Bilo je ovako. Dok su bogati Rusi još pre Prvog svetskog rata dolazili u Pariz, u lepu i dobru kupovinu, nisu imali vremena za obroke u restoranima, koji su trajali dugo. Hteli su da pojedu nešto “s nogu”, ali kvalitetno, pa su ulazili u restorane i maltene još sa vrata izgovarali: “Bistro, bistro!” Nisu ruski bogataši tada ni sanjali da će ovaj njihov povik, koji u prevodu znači “Brzo, brzo” ili “Požuri, požuri”, ostati ovekovečen u istoriji i, uz čašu kvalitetnog vina, obeležiti čitavu kulturu konzumiranja hrane.

Počevši upravo tu, u Gradu svetlosti, lokali nazvani bistro su se proširili po celom svetu. Naravno, stigli su i u Srbiju, ali su uvek ostali asocijacija na Pariz. Teško je precizno definisati bistro. Osim toga što to jesu “mali restorani koji nude jednostavniju hranu i alkoholna pića po pristupačnijim cenama”, danas su širom sveta postali, ipak, i mesto okupljanja, razgovora i druženja.

I mada je bistro odvajkada bio i biće asocijacija na Pariz, ovim lokalima su, doduše nesvesno, kumovali Rusi

U Srbiji, naročito u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Čačka, se poslednjih godina posebna pažnja pridaje ovakvoj vrsti lokala, pa koji god tip hrane da volite, naći ćete sigurno mestašce kao u Parizu, koje će zadovoljiti sva Vaša hedonistička čula. Svojom uslugom i vrhunskim kvalitetom izdvaja se sve više njih, jer ljudi koji ih vode, znaju kako da se zavuku u Vaše srce.

Poseta bistroima je i za turiste veoma važna, jer će na taj način “uhvatiti” deo duše svakog grada. A opet će okusiti ukuse prave, tradicionalne srpske hrane. Ili neke druge, ukoliko žele.

Ako volite sa društvom i prijateljima u dobroj atmosferi jednostavno da uživate u čaši odličnog piva, vina ili rakije, možete pronaći toliko različitih mesta po gradu, pa uz bistroe, posetiti i neki od brojnih barova. Izaberite vrstu koja prija Vašem senzibilitetu – od ležernih barova, pabova do lounge i koktel barova, i opustite se uz dobru “čašicu” razgovora.

Ali, sasvim je sve jedno hoćete li za odmor, uživanje ili razgovor sa prijateljima, partnerom i poslovnim saradnicima, odabrati restoran, bistro ili bar. U svakom od njih širom Srbije atmosfera je odlična, a hrana i piće vrhunskog kvaliteta. I upravo tu, već u popodnevnim časovima, možete započeti zagrevanje za atmosferu poznatog “ludog noćnog provoda” u Srbiji. Pa, pre nego što odete u neku od čuvenih srpskih kafana i “zaglavite” do jutra, svratite do bara i bistroa. Krenite odatle i “naletite” tek tako, jer – veoma je važno – dolazak u bistroe i barove ne morate da zakazujete i rezervišete. I, da, niko Vam neće zameriti ako dođete malo ležernije obučeni. To su jednostavno mesta za svakodnevno uživanje i opuštanje.