Odavno je prošlo vreme kada je pozivnica za venčanje podrazumevala nacrtane siluete mladenaca na naslovnoj strani, ili dve upletene burme. Tada ste jedino mogli da birate da li hoćete da Vam ta aplikacija bude u zlatnoj ili srebrnoj nijansi. Godinama su već pozivnice za venčanje, kao i sve što je za taj dan najvažnije u životu, veoma važan deo ove svečanosti, koji iziskuje vreme za osmišljavanje nečeg autentičnog i nečeg samo Vašeg. Biraju se pažljivo i prema afinitetima mladenaca, a u Srbiji ćete naći brojne lokale (prodavnice, knjižare), ali i umetnike koji specijalno za Vas mogu predložiti i napraviti unikatnu pozivnicu za venčanje.

Kako da odaberete pozivnicu za venčanje

Prilikom planiranja najvažnijeg dana u Vašem životu potrebno je rešiti mnoge važne i velike dileme: treba naći prostor za venčanje (restoran, sala, hotel, bašta nekog restorana pored reke…), idealnu venčanicu, kompletnu dekoraciju. Same pozivnice za venčanje deluju kao najsitniji detalj na spisku, ali nije tako. Itekako su važne i zahtevaju čitav niz odluka – od samog kvaliteta i izgleda papira na kojem će se pozivnica štampati, pa do teksta i načina na koji ćete da ih uručite. Važa pozivnica za venčanje predstavlja uvod u Vaš dan venčanja, tako da je potrebno da bude efektna.

Kakvu pozivnicu za venčanje Vi želite? U obliku koverte, svijutka, diplome, sunca, odlikovanja ili nečeg sasvim drugačijeg. Od satena, krep papira, reljefaste ili glatke, s mašnicama ili možda uz bedževe. Kako god da odlučite da izgleda pozivnica za Vaše venčanje, nećete pogrešiti. Pozivnica za venčanje je danas veoma važan deo čitave ceremonije venčanja, pa zato dobro razmislite kakvu biste Vi pozivnicu želeli. Ili, jednostavno, recite planeru venčanja, organizatoru tog specijalnog dana ili sve popularnijim i prisutnijim kreatorima pozivnica Vašu želju i pustite profesionalce da razmišljaju o tome.

Važno je uzeti u obzir i transport, jer sigurno ne želite da važne zvanice toga dana dobiju, na primer, izgužvane pozivnice.

Pozivnice za venčanje su detalj koji može upotpuniti stil ili dati poseban pečat Vašem venčanju. Zato je sve popularnije da ideje i savet potražiti kod profesionalnih kreatora pozivnica za venčanje. Uz to će Vam sigurno biti potreban čitav propratni set, koji u skladu sa dizajnom pozivnice za venčanje, čini neizostavni element Vašeg savršenog dana. Osim pozivnica za venčanje, u nekim prostorima veoma je zgodno imati tablu dobrodošlice, raspored sedenja, menije, brojeve za stolove, kartice sa imenima, i još neke detalje koji će dati dodir savršenosti Vašem najlepšem danu.

kako da odaberete pozivnice za vencanje

Tekst za pozivnice za venčanje – šta treba da piše na pozivnici

Sigurni smo da ste i Vi imali situacije kada ste se slatko nasmejali ili gotovo rasplakali od sreće, sete i nežnosti kada ste dobili pozvinicu za venčanje nekog Vama dragog. Ili ste se sa prijateljima krišom smejali porukama na pozivnicama Vaših drugara ili kolega.

Veoma je važno da znate šta da napišete na svojoj pozivnici za venčanje. Morate biti precizni i tačni u skretanju pažnje na podatke. Najvažnije je da imena i prezimena mladenaca budu tačna (nemojte se čuditi, događalo se mnogo puta da se i ti “detalji” odštampaju pogrešno), kao i da podaci oko svadbe budu precizni i tačnimesto i datum održavanja svadbe, termin crkvenog i građanskog venčanja.

Ne trebaju Vam dodatni pozivi u periodu kad ionako imate veoma mnogo obaveza, ni dodatna objašnjenja koja ste eventualno zaboravili da navedete u pozivnici za venčanje.

Ono što je sjajno kad je tekst za pozvinice za venčanje u pitanju je da je i taj deo, sa razvojem kulture venčanja, dobio profesionalce koji će se time pozabaviti umesto Vas. Ukoliko Vam je to dodatna obaveza, teži deo o kome ne možete da razmišljate, imate na raspolaganju znalce koji će to uraditi za Vas. Text može biti originalan, formalan, šaljiv, autentičan, može biti neki Vama drag i značajan citat o ljubavi, stih Vaše ili zajedničke omiljene pesme, ili tek puka informacija gde, kada i ko se venčava. Kako god da odlučite, važno je da znate da postoje portali, organizatori, planeri, profesionalci koji će sve što mogu i uraditi kako bi Vam taj dan zaista bio do tada najlepši dan u životu.

tekst pozivnice za vencanje

Sami dizajnirate pozivnice – Evo ideja

Ukoliko spadate u kreativne osobe, osobe kojima ništa nije teško i ne sviđa Vam se ideja da vam se bilo ko drugi meša u Vaše venčanje, pa makar i kad je reč o pozivnicama za venčanje, uopšte nije loša ideja da sednete i sami dizajnirate pozivnice za Vaše venčanje. I svima će biti lepo – vama jer se igrate, a gostima jer specijalna pozivnica i njih čini posebnim.

U skladu sa Vašm karakterom možete izabrati i papir – sjajan, mat, elegantan, luksuzan, starinski, neki poput pergamenta, u boji kakvu volite i želite.

  • Jednostavno isecite papir u oblik kakav želite i svojom rukom, najlepšim slovima, napišite i tekst, spakujte ga u kovertu (koju takođe možete sami da napravite) i uputite na željenu adresu. Kovertu možete ukrasti nekim srcem, smajlijem, suncem, oblakom ili čiča Glišom. Ili Vašim personalnim pečatom ukoliko ga posedujete.
  • Naravno, ukoliko broj zvanica i nije tako veliki, za svakoga možete napraviti različitu pozivnicu za venčanje. Koristite flomastere, drvene biloje, neki šik svetlucavi konac koji ćete lepiti na prethodno rukom ispisan tekst.
  • Možete takođe najprisnijim prijateljima, kumovima i posebnim članovima familije napraviti “personalizovanu” pozivnicu za venčanje, ali tako da se zvanice osete veoma posebno i važno. Na primer, ukoliko vaša kuma voli suncokrete, nacrtajte ih za nju. Vaš najbolji drugar je lud za fudbalom, pa neka takva bude pozivnica za venčanje namenjena njemu. Neko od prijatelja Vam je pravi “fanatik” za zdravom hranom? Napišite mu tekst koristeći razne semenke – lan može da deluje posebno efektno, napravite mu sunce od suncokretovih semenki, a od semenki bundeve nacrtajte srce između imena mladenaca

Ideja je bezbroj. Ipak, Vi najbolje znate šta želite za Vaš poseban dan. Možete sami, možete tražiti pomoć profesionalaca. Možete kako god želite. I sve samo da igra i uživanje ne prerastu u stres.

Personalizujte svoje pozivnice

Dajte svojim pozivnicama lični pečat, ne mora biti vaša slika, već i neka grafika koja vas opisuje i koja će izmamiti osmeh svakom vašem gostu jer odmah podseća na neku vašu osobinu. Naravno ne poznaju vas svi tako dobro, ali onih koji vas poznaju, slatko će se nasmejati

Evo ideje da još više personalizujete Vaše pozivnice za venčanje. Odvojte malo vremena i razmislite koja to Vaša osobina Vašim poznanicima i prijateljiam mami osmeh na lice. Previše ste tvrdoglavi, ili nezainteresovani, ili ste pak perfekcionista. Volite da se smejete, neretko ste namrgođeni? Šta god da je to, pronađite je i preslikajte upravo u Vašu pozivnicu za venčanje.

I što je važno, to neće biti samo papir koji će odložiti negde čim zapamte gde je i kad Vaša svadba, već će, između ostalog, biti detalj po kome će Vas se uvek sećati.

personalizujte svoje pozivnice

Kako da napišete upečatljiv tekst na pozivnicama za venčanje

Može da bude predugačak, patetičan, bled, nepotpun, formalan i dosadan. A može da bude duhovit, koncizan, smešan, zanimljiv, originalan i fantastičan.  Kako da napišete upečatljiv tekst na pozivnicama za venčanje?

Zlatnog pravila nema. Sve je stvar ukusa i senzibiliteta. Sve je stvar Vašeg i karaktera Vaših prijatelja, rodbine, kolega, okruženja. Shodno tome, upečatljiv tekst na pozivnicama za venčanje će biti samo:

  • onaj koji zvanicama govori da ste mislili i o njima, da ste želeli da se oni osećaju važno i lepo,
  • onaj taman toliko duhovit koliko “situacija” nalaže,
  • onaj koji će da istakne neku Vašu ili zajedničku smešnu i simpatičnu osobinu mladenaca,
  • onaj elegantan i luksuzan samo ukoliko je to Vaš stil u svemu drugom

Nemojte se previše truditi da tog dana budete neko drugi, pa i po pozivnicama za venčanje i tekstu u njima. Ono što je važno da pozivnica ima su:

  1. ime i prezime mladenaca,
  2. datum, mesto i vreme venčanja i
  3. vreme svečanog ručka.

Sve ostalo možete kako hoćete. Ili konsultujte profesionalce. Neka sve urade umesto Vas. Vi samo budite, nasmejani, opušteni, ljubazni i lepi. I takvi stvarajte uspomene koje ćete pamtiti celog života.

Da li ljudi čuvaju pozivnice za venčanje?

Da. A vi ćete prvi, pa ih odaberite tako da mogu da imaju svoje mesto čak i na vašoj polici.

Porodicia i bliski prijatelji će sigurno čuvati pozivnicu za Vaše venčanje kao dragu uspomenu. Prilikom odabira pozivnica za venčanje potrudite se da odaberete ili kreirate takvu da će obavezno imati svoje mesto na policama Vaših zvanica.

Da li ćete napraviti pozivnicu u obliku slatke male knjige, sa satenskim povezom, zašto da ne i u obliku uramljene fotografije, poput nekakve skulpture koja će krasiti nečiji sto u uglu doma.. Ideja je mnogo. Razmislite o “dugotrajnim” pozvinicama za venčanje, jer će Vam sigurno biti toplo oko srca kada posle nekoliko godina, dok sa prijateljima ćaskate uz kafu, ugledate na nekom stočiću ili polici jedan od simbola Vašeg venčanja.

Istorijat pozivanja na venčanje

U stara vremena se znalo – okiti se cvetom čutura sa domaćom šljivovicom, ali posebno čuvanom za taj svečani događaj, okupe se roditelji i najbliža rodbina mladenaca, pa se uz harmoniku i pesmu krene od  prijatelja do prijatelja i poziva na veselje. Rakija u čuturi je često bila pozivnica za svadbu, jer se uglavnom ostavljala kad se dete rodi za svadbu tog istog deteta. Ovakav običaj posebno se negovao u seoskim uslovima i imao je posebnu draž. Ovakav oblik pozivnice za svadbu trajao je dugo kao obred. U svakoj kući se sedelo, nazdravljalo i pričalo o planovima za svadbu. Vazda je kod Srba važila izreka: “samo da je veselo”. Ovakav vid pozivanja na venčanje svakako je bio veseo, dugo se pamtio i prepričavao.

Dok se u selu negovao takav duh zajedništva, u kome se svaki gost uvažavao ličnim pozivom, u gradu su se veoma brzo razvili novi načini pozivanja na venčanje. Kako bi se sačuvali mir i tišina u stambenim zgradama, ljudi su na svadbe počeli da se pozivaju – pismenim obaveštenjem. Iz tog razloga nastaju prve papirne pozivnice za venčanja. Kao i danas, to je najčešće bilo pismo u kome su bile sve potrebne informacije vezane za svadbu. Od današnjih pozivnica za svadbu razlikovale se po uglađenom tekstu, koji se tada negovao – pozivanjem ljudi da slave ljubav, a dizajn pozivnice se ni po čemu tada nije razlikovao od običnog pisma.

Budući mladenci danas posebnu pažnju obraćaju na izgled pozivnice za venčanje. Zato nije retkost da angažuju agenciju koja se upravo bavi dizajnom pozivnica. Na ovaj način mladenci dobijaju originalne pozivnice koje će podeliti svojim najmilijima.

istorijat pozivanja na vencanje