Srpska vina su iz godine u godinu sve kvalitetnija, sve više se ističu po raznolikosti sortimenta i stilova i sve je očiglednije da srpski vinari mnogo pažnje posvećuje marketingu i plasmanu vina određenim grupama kupaca. Vinoljupci i šira publika to svesrdno prihvataju, postaju otvoreniji prema novim izazovima autentičnih vina našeg podneblja, ali ne odustaju ni od praćenja trendova koji nam dolaze iz sveta.

Kada je reč o nečemu što bi trebalo izdvojiti kao najbolje, uvek se vraćamo na rečenicu “da o ukusima ne treba raspravljati”. Ipak, postoje postulati i parametri prema kojima se biraju ako ne najbolja, onda najaktuelnija vina u datom momentu.

Premium Srbija je, u saradnji sa vinskim profesionalcima – vinarima, enolozima, somelijerima i trgovcima vinima, izabrala za Vas 10 TOP aktuelnih vina Srbije.

Vaše je samo da ih probate.

Uživajte i uzdravlje!

Cabernet Sauvignon Réserve je rezultat odličnog poznavanja enologije i posvećenosti vinara kreiranju novih vrsta vina. Ovo vrhunsko vino idealno spaja karakteristike loze sa njenim voćnim strukturama i najbolje buradi od hrastovog drveta koje je odabrao Miodrag Mija Radovanović. U njima ovo vino, uz mnogo pažnje, nege i ljubavi, sazreva i formira se u sjajan buke. Vrhunsko crveno vino sa geografskim poreklom.

2. Manifest Grand Cru 2017
Cilić Gazdinstvo, Lozovik-Tri Morave

Ovo izvanredno vino odlikuje tamna rubin crvena boja i slojevit i moćan miris u kojem se smenjuju šljive, smokve, crne ribizle, trešnje, kafa, koža. Na nepcima intenzivno, ukusa tamnog bobičastog voća, odličnih kiselina i snažnih somotastih zaokruženih tanina. Završnica vina Manifest Grand Cur 2017 je veoma duga i sadržajna. Odličnog je potencijala za odležavanje u boci.

3. Trijumf Noir Sparkling 2010
Podrum Aleksandrović-Vinča-Šumadija

Penušavo vino Trijumf Noir odlikuje se elegancijom koju prožimaju intenzivni voćni mirisi zelene jabuke, breskve, grožđa i badema. Na ukusu sveže, zaokruženo sa herbalnim i citrusnim notama u završnici. Vino ima intenzivnu boju zrele crne trešnje. Arome su duboke i višeslojne, sačinjene od nota crvenog voća, intrigantnih začinskih tonova i preliva vanile i kokosa, koji potiču iz hrastovine. Ukus je zaokružen, pun i mekan, sa osvežavajućim voćnim kiselinama koji se sliva u dugotrajnu završnicu.

Premium Srbija je, u saradnji sa vinskim profesionalcima – vinarima, enolozima, somelijerima i trgovcima vinima, izabrala za Vas 10 najaktuelnijih vina Srbije

4. Marlon Delon 2016
Vinarija Erdevik 1826, Erdevik-Gruška Gora

Izražajno i veoma mirisno na nosu vino Marlon Delon nudi primarne arome crne ribizle i sekundarne note ljubičastog kedra i divljih začina. Na nepcu su naglašeni bez preterivanja tamni plodovi, a tanini su izrazito nežni za tako mladoliko vino. Sa svim elementima koji su lepo izbalansirani, ovo vino ima potencijal za istinsku veličinu. Uživaćete u njemu u sledećih 10 i više godina.

5. Chardonnay S Edicija 2016
Vinarija Kovačević, Irig-Fruška Gora

 

Belo, suvo vino, od selekcije grožđa iz probranih vinograda na Fruškoj Gori. Chardonnay S Edicija je postojano i snažno belo vino, koje nepce iznenadi neočekivanom kombinacijom aroma koje se  u njemu prepliću i odlično nadovezuju. Tako ćete u ovom izvanrednom vinu osetiti badem, smokvu i vanila sa voćnim, svežim i začinskim aromama, koje krase dugu završnicu ukusa.

6. Sagmeister Furmint Kanias 2017
Sagmeister, Irig-Fruška Gora

Vino jasnog tela i izuzetne pitkosti pleni svojom posebnošću. Žućkaste je boje, sa nežnim zlatnim odsjajem na obodu. Vino Sagmeister Furmint Kanias 2017 je ponosno na svoje cvetne mirise zelene jabuke i bagremovog cveta. Somalijerima nije promakla orašasta aroma sa notom slasne jabuke u dubini. Nepce će sigurno dugo da pamti harmoničnu igru kiselina i slasti, koju ovo vino donosi.

7. Potrkanjski Dionizije 2017
Vinarija Jović, Potrkanje

Potrkanjski Dionizije 2017 je vino koje odležava 24 meseca u novim baricima od srpskog i francuskog hrasta. Vinifikacija se vrši u inoksu. Ova moćna i ekstravagantna kupaža Vranca i Cabernet Sauvignona tamne rubin crvene boje odiše dubokim mirisima crnog bobičastog voća, vanile i suvih šljiva. U ustima odaje utisak punoće, snažnih je kiselina i primetnih ali zaobljenih tanina. Veoma sočno i slojevito vino sa dobrom začinsko-voćnom završnicom.

Vinoljupci i šira publika postaju sve otvoreniji prema novim izazovima autentičnih vina našeg podneblja, ali ne odustaju ni od praćenja svetskih

8. Radovan 100% Prokupac 2017
Podrum Čokot, Starci-Župa

Ovo neverovatno crveno vino stvoreno od najboljeg grožđa autohtone sorte Prokupac, poseduje prelepu rubin crvenu boju koja mu daje snažan izgled u čaši. Srpski vinari su već nekoliko puta pokazali da od prokupca može da se napravi više stilova vina, od elegantnog, laganog, lepršavog, do divljeg, neuhvativog i snažnog. Spoj ova dva stila, iznad svega utemeljio je upravo Radovan 100% Prokupac.

9. Triangl Sauvignon Blanc-Viognier 2017
Vinarija Lastar, Levač

Vinarija Lastar Sauvignon Blanc-Viognier Triangl krase arome vinogradarske breskve, kajsije, manga, kao i fino sjedinjene, blage arome hrasta. Vino je kremasto, sveže i kompleksno.
Spoj ove dve sorte nije ništa novo na svetskoj vinskoj sceni, ali je kod nas svakako jedinstven potez. Obe sorte sazrevaju zasebno 12 meseci u hrastovim bačvama od 500l, a zatim se kupažiraju. Tako dobijena kupaža se flašira i odležava još nekoliko meseci.

10. Sagmeister Kadarka Devas 2017
Sagmeister, Irig-Fruška Gora

Jedno od najprijatnijih iznenađenja proteklih godina na vinskoj sceni Srbije bila su svakako vina male vinarije Sagmeister, čija je vina jedan od najrelevantnijih sajtova koji se bave vinima Vino.rs pre dve godine predložio za “silne” nagrade. Neke od njih je ova vinarija, njihov Furmint Kew 2016 ponelo je naziv najboljeg organskog vina Srbije za 2019. godinu, dok se Sagmeister Kadarka Devas 2017 našlo u najužoj konkurenciji za vinsku ličnost godine.