kakao zrno

Čokolada je, nesumnjivo, svetski slatkiš broj 1! Kroz istoriju dugu više od 3.500 godina, koristila se kao lek, u religijskim ritualima, zvali su je “hranom bogova”, imala je i magijsku moć, pa su neretko zidovi palata kod drevniih naroda bili iscrtani biljkom od koje se čokolada pravi – kakaoom.  Zrna ove čarobne biljke su imala veliku vrednost, pa su se koristila i kao novac, odnosno sredstvo plaćanja.

Čokolada je danas najrasprostranjeniji slatkiš i nema osobe na planeti koja ne uživa u nekom od njenih oblika – tortama, musovima, kolačima, pudinzima, njenim granulama u mafinima, bombonama punjenim čokoladom, toplim i hladnim napicima… Čokolada se koristi i za spravljanje pojedinih vrsta piva, od nje se pravi veoma ukusan liker, a odlično se slaže uz voće, poput narandži, malina, višanja, ali i sa pistaćima, orasima i ljutim papričicama.

kakao zrno

milijardi dolara je godišnja
vrednost čoko-industrije

miliona kilograma čokolade za dan zaljubljenih kupe amerikanci

kilograma čokolade pojede prosečna osoba tokom života

miliona kilograma čokolade se
kupi za dan zaljubljenih

Na jugoslovenskim prostorima prve čokolade fabrike nastaju 1896. godine. U Zemunu se fabrika ovog slatkiša otvara 1924. (danas čokolada “Manjež” od “Štarka”), a 1938. godine nastaje današnji “Pionir” u Subotici.

Ali, mnogo pre toga u našoj zemlji su počele da se prave slatke poslastice, pa su se već krajem 19, i početkom 20. veka u srpskim poslatičarnicama proizvodili, konzumirali i pazarili proizvodi od čokolade. I nekada je to bilo, ali danas je svakako proizvodnja kolača od čokolade, čokoladnih museva i napitaka dostigla nivo istinske umetnosti. I danas ćete u brojnim “slatkim” lokalima širom Srbije i Beograda, uz kolače od najkvalitetnije čokolade i gutljaje fine kafe, pronaći atmosferu romantike i duh davno prohujalih vremena. Čokolada ima moć da Vas vrati u najsrećnije dane, donese miris detinjstva, i pruži energiju potrebnu da “pregrmimo” dan.

u Meksiku nastala prva knjiga posvećena čokoladi

otvorena prva prodavnica čokolade u Londonu

Danas razlikujemo više od 600 vrsta čokolade. Ne možemo joj odoleti bilo da je crna (koja spada u najzdravije i najkvalitetnije), bela, mlečna ili čokolada za kuvanje. Bilo da je švajcarska, austrijska, belgijska, francuska… Milijardu ljudi u svetu svakodnevno jede čokoladu, pa ne čudi što ovaj neprocenjivi slatkiš ima i svoj specijalni dan. – Dan čokolade,  kojii se u celom svetu, od 2009. godine, proslavlja svakog 7. jula.

Toliko je cenjena, da joj narodi širom sveta podižu i posvećuju muzeje. Ni Srbija ne zaostaje za njima, pa tako sve činjenice o najslađem slatkišu na svetu, istorijat, način pravljenja, vrste čokolada i još mnogo toga zanimljivog naći ćete u beogradskom Muzeju čokolade, kao i u Senti, ukoliko prošetate do severa naše zemlje.

u Austriji nastaje Zaher torta, zvanično prvi kolač od čokolade

Lekovita svojstva čokolade

Čokolada i danas ima znatna lekovita svojstva. Istraživanjima svetskih naučnika dokazano je da je crna čokolada veoma jak antioksidans (kada sadrži 60% i više kakaoa), izvor je i magnezijuma, bakra, fosfora, gvožđa i kalijuma, a takođe utiče na bolje pamćenje i koncentraciju. A razlog plus zašto je obožavamo je taj što se čokolada smatra i antidepresivom.

cokolada kao lek

Poznata je kao afrodizijak (mada ova činjenica nije naučno potkrepljena), pa je možda to i razlog zašto je najčešći (možda i najlepši) poklon za Dan zaljubljenih. Ali i neki drugi Vama poseban dan.

Jer, gde god da se umeša, čokolada donosi sreću, zadovoljstvo i dobro raspoloženje!

u Holandiji nastaje čokolada tvrdog oblika, do tada se koristila kao napitak

Nastaje prva čokoladna tabla