WWW.SALAS137.RS
Salas137 Cenej NoviSad

Salaš 137

Salaš 137

 
Sinonim autentičnog salašarskog života
DIM 8006

Kada vas najveća svetska turistička online platforma Tripadvisor samo uvrsti na svoju listu, to je odlično, a kada dočekate da vas proglasi najboljim, onda je to prava potvrda da to što radite i te kako vredi i ima smisla. Tripadvisor je upravo to priznanje – “Travelers’ Choice Award” prošle, 2020. godine dodelio čenejskom Salašu 137. Na osnovu mišljenja i komentara velikog broja turista koji ocenjuju objekte koje su posetili i dele svoje utiske sa drugima, restoran Salaša 137 je u top 10% svetskih destinacija koje vredi posetiti.

DIM 8019

Smešten pokraj Novog Sada, Salaš 137 je već godinama utočište za gastronome i hedoniste širom naše zemlje, ali i mnogo dalje od tih granica

 

I svako ko je makar jednom bio na ovom predivnom mestu, zna da je to priznanje stiglo u prave ruke i sa “debelim pokrićem”. Salaš 137 dragulj je među mestima ovog vojvođanskog tipa domaćinstava, i sigurno prva asocijacija kada se pokrene priča o salašima.  

Smešten pokraj Novog Sada, Salaš 137, koji se prostire na 11 hektara, je već godinama utočište za gastronome i hedoniste širom naše zemlje, ali i mnogo, mnogo dalje od tih granica. Ovde su gosti iz regiona redovne mušterije, a mnogo je i inostranih turista koji žele da vide i osete kakav je to autentični život vojvođanskog seljaka. To sve može na Salašu 137, koji je želeo da sačuva autentičan ambijent i dočara duh nekih davno prohujalih vremena. 

Ovde ćete, osim u “starinskom” ambijentu, uživati u odličnoj domaćoj hrani, koju već osam godina sprema i organizuje mladi i šarmantni šef kuhinje Marko Brzak, rodom baš odavde, iz Čeneja. Ovakva vrsta uživanja ne može da prođe bez čašice dobre domaće šljive, dunje ili kajsije, a sve to redovno uspeju da pojačaju i tako dobro začine lokalni muzičari, sa tamburicom vojvođanske ravnice. Salaš 137 je prepoznatljiv i afirmisan po ovako koncipiranom načinu svoje kuhinje i društvenog života. Ovde možete prenoćiti u jednoj od soba uređenih u “Alt Deutsche” stilu. A, u okviru salaša na raspolaganju su Vam i brojni drugi sadržaji i usluge.

O svemu tome brinu vlasnici pod jedan, ali i generalni menadžer Salaša 137 Dušan Petrić, koji nam priča upravo o tome kako je nastala priča o ovom bajkovitom mestu?

– Sve je počelo 1996. godine, kada su salaš kupila dva kuma, Aleksandar Samardžija Splića i Rino Romanelli, sa prvobitnom idejom da to bude njihovo privatno mesto, gde će uživati sa porodicom – priča Dušan. – I kako su obojica kulinarski nastrojeni i veliki obožavaoci kuhinje, krenuli su malo po malo da spremaju hranu za sebe i svoje prijatelje i došli na ideju da otvore restoran, koji je godinu po godinu postao brend i sinonim za salaše u Srbiji.

gostiju je smeštajni kapacitet hotelskog objekta

 

gostiju je kapacitet bajkovite Gazebo sale salaša

 

Autohtoni život

Proleće i leto jesu godišnja doba kada je predivno i lako uživati na Salašu 137, ali ovo je mesto gde i s jeseni i zimi možete, i to veoma aktivno, provesti svoje, recimo, produžene vikende. Menadžer Dule nam objašnjava da zimi imaju između 12 i 14 vikenda kada pravi mesne prerađevine i svi gosti salaša mogu da im pomognu u tome, ukoliko žele. Kad poberu paprike prave ajvar, kad poberu paradajz prave paradajz-sok, kad stignu dunje prave čuveni kitnikes… Mnogo je manifestacija kroz koje možete osetiti autohtoni način života na salašu.

DIM 8363

Dule objašnjava da Salaš 137 raspolaže sa 12 hotelskih soba, a kapacitet objekta je 30 gostiju.

– Gostima su na raspolaganju sobe sa francuskim ležajem, sa trokrevetnim ležajima, kao i četvorokrevetne, koje su veoma popularne tokom proleća i leta, kada porodice dolaze na Salaš. Salaš i jeste najpre porodični restoran i ljudi ovde vole da dođu sa svojom decom i prijateljima, ne bi li se opustili. Svako danas želi da pobegne od gradske gužve i vreve i da ima mir. Ovde ga imaju. To su naši gosti prepoznali i uvek nam se rado vraćaju.

Ni jedan restoran, kafana, hotel ili bilo kakav drugi ugostiteljski objekat ne može više od ovoga ni da poželi. Besprekoran mir, pogled koji se prostire u nedogled pitomom vojvođanskom ravnicom, životinje koje su tu na imanju, i konji koje možete jahati, ukoliko želite. 

– Na Salašu imamo konjički klub “Viking”, koji ima svoje konje, 80 odsto konja je na pansionu, a u onih 20 odsto spadaju naši konji koje koristimo za jahanje i vožnju kočijama. Od životinja na salašu za svoje potrebe imamo naše kokoške i patke, kojima turisti nemaju pristup. Ali zato svi gosti mogu da vide naše konje, ko želi može i da se upiše u našu školu jahanja, uvek su dobrodošli – preporučuje Dule.

Vraćamo se na početak priče i činjenicu da je Salaš 137 potpuno drugačiji od drugih. Ono što ga izdvaja od početka jeste najbolja moguća marketinška kampanja “od usta do usta”. Ali, mnogo je toga što će Vas, kad jednom dođete, zauvek vezati za ovo mesto.

–  Izdvaja nas to što smo takvi kakvi jesmo – iskren je Dule. – Salaš, što podrazumeva ceo objekat, star je više od 100 godina, što su Splića i Rino Romanelli drugi vlasnici, što vode sve onako kako bi to radili da nije otvoren za javnost. Salaš 137 jeste popularan, ali je zadržao taj stari vojvođanski duh. Kod nas je svaki sto različiti, nemamo neke “hladne” standarde, nego se ovde ljudi jednostavno osećaju kao da su došli kod babe i dede u dvorište i uživaju na selu. Ne želimo da postanemo popularni, odnosno moderni, i da izgubimo naš duh.

i malo više godina postoji salaš na istom mestu

 

hektara je površina na kojoj se prostire ovo domaćinsko imanje

 

hotelskih soba ima Salaš 137

 
DIM 8448

A taj duh o kome menadžer Dušan priča i koji jednostavno mora da se oseti, svakako se čuva i u domaćoj hrani koja se služi na ovom salašu. Nedavno održan jubilarni 20. svinjokolj dokazao je to o čemu govori Dule kad je kuhinja salaša u pitanju. Meso je domaće, čvarci se tope u raniji i mešaju uz muziku, kobasice prave “na licu mesta”. Vole i domaćini salaša dobro i kvalitetno da pojedu, pa to uvek nude i gostima.

DIM 8256

Čarobni gazebo

Salaš 137 je prostor pogodan za sve vrste proslava, a venčanje u njemu izgleda potpuno čarobno, naročito u gazebo delu salaša, letnjoj bašti, koja može da ugosti 120 ljudi, a po kojoj je ovaj salaš jedinstven na našim prostorima. Inače je ponuda salašarskog restorana raznolika, ali sa akcentom na tradicionalnoj vojvođanskoj kuhinji… Ovde će Vam biti slatko da jedete pečeni beli luk, ćevape, perkelt, rolovanu teletinu, Karađorđevu šnicla, Popaj salatu, baklave, pečene jabuke…

– Mi imamo nekoliko jela koja izdvajaju naš restoran, a to su jela od jagnjetine i svinjetine, kao i dosta kuvanih specijaliteta, kao što su prebranac, perkelt, koji je dosta sličan gulašu i sprema se sa mnogo luka i dinstanog mesa, imamo roštilj na ćumur, koji našim gostima daje poseban užitak. Kažu da ih taj roštiljski dim vraća u neka stara vremena. Gledamo da sve što pripremamo kod nas bude iz naših njiva. Imamo saradnju sa malim proizvođačima, ne kupujemo od fabrika ni jedan proizvod, bilo da je reč o paradajzu, luku ili mleku. Sve što spremamo gostima proizvedeno je ovde ili kupljeno od domaćih proizvođača.

Salaš 137 je mesto koje Vas uvek čeka otvorenog srca, bilo da samo svratite na kafu i piće, na ručak ili večeru, ili želite baš ovde da provedete vikende i odmore.

Svakako je autentično iskustvo koje nikada nećete zaboraviti.

POGLEDAJTE KOMPLETNU GALERIJU SLIKA

Kliknite na sliku da je uvećate