Predivne slike i zahtevna organizacija prva su asocijacija organizatora venčanja sa iskustvom na temu venčanje na otvorenom. Kao sve traženiji trend u Srbiji, i zbog uslova nastalih zbog pandemije, kao i zbog širine i lepote koju svi vidimo na fotografijama iz inostranstva, venčanja na otvorenom su ubedljivo najzahtevniji oblik za organizaciju proslave.

Mnogo je toga ZA, ali i PROTIV organizacije venčanja na otvorenom, a upravo o tome koliko je to lepo i zahtevno, da li je skuplje ili ne od venčanja u zatvorenom prostoru, koliko je lakše ili teže dekorisati otvoren prostor od restorana ili hotela kad su venčanja u pitanju, pričamo sa stručnjakom za organizaciju proslava i dekoraciju – Gabrijelom Brujić, direktorkom firme “Arkadia”, koja se organizacijom i dekoracijom venčanja uspešno bavi već 14 godina.

– Mnogo je faktora na koje ne možemo da utičemo. Kiša, vetar, kao i prejako sunce mogu omesti dugo planirani dan i zato je važno imati rezervnu, “backup” opciju, koju mladenci često izbegavaju, jer je njihova prvobitna i jedina želja vezana za venčanja na otvorenom – ističe naša sagovornica.

Slika 1 scaled

Logistika u vidu šatora, spoljnih toaleta, agregata sa strujom, kompletnog krupnog i sitnog inventara, keteringa, servisa, natkrivenog i osiguranog dela za muzičke izvođače daje veliki domaći zadatak mladencima ili organizatorima da predvide i preduprede sve moguće probleme i očekivanja. S druge strane, u Srbiji su vremenske prilike sve nesigurnije i promenljivije, pa se ne možemo sa sigurnošću pouzdati u taj deo. Dovoljno je da nas omete polusatni pljusak i da ceo plan “padne u vodu”. 

Ali svakako, kada se dobra priprema završi, napravi rezervni plan i mladenci upute u sve aspekte, ovakav vid planiranja i izvršenja može priuštiti jedinstveno i originalno iskustvo, kako mladencima, tako i njihovim gostima.

Slika 2

Veliki benefit organizacije venčanja na otvorenom svakako jeste bezbednost vezana za zdravstvene aspekte pandemije koja nas je zadesila.

Svi planovi se lakše i sprovode i prilagođavaju ukoliko je u pitanju manji broj gostiju, odnosno kada se organizuju mala venčanja na otvorenom. Česta zabluda, međutim, je da su ona finansijski povoljnija od restoranskog dela. Ukoliko se odlučite za “sigurnu” opciju, da u prirodi imate i pod i krov nad glavom, uz sve ostale logistički potrebne delove za uspešno održavanje svadbene proslave, ova opcija Vas može koštati mnogo više od iznajmljivanja restorana za proslave.

Slika 3

Prema Gabrijelinim rečima, neki od benefita venčanja na otvorenom svakako su:

 1. Psihološko rasterećenje

Ljudi se i psihološki osećaju rasterećenije, pogotovu u ovo doba pandemije i svih mera koje ona nosi, veliki benefit je što raspored stolova možete namestiti kako Vam odgovara, znači niste limitirani određenim brojem kvadrata, kao što je slučaj u zatvorenom prostoru.

foto tajna banner e1618529677287
Oglas Foto Tajna kvadrat
 1. Predivne fotografije

Sve te lepe fotografije, koje vidite na Pinterestu, na primer, mogu da se prenesu u prirodu i taj deo može vizuelno jako lepo da izgleda. Možete staviti vrstu stolova kakvu želite, možete, dalje, da stavite dekoraciju bez ograničenja koja postoje kada prostor nije na otvorenom.

04 3 1

! Oprez

Da bismo imali veliki i moćan efekat u prirodi, to teško možemo da uradimo sa malim detaljima, kao što bi to recimo uspeli u nekom zatvorenom restoranu ili hotelu. Tako da mladenci moraju da budu svesni da su nekada ulaganja za venčanje na otvorenom mnogo veća nego u zatvorenom prostoru. Naravno, opet sve zavisi od broja gostiju, jer nije isto da li se proslava pravi za 15 ili 150 gostiju.

– Najbolja opcija je kada uz vanjski deo postoji i unutrašnji prostor u koji se eventualno mogu gosti premestiti u slučaju neke vremenske nepogode ili hladnog vremena, jer ne želite da Vam višemesečni trud propadne zbog jedine stvari na koju ne možete uticati, a to su vremenske prilike – objašnjava direktorka “Arkadie” ono što se u njenoj bogatoj praksi pokazalo kao najbolje.

SIA 436 websize

Venčanja na otvorenom su romantična, jedinstvena, zahvalna za dekorisanje, originalna za fotografisanje.

Ipak, važno je da znate da ukoliko želite “živu” muziku na Vašem venčanju, ni jedan bend nikada neće hteti da svoju skupu opremu postavlja napolju bez zaštite bilo kog tipa. Tako da sve i da mladenci ne žele ni šator ni pokrivku bilo kog tipa, bend je nešto što mora da se osigura!

I još nešto, ukoliko je pod, odnosno zemlja, mekan dovoljno da u nju propadaju noge od stolica, pa i Vaše noge na štiklama, bolje je da gostima već na pozivnici za svadbu naznačite da je “dress code” opušten i da je poželjno da imaju ravne cipele ili, možda još i bolje japanke, jer uglavnom su to letnji meseci kada se održava nešto na otvorenom, pa može da bude relativno toplo.

Slika 4

Dekoracija za venčanje na otvorenom

 

Najvažnija tema u vezi svake dekoracije, pa i dekorisanja na otvorenom je napraviti dekoraciju koja se prirodno uklapa u ambijent koji se dekoriše. Tako je i kod dekoracije venčanja u prirodi, i uopšte na otvorenom, važno koristiti prirodne elemente i dodatnu rasvetu, jer nema ništa lepše nego osvetliti drveće i proći alejom sa svećama po šljunku.

Možda sve, prema Gabrijelinom iskustvu, možemo podeliti na četiri vizuelna dela:

 1. Elegantni okrugli stolovi

Okrugli stolovi su najtraženiji i najčešći, ali opet vrlo teško uklopivi u prirodu, u smislu da nađete idealno ravan prostor i livadu koja dozvoljava bez ograničenja da se nešto napravi. Taj deo je, recimo, jako lepo da se uredi, na primer, ispod providnih šatora, koji su se pojavili i u Srbiji, a u inostranstvu su trend već neko vreme. Sve njegove stranice, pa i krov, su providne, tako da sve zajedno može da izgleda jako elegantno i interesantno na način kao da si neku nevidljivu, staklenu salu montirao usred prirode.

IMG 20210125 225544 265
 1. Rustični “boho” stil

Druga vrsta dekoracije koja može jako lepo da se uradi je, preporučuje Gabrijela, potpuno druga krajnost. Kako bi sve izgledalo rustično, mogu da se naprave, na primer, stolovi od paleta i da se izvede da sve bude nisko, da sedenje bude na jastucima, sa tepisima… Da se podrži taj ceo takozvani “boho” stil. Naravno to nije zgodno za veći broj zvanica, ali za manji broj gostiju taj deo može da izgleda skroz interesantan i drugačiji.

 
vencanja na otvorenom3 e1613401945707
 1. Starinski “vintage” stil

Treća opcija su, na primer, pravougaoni dužni stolovi, uz dve varijante. Možete sve da namestite sa klupama, pa da čitav prostor deluje potpuno retro, a može da se napravi stil sa svim potpuno različitim stolicama i sa, na primer, sijalicama iznad tih dužno postavljenih stolova, gde su romantika i vintidž (vintage) stil ključna tema.

02 2 1

!Oprez sa cvećem

Ono o čemu treba voditi računa kada su venčanja na otvorenom u pitanju, a dekoracija se pravi i sa svežim cvećem, važno je da koristite vrste cveća koje su izdržljive, iz razloga što je cveće kao pojava vrlo osetljivo na toplotu i sunce, i u zavisnosti od raznih vrsta cveće može i da “umre” u toku svadbe, jer to nije opcija da se to sveže stavlja na sto direktno od dobavljača, nego to mora da se spremi sve, ti aranžmani da se naprave, znači sve to skupa logistički traje i pre postavke svadbe, a treba da izdrži celu svadbu. Zbog toga mi često poručujemo sezonski miks koji je polu suv, možda čak i elemente svilenog cveća, u kombinaciji sa izdržljivim svežim cvećem. Treba voditi računa o logistici kada je sveži proizvod i dekoracija u pitanju.

viber slika 2021 02 17 13 49 13 e1618529378119
Oglas Arkadia kvadrat

Ideje za organizaciju venčanja na otvorenom – 10 zanimljivih lokacija

Malo više stavki zauzima prvo mesto na listi najvažnijih stvari za dan Vašeg venčanja, jer se svakako ne može izdvojiti samo jedna po prioritetu. Među njima je svakako i prostor za venčanje u kome ćete organizovati Vaš poseban dan. To je ujedno i jedna od najbitnijih stavki na početku organizacije Vašeg venčanja uopšte, tako i venčanja na otvorenom. 

Zbog toga je izuzetno važno da, sami ili zajedno sa profesionalcima, napravite istraživanje kakvi su sve tipovi prostora dostupni. Naša sagovornica iz “Arkadie” ističe da je na njihovoj listi predloga (i iskustva) više desetina adekvatnih mesta, ali i Vi ćete, prema Vašim željama i stilu venčanja, odabrati ono Vama najviše drago.  

 

Slika 5 scaled

– Na našem spisku za organizaciju venčanja na otvorenom nalazi se više od 45 mesta koja pružaju tu mogućnost – priča naša sagovornica i izdvaja 10 najzanimljivijih ideja za organizaciju venčanja na otvorenom:

 1. Restorani i hoteli sa divnim baštama
 2. Salaši
 3. Splavovi sa velikim terasama
 4. Vinarije
 5. Prelepa dvorišta privatnih kuća
 6. Urbane pivare
 7. “Open concept” na rekama i u šumama
 8. Kuće u brdima i na poljima
 9. Plaže na jezeru
 10. Kuće na Savi i Dunavu

– Dosta fotografija sa raznih “outdoor” proslava koje smo organizovali daće Vam sliku da broj mogućnosti i lepota prirodne okoline oduzimaju dah učesnicima u svakom smislu.

Slika 6

Na šta je važno da obratite pažnju?

Veoma je važno da znate da postoji “mali milion” faktora koji utiču na udobnost i svečanost Vašeg venčanja na otvorenom. Romantično je dok se gleda na filmu ili na fotografijama tako lepim, ali tu nikada nećete videti gnjecavo tlo od kiše koja je pala dan pre venčanja, u koje uranjaju stolice, pa i Vaše štikle. Nećete osetiti roj insekata od kojih se zvanice, ali i mladenci, brane, prejako sunce ili vetar.

Zato kada odaberete željeno mesto na otvorenom na kome ćete izgovoriti sudbonosno DA, poslušajte i organizatore venčanja, kao i dekoratere, koji u tome imaju daleko više iskustva od Vas. Prođite sa njima čitav plan iz Vašeg ugla, ali obratite pažnju na savete koje će Vam dati profesionalci, a koji se zasnivaju na njihovom ogromnom iskustvu.

Upravo zbog toga za ovu temu i konsultujemo stručnjaka – Gabrijelu Brujić, pa sa njom razgovaramo i o tome na šta je važno da obratite pažnju ukoliko ste zamislili prelepo veselje na otvorenom:

– Mokro tlo, od kiše koja je pala prethodnog dana, kao podloga može biti vrlo problematično za stolice čije noge nisu planirane za takvu vrstu tla. Takođe i prejako sunce i otvoren nenatkriven prostor može umanjiti zadovoljstvo gostiju, pokvariti šminku damama i skratiti njihov boravak na proslavi. Barski stolovi bez stolica će svakako uticati na dužinu boravka gostiju, jer morate imati u vidu da boravak gostiju ne počinje njihovim dolaskom, već onog momenta kada počnu da se spremaju za svadbu.

Slika 7

Aparati za komarce, klime za hlađenje/ventilatori, dovoljni agregati za operativni deo (muzika, rasveta, aparati za kafu..), mesto za pranje inventara, voda, put do toaleta po mraku… Sve su to samo neki od brojnih detalja na koje bi, prema Gabrijelinim rečima, trebalo da obratite pažnju.

– Od naše prve proslave na otvorenom do danas spisak potrebnih stavki je samo rastao, jer se ne sme zaboraviti ništa, od čačkalice do “lokomotive” – objašnjava naša sagovornica.

Jednostavno – morate biti spremni na sve!

Imali smo slučaj na Kalemegdanu, gde je cela svadba planirana na otvorenom, na mestu današnjeg “Buda bara”, i prognoza je bila loša, ali su mladenci insistirali da, ipak, sve bude napolju, iako smo mi pronašli tri alternativna pokrivena mesta. Osvanuo je lep dan, 7 juli, sunčan i sve smo postavili i završili do 15 časova. Stolovi koji su rentirani, bina, stolice, dekoracija, detaljna postavka stolova. Gosti se očekuju u zakazanih 17 časova, a u 15.30 kreće OLUJAAA i sve počinje da leti. Od tog trenutka do 17h premeštamo celu svadbu u “Kalemegdansku terasu”, restoran ispod tog dela tvrđave, sa spiskovima gostiju koji su za potpuno drugačiji raspored stolova, rađen za okrugle stolove, a sad treba da smestimo goste na pravougaone, sa različitim kapacitetima. Molimo goste sa “Kalemegdanske terase”, koji su na ručku, da odu i u najvećem stresu ikada završavamo sve do 17 sati – seća se Gabrijela najstresnijeg od, ne baš tako retkih stresnih trenutaka koje je “Arkadia” uspela da reši velikim naporima.

Ali, tu nije bio kraj:

– Mladoženja, bled i uznemiren pije piće dok se sve dešava i nije mu dobro, naravno. Epilog – gosti nisu ni znali da su na pogrešnom mestu, ali mladenci su dobili svadbu kakvu nisu želeli u smislu lokacije, a mi smo imali najveći stres ikada. Kompromisi i realno sagledavanje situacije su najkomplikovaniji deo našeg posla.

Zato, dragi naši budući mladenci, kada planirate venčanje na otvorenom, i ne samo u tom slučaju, budite tolerantni i uvažite savete profesionalaca koji se ovim poslom bave i po nekoliko decenija. U svakom slučaju, njima to nije prva svadba, naprotiv. A Vama jeste.

Pozovite se na zdrav razum, napravite “plan B”, i verujte, biće mnogo lakše i Vama i organizatorima Vašeg venčanja, dekoraterima i svim ljudima koji su uključeni u logistiku Vašeg do tada najsrećnijeg dana. Nemojte ga zbog tvrdoglavosti ili neizmerne želje da to bude baš tako, napraviti najstresnijim danom u Vašem i u životu ljudi koji bi trebalo da pomognu da sve na dan Vašeg venčanja teče perfektno i bude savršeno.

Slika 8

Pogledajte kompletnu galeriju slika

Kliknite na sliku da je uvećate