Odlazak na more je aktivnost kojoj se svi toliko radujemo i željno iščekujemo taj dan, međutim da li je tako i za roditelje sa decom?

Neretko se roditelji odlučuju da uskrate sebi ovo zadovljstvo jer je u njihovim mislima odlazak na more sa decom prava noćna mora. Kako se odlazak na more umesto uživanja ne bi pretvorio u noćnu moru, važno je promisliti o nekoliko stvari kako bi vaše letovanje učinili nezaboravnim. 

Dakle, ukoliko se dobro organizujete i sa sobom ponesete sve neophodne stvari za putovanje sa bebom, letovanje sa bebom neće biti vaša pogrešena odluka.

Ukoliko planirate odlazak na more sa bebom prvi put, sa vama u nastavku teksta delimo nekoliko saveta na koji način da organizujete vaše putovanje.

Jedna od vrlo čestih dilema roditelja je ta kada je pravo vreme za odlazak na more sa bebom i da li beba uopšte sme da ide na more?

Nema sumnje da more, odnosno slana voda ima toliko blagodeti za kožu odraslog čoveka, pa tako i za bebe. U njoj se nalazi magnezijum, kalcijum, kalijum i brojni drugi minerali koji duboko prodiru u našu kožu. Morska voda ujedno obnavlja ćelije, smanjuje rizik od infekcija, smanjuje upale, a takođe ima i svojstvo antiseptika pa je tako morska voda idealna za alergije koje se jave na koži.

Sada kada smo utvrdili da beba bez ikakvih problema može da ide na more, ostaje još samo da razjasnimo kada beba može prvi put na more.

Istina je da ne postoji pravilno vreme za to. Odlazak na more sa bebom najpre zavisi od vaše bebe – ako ne postoje nikakve zdravstvene prepreke, odnosno ukoliko vaša beba lepo napreduje, nema razloga da vaša beba ne ide sa vama na more.

Iako suštinski nema pravila, pedijatri savetuju da bi bilo poželjno da beba bude starija od 3 meseca kada se planira prvi odlazak na more jer će već tad beba moći samostalno na drži glavu pa će tako i sam put biti mnogo lakši. 

Sada kada znate da ne postoji niša što bi  vas zaustavilo da organizujete putovanje sa bebom, pripremite bebin pasoš i krenete u potragu za idealnom destinacijom za letovanje sa bebom!

Koji mesec je idealan za letovanje sa bebom – sezona ili van sezone?

Još jedna vrlo važna stvar o kojoj roditelji moraju da promisle prilikom organizacije mora je i sam period odnoso mesec kada planiraju letovanje. Iako je predsezona pogodija za mališane budući da temperature još uvek nisu toliko visoke što je izuzetno važno, ipak može se desiti da voda bude isuviše hladna za mališane. 

S druge strane, u periodu sezone, more je dosta toplije ali temperature mogu biti izuzetno visoke. Čak i ukoliko odaberete period u sezoni izbegavajte odlazak na plažu kada je sunce najjače – idealno bi bilo da na plažu odete odmah ujutru od nekih 11 sati popodne, te nakon toga napravite pauzu do 17h u hotelu kako bi izbegli najveće temperature. 

Na kraju krajeva, smatra se da je početak juna idealno vreme za odlazak na more sa decom jer su temperature vazduha i vode prijatnije za mališane.

decak na plazi

Koje prevozno sredstvo odabrati – avion ili automobil?

I jedno i drugo prevozno sredstvo imaju svoje prednosti i mane. Ukoliko planirate neko duže putovanje, onda se putovanje avionom nameće kao idealno rešenje budući da ćete izbeći sve gužve koje se mogu javiti ukoliko biste putovali automobilom, a uostalom i vaše putovanje trajaće mnogo kraće.

Jedina mana kod putovanja sa avionom je to što nećete moći da ponesete količinu stvari koju biste poneli da idete automobilom, kao i to da avion uvek predstavlja skuplju varijantu.

S druge strane, putovanje automobilom je pogodnije u smislu što možete sami da određujete vreme polaska, da pravite pauze tokom puta, ali i da spakujete stvari koliko želite. Za putovanje sa automobilom roditelji se često odlučuju ukoliko je u pitanju neko kraće putovanje, ili ukoliko se odluče za letovanje sa decom u Srbiji

Mnogi roditelji često biraju i boravak na svežem vazduhu, pa tako letovanje sa decom organizuju na nekoj od poznatih planina u Srbiji. Iako je planinski vazduh izuzetno lekovit, ipak potrebno je dobro se pripremiti za ovakvu avanturu sa decom kako bi smanjili eventualne rizike od povreda mališana.

Odlazak na more sa bebom zaista zahteva poveći prtljag – kantice za vodu, šlaufi, mišići, garderoba, kolica i druge stvari koje će vam biti neophodne tokom letovanja sa bebom pa je u tom smislu putovanje automobilom bolja opcija.

Kako odabrati idealnu destinaciju za letovanje sa decom?

Kada postanete roditelj, odlazak na more više nije isti kao i kada ste bili mladi. S obzirom da su u pitanju mališani, odlazak na more je potrebno u potpunosti prilagoditi njima i njihovom uzrastu kako bi letovanje proteklo bez nekih većih problema.

Idealno bi bilo da birate mirnija mesta, odnosno manje poznata turistička mesta kako biste izbegli gužvu ali i nemile situacije da nemate prostora da stavite peškir za vas i vašu bebu ili iznajmite ležaljke i suncobran. 

Pored toga, važno je da plaža bude peskovita bez kamenja i šljunka kako se vaši mališani ne bi povredili tokom igre i trčanja na plaži. Ukoliko možete, bilo bi i poželjno da birate mesta koja su bogata sadržajem za decu kako bi njihov boravak na moru bio maksimalno ispunjen.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam njime razrešili sve dileme i pitanja koja ste imali u vezi sa organizovanjem letovanja sa bebom. Želimo vam lep odmor!