Setite se koliko ste vremena proveli birajući za Vaše venčanje burmu – simbol večne ljubavi. Ili koliko Vam je drag verenički prsten. Zbog toga nemojte da dozvolite da Vaše najdragocenije prstenje izgubi onaj sjaj koji je imao kada ste ga prvi put stavili na ruku. A ukoliko spadate u onu vrstu ljudi koji nikada ne skidaju ova dva elegantna komada nakita, sigurno će doći momenat kada sa Vaših prstiju neće baš sjajiti kao nekad.

Nakit će se, zbog izloženosti raznim uticajima, vremenom uprljati i izgubiti blistavost.  Zato Vam u ovom tekstu otkrivamo trikove pomoću kojih ćete na veoma brz i jednostavan način sa Vašeg prstenja skinuti prljavštinu koja se gotovo i ne vidi, ali utiče na lepotu prstenja.

Burmu i verenički prsten možete zaštititi tako što ćete ih skidati za vreme pranja ruku i kućnih poslova, ali ih je potrebno i redovno održavati, odnosno čistite

2 Prstenje

Osim što burmu i verenički prsten možete zaštititi tako što ćete ih skidati za vreme pranja ruku i obavljanja kućnih poslova, savet stručnjaka je da prstenje redovno održavate, odnosno čistite. A kako živimo u vremenu u kom, zapravo, nikada nemamo vremena, donosimo Vam “trikove” pomoću kojih ćete brzo i jednostavno Vašem prstenju vratiti blistavost.

U zavisnosti od toga da li Vam je burma od belog ili žutog zlata, razlikuje se i piće kojim ćete “častiti” i čistiti Vaše prstenje.

O tome malo kasnije.

Zasad univerzalni recept za čišćenje zlatnog prstenja i od belog i od žutog zlata starom, jednostavnom i dobro oprobanom metodom – toplom vodom i blagim deterdžentom za pranje sudova. U činijicu sipajte toplu vodu, dodajte nekoliko kapi blagog deterdženta i dobro razmutite. Ubacite nakit od zlata i ostavite ga da odstoji u mešavini oko 15 minuta. Posle tog vremena nakit u vodi protrljjte prstima, izvadite ga, osušite i izglancajte krpicom od mikrofibera ili magičnom krpom. Ukoliko se na nekim mestima nakupila malo “jača” prljavština, možete ga čistiti i mekanom, starom četkicom.

!!! Oprez

Ćišćenje zlatnog nakita se razlikuje ako na njemu ima elemenata od bisera ili drugog kamenja, ili ukoliko su neki delovi lepljeni na prsten. Biseri i drago kamenje mogu da budu osetljivi na vodu, a lepak u toploj vodi može da oslabi.

Ukoliko nikad ne skidate ove dragocene komade, nakit će se, zbog izloženosti raznim uticajima, vremenom uprljati i izgubiti blistavost

Čišćenje burmi od belog zlata

Da biste očistili burmu ili verenički prsten od belog zlata, potrebna Vam je samo gazirana mineralna voda. Ubacite Vaše prstenje u čašu sa gaziranom vodom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Kada ga izvadite, nakit će ponovo biti blistav, a sva prljavština koja se vremenom skupila na njemu, ostaće u čaši.

Čišćenje burmi od žutog zlata

1 Prstenje

Žuto zlato ipak više “voli” pivo od mineralne vode, pa ćete burmu i verenički prsten koji su od žutog zlata najlakše očistiti ovim popularnim pićem. Dovoljno je da pivo nanesete na mekanu krpu i njime ispolirate nakit. Posle toga prstenje dodatno prebrišite suvom krpom, kako na njemu ne bi ostali tragovi kapljica. 

!!!Oprez

Nakit od žutog zlata koji je ukrašen cirkonima nije preporučljivo prati i polirati pivom, jer se može uništiti.

Jednostavan i efektan “trik” za čišćenje Vašeg prstenja krije se u pićima, belo zlato “traži” mineralnu vodu, dok burme od žutog zlata više “vole” pivo

 

Šta kad belo zlato požuti

Ako Vašu burmu ili verenički prsten od belog zlata nosite godinama i čini Vam se da je prstenje na pojedinim mestima požutelo, niste umorni, jer belo zlato zaista može da požuti. Tada ga nikako nemojte čistiti sami, naročito ne nekim invazivnim metodama, jer to nije prljavština  To je znak da čišćenje Vašeg nakita, ipak, morate prepustiti  profesionalcu, pa pravac u zlataru,

3 Prstenje

Belo zlato je napravljeno od žutog, ali je u leguru dodat nikl ili paladijum kako bi nakit promenio boju i bio čvršći, i obložen je slojem rodijuma koji mu daje dodatni beličasti sjaj. Radi se o mikronskim premazima rodijuma na površini proizvoda. Ovakva obrada je površinska, pa je i njena održivost ograničena. Rodijum se od nošenja vremenom izliže i potrebno je da zlatar taj premaz obnovi.

Jedini način da Vašu burmu i verenički prsten od belog zlata zaštitite, ili makar produžite period u kome belo zlato neće požuteti, jeste da pri radu koji uključuje izloženost mehaničkom kontaktu sa grubim predmetima, nakit od belog zlata ne nosite.