Izvor fotografje: pixabay.com

Ako je Njujork grad koji nikada ne spava, Beč grad vina, a Madrid grad hiljadu lica, onda je Novi Sad grad prosvetljenja.

Novi Sad važi za kulturno-istorijsku prestonicu Srbije, usled činjenice da je tokom godina stekao prestižnu titulu Srpske Atine. On je danas muzej prošlosti, uporište svih kultura i tradicija koje su se otisnule u arhitekturu, gastronomiju i stil života.

Shodno tome, kako biste zaista spoznali duh grada, za vas smo pripremili minijaturni turistički vodič sa svim značajnim destinacijama koje morate posetiti dok boravite u Novom Sadu.

Iako je neretko prva asocijacija na boemski sti uživanja zapravo Skadarlija, Novi Sad prema mnogim stručnjacima važi za istinski boemski dragulj države. Ovde možete pronaći tradicionalne kafane u kojima se služe mesne đakonije i domaća rakija u staklenim čokančićima, na kariranim stoljnacima, uz prizvuk starogradskih pesama.

U Dunavskoj ulici se nalaze mnogi autentični kafići, restorani i kafane, te verujemo da nećete imati problem da izaberete onaj koji će goditi vašim afinitetima. Bilo da ste pristalica srpske, mađarske, nemačke ili turske kuhinje, ovde ćete pronaći sve od navedenog.

Ukoliko preferirate moderniji ambijent i savremene specijalitete, gotovo svaki tržni centar u Novom Sadu nudi širok spektar modernih aromatičnih kafa, kao i azijskih, mediteranskih i meksičkih delikatesa.

Znamenitosti Novog Sada – zavirite u prošlost kulturne prestonice

Kao kulturna prestonica, Novi Sad odiše tradicijom i autentičnošću. Verujemo da ćete se gotovo jednoglasno složiti sa činjenicom da su gradske znamenitosti zapravo jedinstveni uvid u prošlost jednog mesta, te da nam one mogu pomoći da zaista spoznamo njegov duh. 

S tim u vezi, kako bismo vam olakšali ovaj poduhvat, za vas smo izlistali neke od najdragocenijih znamenitosti koje vredi obići dok boravite u Novom Sadu:

novi sad trg slobode

Katedrala

Najpre preporučujemo da posetite sam simbol Novog Sada, odnosno rimokatoličku crkvu Imena Mirijinog koja je locirana u samom srcu grada, na Trgu Slobode. Ovaj autentičan arhitektonski biser je podignut 1894. godine,  a sazdan je u neogotskom stilu, dok su prozori dekorisani peštanskim vitražima.

Ova katedrala je duga 52 metara, široka čak 25. Uz to, njen najupečatljiviji element, toranj, je visok čak 72 metra i poseduje sat na sve četiri strane.

Petrovaradinska tvrđava

Jedna od najvrednijih lokacija uoči Srpske Atine je svakako Petrovaradinska tvrđava, koja se odlikuje monumentalnim bedemima i starim stazama u kojima su utkane priče mnogih generacija pre nas. Naime, ova tvrđava je sazdana s ciljem da odbrani narod od Turaka u periodu od 1692. do 1780. godine.

Toranj sa satom je prepoznatljiv simbol ovog utvrđenja, a tokom godina je zadobio ime “pijani sat”, usled činjenice da ovde mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate – kao glavni razlog za ovu “nelogičnost” se navodi opaska da je lakše videti vreme na satu sa veće udaljenosti.

Prema jednoj legendi, samo ime “Petrovaradin” je skovano od latinske reči “Petra” što znači stena, poptom mađarske “var” koja se prevodi kao grad, i na kraju turske “din” što označava veru – “grad na steni čvrst kao vera”.

Ovde je smešten Muzej Novog Sada, kao i Arhiv, potom mnogi hoteli, restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, planetarijum, a neretko se održavaju i velike muzičke manifestacije kao što je Exit.

novi sad most

Štrand

Ova gradska plaža je zvanično otvorena davne 1911. godina, a do nje se nekada dolazilo lađama, fijakerima ili tramvajem Trčika. Međutim, danas je ovo centralno mesto okupljanja mladih, kao i beg od urbanističkog stila života.

Njene plaže se među lokalnim stanovnicima poznate kao morske obale, a Dunav kao okean. Kako je ova destionacija okružena bogatom prirodom i mestima koja su predviđena za sportske aktivnosti, ovo je idealno mesto za porodični izlet ili piknik sa društvom.

Kada posetiti Novi Sad – najveće gradske atrakcije

U skladu sa vašim individualnim afinitetima, možete posetitit Novi Sad u drugačijim vremenskim periodima. Naime, ukoliko ste pristalica letnjih večeri i popularne muzike, svake godine se tokom juna ili jula održava najveći muzički festival u ovom delu Evrope – Exit.

Krajem avgusta i početkom septembra se održava Festival uličnih svirača na Petrovaradinu, te na svakom ćošku možeti videti performans umetnika iz različitih delova sveta.

Tokom maja je aktuelan Cubanero festival, te je ovo pozivinca za sve one koji uživaju u egzotičnoj muzici i latino plesu, jer su tada ulice ispunjene zvucima regetona, salse i baćate.

“Gradovi uvek nude anonimnost, različitost i povezivanje – osobine najbolje uočljive u običnoj šetnji. Ne mora svako da ide u pekaru ili kod gatare, dovoljno je da zna da to može ako želi. Grad je uvek više od onog što njegov stanovnik zna o njemu, a veliki radovi uvek ostavljaju dosta nepoznatog materijala za maštanje.”

S tim na umu, nadamo se da vam je ovaj vodič bio koristan, koliko i inspirativan, te da smo vas podstakli da se i sami odvažite i posestite ovaj, bespogovorno, unikatan grad – Srećno!