Dan venčanja bi trebalo za sve mladence da predstavlja do tada najradosniji i najlepši dan u životu. Neretko se, međutim, svi dani pre njega pretvore u dane velikog stresa i (ne)organizacije svih detalja, kojima ni mlada ni mladoženja ne bi trebalo da se umaraju. Zbog toga je idealno da za ovaj prilično zahtevan poduhvat unajmite profesionalce koji će, umesto Vas, sve srediti savršeno. Tako da Vam ovaj dan zaista bude neopterećen i najlepši.

Nemojte dozvoliti da Vam stres pokvari romantiku koja je rezervisana za venčanje.

Koliko je organizacija venčanja zahtevan poduhvat?

Organizacija venčanja poslednjih godina zaista predstavlja veoma mnogo stvari na “to do” listi, odnosno spisku obaveznih stvari koje je neophodno uraditi kako bi taj dan bio dan iz bajke. Od osmišljavanja liste zvanica, pozivinica za venčanje, odabira najboljeg restorana, svečane sale ili nekog još romantičnijeg mesta na kome ćete reći da, do profesionalnog fotografa, muzike, menija, odabira mesta za građansko venčanje, odabira crkve ili manastira za crkveni obred venčanja. Pa za mladu najvažnijeg – izabrati najlepšu venčanicu, šminku, frizuru, udobne a lepe cipele. Mladoženja takođe mora odabrati najlepše svečano odelo. Tu su i cvetni aranžmani i dekoracija restorana. Milion je detalja od kojih svaki zasebno mora biti savršen, kako bi Vaše venčanje kompletno bilo takvo – savršeno.

koliko je rezervacija vencanja zahtevna

Proces pripreme i organizacije može biti, i uglavnom jeste, veoma složen čak i kod “malih” venčanja. Zato je najbolje već na početku naći agenciju ili ljude u koje imate poverenja, a oni znanja, i prepustiti im da, prema Vašim idejama i željama, organizuju Vaše venčanje do najsitnijih detalja, kojima ćete sigurno biti prezadovoljni, a na dan venčanja nećete biti iscrpljeni i umorni, već ćete zablistati u punom sjaju.

Šta su vam prioriteti u organizaciji venčanja?

Veoma je važno da postavite prioritete kada je Vaše venčanje u pitanju, jer ćete na osnovu njih lakše donositi druge odluke. I što je važnije, to je prvi način da potrošite što manje energije (i živaca) na organizaciju. Ali, prioriteti moraju da budu zajednički. Ne smete pomisliti kako su Vaša venčanica i frizura važnije od mladoženjinog odela.

Određivanje budžeta za svadbu svakako je prvi od tih od prioritetnih koraka. Na osnovu njega i liste važnosti svih stvari vezanih za venčanje, lakše ćete odbaciti neke sitnice, koje Vam možda uopšte nisu ni potrebne, ni važne.

koliko pre zapoceti sa organizacijom

Koliko vremena pre venčanja započeti organizaciju?

Kao i sve oko venčanja, tako je i pitanje koliko vremena pre venčanja započeti organizaciju, veoma individualno. Možete Vaše venčanje pripremiti godinu dana ranije, a možete sve završiti i za mesec dana, ali se ova egzibicija ne preporučuje ako želite manje stresa.

Zadataka pre venčanja ima mnogo, ali ako sve lepo isplanirate, možete sa zvanicama uživati u venčanju iz snova. Najbolje je da, kao pravi “štreber”, napravite listu onoga što je potrebno obaviti i precrtavati stavku po stavku. Profesionalni organizatori venčanja Vam, između ostalog, mogu ponuditi i kalendar venčanja, prema kome možete sve da uradite i budete sigurni da Vam ni najmanja sitnica nije promakla.

I možda Vam se spisak učini predugačkim, ali možete ga prilagođavati prema Vašim potrebama, prema tome da li će Vaše venčanje biti malo, veliko, na otvorenom prostoru, u nekom odličnom restoranu…

Ono što u svakom slučaju morate staviti na listu je:

 • Odrediti datum venčanja

 • Odrediti okvirni budžet za svadbu

 • Napraviti listu gostiju

 • Potražiti restoran ili salu koja prima odgovarajući broj gostiju

 • Odabrati i rezervisati muziku

 • Nabaviti dokumenta i zakazati venčanje u opštini i crkvi

 • Organizovati dekoraciju restorana, kuće i auta, bidermajer i cvetiće za kićenje svatova

 • Odabrati profesionalnog fotografa i snimatelja

 • Izabrati pozivnice za venčanje, podeliti ih ili poslati poštom

 • Pronaći i rezervisati venčanicu, cipele i nakit, odelo za mladoženju

 • Nabaviti sveće, platno, vino i pehar za crkveno venčanje

 • Odabrati burme

 • Rezervisati limuzinu

 • Odabrati i naručiti svadbenu tortu

 • Isprobati šminku i frizuru i zakazati svoj termin za dan venčanja

I, kad ste već kod pravljenja spiska za venčanje, isplanirajte i medeni mesec. Tako ćete produžiti radovanje i uživanje i posle Vašeg venčanja iz snova.

Kada je u redu obavestiti zvanice o detaljima?

U “normalnim” uslovima i okolnostima, pozivnice za venčanje je potrebno poslati od 4 do 12 meseci pred veliki dan. Ukoliko, pak, odlučite da lično uručite pozivnice, preporuka je da to učinite mesec, do mesec i po dana pred venčanje. Bez obzira da li šaljete ili pozivnice uručujete lično, imajte u vidu da je tri nedelje pred datum maksimum do kada možete da prolongirate isporuku, tako da morate da se organizujete u skladu sa tim. Ako šaljete kao običnu poštu, računajte na par dana da pošiljka stigne, dok ćete uz preporučenu pošiljku dobiti povratnicu i na taj način ćete biti sigurni da je Vaša pozivnica isporučena.

Nemojte zaboraviti lakši i brži način – sve možete da uradite i “online”. Pošaljite zvanicama imejl da “sačuvaju datum” (Save the date) za Vaše venčanje, a zatim im, minimum tri meseca pred venčanje pošaljite i zvaničnu elektronsku pozivnicu, u kojoj će, naravno, osim svih informacija vezanih za datum, mesto i tačan termin svečanog ručka, biti i molba za potvrdu dolaska.

Za koju god varijantu da se odlučite, uradite to na vreme, kako bi i zvanice imale sasvim dovoljno vremena da se organizuju, jer, ne zaboravite – i oni se trude da budu u najlepšem izdanju za Vaše venčanje, pa je i njima potrebno vreme da pronađu i pazare odgovarajuću toaletu, organizuju čuvanje dece ili pomere neke već zakazane obaveze. S toga nemojte zaboraviti da na vreme odaberete, naručite i uručite pozivnice za Vaše venčanje.

kada obavestiti zvanice

Planiranje troškova organizacije venčanja

Kako bi organizacija venčanja mladnecima donela što manje stresa, a što više radosti, potrebno je odrediti listu važnih stvari – od najvažnije ka manje bitnim detaljima. A da bi što više stavki sa liste bilo urađeno kako treba, morate izračunati okvirni budžet za svadbu. Kalkulator troškova možete napraviti tek kada sve ono što je potrebno za Vaše venčanje stavite “na papir”. A toga je mnogo. Zato u vrh liste prioriteta morate staviti ono što morate da platite i bez čega bi venčanje bilo nezamislivo, a na dno ovog podugačkog spiska zapišite stvari koje Vam baš i nisu neophodne, koliko god da ih želite.

Ono za šta morate izdvojiti novac su svakako restoran za venčanje, muziku, venčanica, cipele, frizura, odelo za mladoženju, venčanje u crkvi, venčanje u opštini ili za matičara ukoliko dolazi “na teren”, burme, bidermajer, profesionalni fotgraf i snimatelj, pozivnice za venčanje.

Čak i ako je Vaše venčanje u malom krugu zvanica i zamislili ste ga romantično, bosi na plaži, u staroj maminoj ili bakinoj venčanici, imate drugaricu koja će Vas našminkati i srediti Vam kosu, opet morate sa partnerom isplanirati troškove, sabrati stavke sa liste i dodati koju desetinu evra “preko”, jer gotovo nikad ne možemo da se odreknemo neke sitnice koja nam uopšte nije potrebna, ali će nas učiniti srećnijima i spokojnijima.

planiranje troskova vencanja

Ko su sve važni učesnici u organizaciji venčanja?

Ko će sve biti važan učesnik u organizaciji Vašeg venčanja, opet zavisi isključivo od Vas. Ako dopustite Vašoj strini, kumi, prijateljici da se “meša” u organizaciju, morate biti fleksibilni i kad su “organizatori” venčanja sa partnerove strane u pitanju.

Uvek je najbolje da Vi i partner osmislite kako biste voleli da izgleda Vaš savršen dan ili eventualno sa profesionalnim organizatorima venčanja popričate o tome. Roditelji su važan faktor, ali oni su svoj dan već imali. Ipak, i oni, pored mladenaca i kumova, imaju veoma važne uloge na Vašem venčanju.

vazni ucesnici na vencanju

Mladoženja bira kuma, a mlada kumu. U Srbiji su veoma važna tradicionalna, stara kumstva, pa roditelji ovde ipak mogu da predlože mladencima da razmisle o tome. Ukoliko staro kumstvo “nije u opticaju”, tu ulogu uglavnom preuzimaju najbolji prijatelji mlade i mladoženje. Zajedno ćete odrediti datum venčanja, izabrati restoran za svečanu ceremoniju, odabrati muziku i profesionalnog fotografa.

Burme po dogovoru, i različitim običajima, mogu da kupuju kumovi, mlada mladoženji i on njoj. Mnogo je stvari koje sa spiska organizacije venčanja možete uraditi zajedno ili odvojeno, u koje vas, pak, mogu uputiti roditelji ili kumovi.

Ipak, navažnije je da znate da je to Vaš dan i da učesnika u njegovoj organizaciji ne bi trebalo da bude previše, jer na kraju opet sve njih morate Vi da kontrolišete. Ili možda baš treba, ukoliko ste taj tip osobe i na drugi način ne umete da funkcionišete i niste osoba koja može apsolutno sve da prepusti profesionalnim organizatorima venčanja.

Restoran za venčanje

Restoran za venčanje mora da zadovoljava više kriterijuma, bez obzira što se oni razlikuju od mladenaca do mladenaca. Neki parovi obraćaju prvenstveno pažnju na sam izgled restorana, dok je drugima veoma važno da gostima bude komotno, treći biraju veliku salu za venčanja, a neko pak “ušuškaniji” intimniji prostor. Univerzalnih kriterijuma nema, ali postoje ipak neke smernice koje treba da pratite ukoliko želite da za Vašu svadbu izaberete restoran u kojem ćete Vi uživati i u kojem će se Vaši gosti osećati izvrsno.

Ali prvo pravilo kod restorana za venčanje je da krenete u potragu za njim na vreme, jer verujte, kada počnete da se raspitujete nećete moći da verujete koliko restorana sa vaše liste želja je već rezervisano. To je preduslov za sve ostalo.

odabir najbolje lokacije za svadbu

Uzmite u obzir broj zvanica, kako se ne bi napravila velika gužva, u kojoj se niko neće osećati prijatno. Takođe neće biti dobro ni ukoliko izaberete preveliki restoran. Setite se kako ste zamišljali Vaše savršeno venčanje kad ste bili mali, razgovarajte sa partnerom o njegovim željama, pa pokušajte da nađete takav ili sličan prostor. Veoma je važno da prilikom odabira restorana razmišljate o ceni i o tome šta je u nju sve uključeno – kakva je ponuda hrane i pića, da li u cenu spada i dekoracija restorana ili je to posebna stavka… Sve više je restorana u čiju je cenu uključena i ponuda za stalnog profesionalnog fotografa. Razmislite dobro i o tome, jer su to dva veoma važna uslova za ovu svečanu ceremoniju.

Muzika, svi smo toga svesni, može da pokvari i najbolje organizovano venčanje, a to nikome nije potrebno, dok isto tako može i da izvuče maksimum iz svih učesnika. A iskusan fotograf za venčanja može učiniti da Vam taj dan i posle mnogo godina deluje bajkovito i savršeno, ili, ukoliko Vam je nametnut ili nije vrhunski profesionalac, može Vam, daleko bilo, trajno pokvariti uspomenu na taj dan.

Smeštaj za vaše goste koji dolaze iz daleka

Nije baš tako ranije bilo, zapravo jeste, ali se sve na drugi način organizovalo, ali danas se u okviru organizacije venčanja očekuje da domaćin organizuje i prenoćište za goste koji dolaze iz daleka. Često u domovima roditelja mladenaca, najbližih prijatelja i komšija, nema dovoljno mesta da se smesti rodbina koja na Vašu svadbu dolazi iz daleka.

To danas ne treba da predstavlja problem, jer u svakom gradu Srbije, nalazi se neki hotel, hostel, odmaralište, banja, u kojima ćete moći da iznajmite sobe za noć-dve, a sada i veliki broj specijalizovanih restorana i sala za svadbe nudi određene kapacitete za prenoćište gostiju. Čak su i cene prilično prihvatljive, pa taj izdatatak ne mora ni za koga da bude opterećenje. Ipak, kad već govorimo o izdatku, obavezno pre svega dogovorite ko plaća to prenoćište, da biste znali u kom rangu smeštaj i da tražite. Nije uopšte ružno da to direktno pitate (ukoliko Vam to nisu baš toliko bliski rođaci i prijatelji, pa insistirate da noće u hotelu na Vaš račun), kako biste izbegli eventualne nesporazume i nepotrebnu tenziju.

Fotograf za venčanje

Profesionalni fotograf koga ćete izabrati da ovekovači atmosferu Vašeg venčanja, jedan je od najvažnijih izbora kad je venčanje u pitanju. Dobar fotograf može učiniti ono o čemu svako sanja, a to je da kroz nekoliko godina ili decenija, vrati vaše uspomene i podseti Vas koliko je sve bilo divno na dan Vašeg venčanja. S druge strane, izbor ne tako dobrog fotografa, može Vam sve to pokvariti.

fotografisanje vencanja

Ukoliko ne poznajete nikoga koga biste odabrali da ovekoveči najlepše momente sa Vašeg venčanja, možda Vam ovih nekoliko saveta pomogne u izboru fotografa čijem objektivu verujete:

Izdvojte više novca

Izbor fotografa za venčanje je stavka na kojoj svakako ne biste trebali da štedite. Verujte, fotograf koji ume da prepozna i ovekoveči svaki važan momenat na Vašem venčanju je neprocenjiv.

Karakter fotografa

Ipak, bez obzira na njegovu profesionalnost, neće biti dobro ako Vam se karakteri “ne poklapaju” i nemate dobar odnos sa njim. Osim toga što i kamera to ume da prepozna, tenzija do koje može doći, nije dobra ni za Vas, a ni za fotografije na kojima ćete biti ovekovečeni. I, nemojte mu “popovati”, misleći da njegov posao znate bolje od njega. S druge strane, fotograf Vam može pomoći da se opustite, nasmešite i na svakoj fotografiji izgledate bolje nego što ste možda i pretpostavljali da će biti.

Tačnost

Sve će biti lakše, i Vama i fotografu, ukoliko mu dostavite plan dana Vašeg venčanja. Tako će i fotograf moći bolje da organizuje sve što mu je važno da mu ništa od važnih trenutaka ceremonije ne promakne.

Muzika za svadbu

Muzika za venčanje, odnosno muzičari, mogu Vaše veselje pokvariti i ako je najprofesionalnije organizovano, ili ga popraviti iako je u organizaciji bilo nekih propusta. Kao i restoran za venčanje, tako i muziku morate izabrati i rezervisati na vreme. Izbor je, naravno, na Vama, a biraćete je prema stilu venčanja, prema vrsti muzike kakvu slušate, prema tome da li će svadba biti velika ili će imati tip žurke. Ipak, uvek imajte u vidu da su muzičari ti koji mogu napraviti atmosferu za pamćenje ukoliko su dovoljno iskusni da osete afinitete gostiju i izazovu veći deo zvanica da se razigra svuda po podijumu, pa čak iako se ispostavi da se lično Vama i ne dopada neka od numera koje dovedu do eksplozije emocija kod svih ostalih. Samo se opustite i neka vas nosi i ritam i emocija Vaših prijatelja.

muzika za svadbu

Jer kažu, za odličnu svadbu potrebi su veseli mladenci i dobra muzika.

Kao i kod odabira fotografa, morate se raspitati i o karaketru nekog benda, da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja – vulgarnih odevnih kombinacija, navalentnih članova benda i sličnih “iznenađenja”.

Važno je, takođe, da sa muzičarima dogovorite sve detalje pre svadbe, i premium bendovi za svadbe, kojih kod nas zaista ima dosta, će maksimalno ispoštovati vaše želje, a i olakšaćete i sebi i njima . Dakle, sve je važno – numera za Vaš ulazak, za prvi ples, unošenje torte, odluka da li će muzika biti programska ili ćete dozvoliti gostima da i oni naruče po koju pesmu…

Ukoliko već nemate neki određeni bend u glavi za Vaše venčanje, možete od prijatelja u čiji ukus verujete tražiti preporuku, ili jednostavno otići na internet i “izguglati” bendove prema Vašim kriterijumima. A nakon toga, preporuka je, ukoliko ste u mogućnosti, posetite ih, poslušajte i pogledajte uživo u nekom restoranu (najbolje na nečijem venčanju, bar na kratko, ništa neuobičajeno) ili u klubu, kako biste bili sasvim sigurni da Vam ta atmosfera odgovara. I slobodno pitajte sve što Vas interesuje.

I ne zaboravite da, bez obzira koju muziku odaberete za dan Vašeg venčanja, Vi budete najveseliji, onako iskreno i opušteno, verujte, to će obradovati i sve druge učesnike i uz Vas će i oni lakše napraviti gužvu na podijumu.

dekoracija vencanja

Dekoracija za svadbu

Želite da Vaše venčanje odiše luksuzom i elegancijom, romatikom, unikatnošću, ili nekim drugim stilom? Za koju god notu da se odlučite dekoracija je ta koja će Vaše venčanje učiniti takvim kakvim želite. Dekoracija venčanja je podjedanko važna kao i sama ceremonija venčanja.

Od cvetnih aranžmana na stolovima i posebnog buketa za mladenački sto, preko bidermajera, dekoracije čitavog mladenačkog stola i stolova za goste, pa do kompletne dekoracije prostora dekoracija je zapravo nešto što čitavoj ceremoniji daje važan pečat i ostavlja trag Vašeg venčanja. Zbog toga je jako važno da je isplanirate u odnosu na Vaš i senzibilitet Vašeg partnera, ili da jednostavno prepustite profesionalcima da čitav prostor, prema Vašim željama i potrebama, dekorišu za taj poseban dan.

Nemojte da rizikujete da iz prevelike želje ili premalo vremena za detaljan plan, dekoracija Vaše venčanje pretvori u kič? Jer, izgled prostora je prvi sa čime se zvanice sreću kada dođu na venčanje. Pre hrane, muzike, cvetni aranžmani, tilovi, baloni, raspored poklona u tanjirima i sve to što spada pod dekoraciju, upravo gostima daju prvi nagoveštaj kako bi jedno venčanje moglo da izgleda.

Potrudite se da i dekoracija tog dana bude savršena i da dizajn prostora ispriča Vašu savršenu priču umesto Vas. I još ne zaboravite da je to “detalj” koji nećete moći da ispravite kada se jednom odlučite za stil. Ostaje trajno zabeležen na fotografijama sa venčanja, ali i u glavama zvanica sa Vašeg venčanja.

Frizura i šminka

Venčanje je dan kada je samo najbolje dovoljno dobro. Šminka i frizura su svakako stavke koje su za svaku mladu, pored izbora venčanice, najvažnije.

Prema tome, budite veoma oprezni kada je izbor Vaše frizure i tipa šminke u pitanju. Naravno da ćete sve poveriti veštim rukama profesionalaca, ali ni oni bez “saradnje” sa Vama neće moći da Vam pomognu da se Vaš stil uklopi potpuno u Vašu ličnost. A to je dobitna kombinacija kada razmišljate kakva će Vam kosa i mejkap biti toga dana.

Morate razmisliti o tome kakva frizura će istaći Vašu venčanicu, ali u svakom slučaju frizura bi trebalo da odiše lepršavošću. Frizura je ta koja mora učiniti da na dan Vašeg venčanja izgledate ženstveno, savremeno i elegantno.

Kada u dogovoru sa frizerom i prema izgledu i materijalu vaše venčanice, odlučite da li ćete tog dana kosu uvezati u romantičnu punđu, neku divnu laganu riblju kost, ili ćete je pustiti da Vam slobodno pada, bilo da ćete imati ukosnice s biserima, venčiće od cveća ili zategnutu strogu nisku punđu, nemojte ništa da prepuštate slučaju i zamišljate kako će to sve zajedno da izgleda. Nego pravac na probu frizure. Baš onakve kakva će biti na dan venčanja. 

Dakle, potrebno je da o frizuri počnete da razmišljate istovremeno kada i o venčanici. Ukoliko želite neke drastične promene (dužina kose, boja, kovrdžanje, “peglanje”), onda još i ranije, kako biste imali vremena za eventualne ispravke ukoliko Vam se zamišljena promena baš i ne dopadne.

Matičar – građansko venčanje

Sve što je vezano za obavezno građansko venčanje, proverite makar dva puta, jer nije redak slučaj da pored biranja restorana, muzike, venčanice, frizure, zaboravite na dokumenta potrebna za Vaše venčanje. Prođite sa partnerom sve detalje kada bi opštinsko venčanje trebalo da se rezerviše, koja dokumenta su Vam za njega potrebna, koja dokumenta su potrebna kumovima. Da ne bi bilo greške, na vreme se raspitajte da li matičar sa date opštine na kojoj se restoran nalazi izlazi “na teren”, jer možda u planiranju Vašeg idealnog dana želite da Vaše sudbonosno “DA” izgovorite pred svim zvanicama.

gradjansko vencanje

Matičar iz opštine gde se restoran nalazi, uz određenu nadoknadu, dolazi na lokaciju po Vašem izboru.

U svakom slučaju, na vreme zakažite termin za opštinsko venčanje koji Vam odgovara, željenu lokaciju i dokumentaciju koja vam je potrebna za to. Ili, jednostavno na internetu potražite “virtuelnog matičara” kojeg ima svaka opština, a koji će Vam pomoći da lakše prikupite svu dokumentaciju potrebnu za građansko venčanje.

Crkveno večanje

Zavetovanje na vernost i ljubav pred Bogom, jedan je od najsvetijih činova u pravoslavnom hrišćanstvu. Za razliku od opštinskog venčanja, crkveno venčanje je po zakonu stvar izbora, odnosno vere mladenaca. Brak spada u Svetu tajnu, koja podrazumeva ozbiljan pristup svetinji bračne zajednice, koja je temelj i osnova porodice, odnosno crkve i države. Za crkveno venčanje važna su dva elementa – predbračni ispit i venčanje u crkvi.

Mladenci, kao i njihovi svedoci – kumovi, moraju biti kršteni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a od dokumenata potrebnih za zakazivanje venčanja, osim krštenica, svešteniku ćete obavezno dati i neki od važećih ličnih dokumenata, radi uzimanja podataka. Predbračni ispit trebalo bi da bude obavljen tri nedelje pre venčanja, kako bi sveštenik mogao na tri nedeljne liturgije da oglasi želju mladenaca za sklapanjem braka.

crkveno vencanje

Sa sveštenikom ćete se dogovoriti i oko termina za venčanje, ali bi ipak trebalo da znate da prema pravilima Srpske pravoslavne crkve, postoje određeni dani kada sklapanje braka nije dozvoljeno. To je tokom trajanja posta, sredom, petkom, na Vaskrs, Božić, Krstovdan 18.  januara, Usekovanje 11.  septembra i na Krstovdan 27. septembra. 

Nekada je crkveno venčanje moglo da se obavlja tek kad mladenci sklope građanski brak. Međutim, moderna vremena su popustila stroge crkvene propise, pa je sada u crkvi moguće da izgovorite DA pre nego u opštini.

 

 

Da biste bili potpuno pripremljeni za sve u vezi sa činom crkvenog venčanja pročitajte detaljan vodič sa svim pravilima u našem tekstu –  „Crkveno venčanje – sve što treba da znate“

Venčanica ili haljina za venčanje

Venčanice, haljine za venčanje, koktel haljine… Poslednjih godina su sve manje izražene razlike između njih, a Vaš odabir u kojoj kombinaciji ćete zablistati tog dana, trebalo bi da se bazira na tome u čemu ćete sami sebi biti najlepši i u čemu čemu ćete se osećati udobno. Ne mora udobnost da trpi zbog lepote, takva su vremena već odavno.

I napravite sami sebi zadovoljstvo i igru od odabira venčanice ili haljine za venčanje. Nemojte od toga praviti stres i nervozu, jer to “mladina haljina” nikako ne treba da bude.

Poslednjih godina u Srbiji su otvoreni fantastični saloni venčanica, koji naravno već odavno prevazilaze samo veliki izbor najlepših haljina za venčanje, velova i nakita uz venčanicu, već “pokrivaju” svaki detalj koji je potreban mladi.

haljina za vencanje

Prema tome, osmislite kako biste voleli da izgledate tog dana i obratite se profesionalcima za pomoć ili savet. Ali, ne zaboravite da je to Vaš dan i da ćete biti najveseliji ukoliko Vas ništa ne bude sputavalo. A to ćete ipak samo Vi sami sebi moći da odaberete.

Odelo za svadbu

Odabir odela za svadbu odavno predstavlja veliki izazov, s obzirom da se radi o veoma važnom danu u životu svakog muškarca. Možete biti ekstavagantni, elegantni, posebni, možete odabrati odelo u tonu sa mladinom venčanicom i svim detaljima venčanja. Sa kravatom ili bez nje.

Tek, izbor odela za venčanje je ništa manje značajan za mladoženju od mladinog izbora venčanice. Ako ne spadate u tipove koji prate modu, pa ne znate koji je izbor manžetni sada šik, da li je i dalje u modi prsluk ispod sakoa, koja boja odela bi se najbolje složila uz Vaš ten, da li se i dalje “furaju” smokinzi – pa i to je danas lako rešivo. Kao i za sve, i za ovu Vama važnu stavku, možete odabrati profesionalca i prepustiti mu se u potpunosti ili, pak, samo saslušati i uvažiti neke njegove savete.

Ono što je najvažnije je da se u odelu za venčanje osećate opušteno i da budete “svoji”. Kakav god model da izaberete, mora da bude savršeno krojen, a ne kao da ste ga “pozajmili od starijeg brata”.  Jeste važno sudbonosno DA izgovoriti sa stilom, ali je još važnije izgovoriti ga sa osmehom.

A osmeh Vam neće silaziti sa lica ako Vam odelo za venčanje ne bude zatezalo, žuljalo Vas ili vas na bilo koji način sputavalo.

pokloni za goste

Pokloni za vaše goste

Da je sreća u davanju odavno su shvatili i mladenci u Srbiji, koji poslednjih nekoliko godina posebnu pažnju obraćaju na to šta će pokloniti gostima na svom venčanju. Zvanicama je to poseban znak pažnje, kada u tanjiru ili pored njega pronađu lepo upakovan detalj. Ne zbog samog poklona, koliko zbog osećaja uvaženosti.

Štampani, jestivi, ručno rađeni, neobični, tek važno je da poklon predstavlja Vas. Možete ih i sami izraditi ukoliko nemate veliki broj gostiju na venčanju i ukoliko Vam to “smiruje živce” pred svadbu, a možete ih i naručiti, jer je izbor poklona za Vaše goste ogroman. Od unikatnih čokoladica, medenjaka, pa do duhovitih koji će gostima izmamiti osmeh na lice i učiniti da im Vaša svadba po još nečemu ostane u posebnom sećanju.

Organizatori venčanja

Dugačak je spisak svih stavki koje je potrebno ispuniti da bi Vaše venčanje zaista bilo savršeno. Za svaku stavku možete pronaći posebnog profesionalca, ali sigurno je još bolja varijanta da unajmite profesionalne planere, odnosno organizatore venčanja i njima prepustite svaku sitnicu. Oni neće dozvoliti da bilo koji detalj utiče na Vaše raspoloženje i sve će unapred pripremiti i u svakoj situaciji na vreme i ispravno odreagovati.

sta jos podrazumeva organizacija vencanja

Milion je stvari o kojima biste trebali da mislite kad organizujete sopstveno venčanje, ali nikakve potrebe nema da sve sami radite. Spisak sa Vašim željama dajte profesionalnom timu za organizaciju venčanja, a Vi samo tog dana budite u najlepšem mogućem izdanju, sa predivnim i iskrenim osmehom, lišenim svakog stresa koji nosi dugačak spisak obaveza za svako venčanje. Vaše neka bude posebno!