. Važna informacija bi bila i ta da burad sa rakijom od meda, u procesu starenja, ne bi trebalo da budu skladištena u istoj prostoriji sa nekim drugim rakijama ili namirnicama, kako ne bi poprimila strane mirise.

Gotova rakija se puni obično u prigodne suvenir flaše, ili neke elegantne i zanimljive staklene boce od 0,5 litara i služi se rashlađena.

“Diplomirana” rakija od meda

 
04 Diplomirana rakija od meda

U Srbiji među najozbiljnije proizvođače rakije od meda spada Destilerija Novićević, iz Velike Plane, iza čije “ljute rakije od vrhunskog meda” stoji krilatica: Jaka, jača, Medovača. A medovača jeste glavna zvezda ove mlade, perspektivne porodične firme, za čiji se kvalitet i ukus proizvoda već nadaleko čulo.

Važno je da med bude prirodan. Livadski, bagremov, lipov, od svakog je rakija dobra. To je rakija koja nema metanola i prija organizmu. Med je zdrava sirovina, pa ni rakija ne može da bude loša – kaže Nevena Novićević, inženjer prehrambene tehnologije, koja je svoje znanje pretočila u medovaču jačine 40%. Nastale dvostrukom destilacijom fermentisanog meda.

 

Da ona to odlično zna potvrđuje i diplomski ispit koji je uspešno položila upravo na temu medovače. Kako i ne bi, kad njen otac proizvodi odličan med iz 260 košnica.

Još su Stari Sloveni pravili rakiju od meda – medovaču, smatrajući je eliksirom zdravlja koji ima blagotvorno dejstvo na njihov organizam

Jedinstvena medovača

 
05 Jedinstvena medovaca

– Uvek sam potajno maštala o tome da jednog dana napravim nešto što će biti jedinstveno na našem, ali i na svetskom tržištu. Moj otac, dugogodišnji iskusni pčelar, uticao je na mene da počnem da razmišljam u pravcu toga kako da od čistog meda proizvedem medovaču, prvu, pravu rakiju od meda – seća se Nevena.

Prema njenim rečima, medovača važi za jedno od najstarijih pića na našim prostorima i šire, ali je tradicionalna receptura iščezla. Prestali su da je prave jer je  postupak proizvodnje veoma dug i skup. Za litar je potreban kilogram i po meda vrhunskog kvaliteta, zbog čega se medovača, s punim pravom, naziva kraljicom među rakijama. Nevena objašnjava da je njena proizvodnja ograničena na 1.000 litara godišnje, jer se sve što je zaista kvalitetno oduvek proizvodi u malim serijama.

Domaća rakija od meda – Recept

 

Najstarija alkoholna pića koja je čovek konzumirao svakako su ona na bazi meda. Rakija od meda, medovača, medica ili medena rakija. Kako god je zvali i pravili osnovni sastojak je med, eliksir poznat od davnina.

 

Videli ste da je proces dobijanja rakije od meda veoma složen, tako da je sigurno ”isplativije” da je kupite od dobro poznatih proizvođača, nego da se Vi hvatate u koštac sa medovačom.

Ipak donosimo Vam jedan recept koji nije “prava” rakija od meda, jer se med rastvara u šljivovici, koja se inače ne stavlja u rakiju od meda, ali je ovaj način zgodan za pripremu takozvane domaće medovače u kućnim uslovima.

Sastojci:

  • 1 l šljivovice
  • 400 ml destilovane vode
  • 300 g meda
06 Domaca rakija od meda – Recept

Priprema: Med rastopiti u rakiji, a zatim dodati destilovanu vodu. Tako pripremljenu rakiju ostaviti da “odleži” mesec dana na tamnom mestu uz povremeno mućkanje, kako bi se sastojci ravnomerno sjedinili. Posle 30 dana procediti je kroz filter. Jačina rakije zavisi od količine destilovane vode, pa ako želite jaču, sipajte manje destilovane vode. Dobijeni napitak je najbolje presuti u neku lepu, staklenu bocu, odakle ćete je kasnije i servirati.

Rakija od meda kao lek

 
07 Rakija od meda kao lek

Med je za Stare Slovene bio jedna od osnovnih namirnica koju su dodavali u mnoga jela i pića, pre svega ga smatrajući odličnim lekom za mnoge boljke i eliksirom zdravlja koji ima blagotvorno dejstvo na njihov organizam. Zahvaljujući tom nasleđu, danas imamo recepturu za narodni lek protiv bakterija i virusa, koji jača imunitet našeg organizma, a rakija od meda kao lek nas često i okrepi rakija od meda kao lek nas često i okrepi svojom slatkoćom i prijatnim ukusom. 

U umerenim količinama medovača povoljno deluje na cirkulaciju, štiti nas od infekcija i popravlja krvnu sliku. Rakija od meda poboljšava apetit, može da uspori starenje organizma i da spreči čitav niz bolesti.

Ne zaboravite, sve to može samo ukoliko je konzumiranje umereno.

Cena rakije od meda

 
08 Cena rakije od meda

Medovača Novićević je jako alkoholno piće jačine 40% i nastaje dvostrukom destilacijom fermentisanog meda. Mora da odleži dve godine u jasenovim buradima koja čuvaju karakterističnu aromu i najplemenitije osobine meda, dajući joj pri tom vrhunski kvalitet, jedinstvenu zlatno-žutu boju i posebnu aromu. Specijalna rakija od meda pravi se u malim serijama i pruža nezaboravan užitak. Flaša medovače Novićević 0,5 l staje 1.000,00 dinara, koliko košta i njihova specijalna rakija od medovače sa dodatkom meda – medena 0,5 l. U litar Medene ide oko 150 grama vrhunskog meda.

Medina rakija iz Pčelinjaka Stanković je, takođe veoma kvalitetna rakija, dobijena destilatom fermentisanog meda bez bilo kakvog dodatka voća ili voćnih rakija. Proizvedena je u duhu tradicije od najkvalitetnijeg meda sa područja Šumadije. Da bi užitak bio potpun posle dužeg odležavanja oplemenjena je medom, propolisom i voskom. Za Medinu rakiju 0,7 l, ćete izdvojiti 1.400,00 dinara.