Belo vino Vam može okrepiti dušu, ako je kvalitetno i hladno. Još kada znate koje su to čaše za belo vino idealne, iskoristićete sve benefite ovog divnog pića. U poslednje vreme “buknuli” su tekstovi u medijima o tome koje su prednosti belog u odnosu na crno i o tome koji su zdravstveni razlozi da pijete (umereno, podrazumeva se) upravo ovu vrstu vina bez griže savesti. Ali, svaki hedonista (naročito Premium hedonista) zna kako da uživa u hrani i piću, pa tako i u belom vinu vrhunskog kvaliteta. Ako ste dama konzumiraćete 150 ml, odnosno čašu ovog pića dnevno, za muškarce može duplo (2 x 150 ml) u toku dana.

A šta je belo vino? Belo vino je piće koje se dobija fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 8 i 12, eventualno 14 stepeni Celzijusa, jer na višoj temperaturi belo vino gubi aromu i svežinu. Belo vino se može dobiti i od crnog grožđa i takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj, odnosno Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). 

Neka od najkvalitetnijih belih vina su: Šardone (Chardonnay), Rizling (Risling), Sovinjon blan (Sauvignon blanc), Semilon (Semillon)… A prilično je važno iz kakvih čaša ih pijemo. Osim o kvalitetu vina moramo voditi računa o materijalu, veličini, obliku i boji čaše. Čaša za vino  mora da bude bezbojna, bez natpisa i ukrasa, kako bi sve karakteristike vina došle do izražaja.

Za belo vino se koriste manje, uže čaše od onih u kojima se služi crno vino, jer belom vinu nije potrebno toliko oksidacije  

Kako odabrati čaše za belo vino

02 Kako odabrati case za belo vino

Prve čaše za vino napravljene su još u 15. veku, a da se tajna ukusa vina krije baš u čaši otkrio je pet vekova kasnije Klaus Ridl, potomak desete generacije čuvene austrijske porodične fabrike stakla. Ridl je 1958. godine dizajnirao prvu funkcionalnu čašu za vino čije osnovne karakteristike imaju sve današnje “naslednice“. Nijedna od tih karakteristika nije slučajna. Tanko staklo dopušta vinu da “padne“ na pravo mesto. U debeloj čaši za vodu bi i najfiniji Šabli (Chablis) izgubio deo čari, jer bi dezorijentisano kružio ustima. Zato je jajoliki oblik sa suženjem prema vrhu neophodan da bi zarobio aromu.

Za belo vino se koriste manje čaše od onih u kojima se služi crno, jer belom vinu nije potrebno toliko oksidacije. Manja čaša pomaže vinima lakog tela da očuvaju svežinu, a upravo to je primarna funkcija koju čaša za belo vino treba da ispuni. Belo vino se pije iz manjih čaša i zbog toga da se ne bi previše zagrevalo pre konzumiranja. Zagrevanje zavisi i od visine nožice koja takođe sprečava ostavljanje mrlja i otisaka prstiju. Za izradu čaša za belo vino namenjeno je tanje staklo.

nedeljatraje fermentacija soka grožđa za belo vino

stepenije maksimalna preporučena temperatura na kojoj se konzumira belo vino

mililitaraje preporučena dnevna doza belog vina za dame, a duplo više za muškarce

Dakle, čaše za belo vino su uže, visoke, sa manjim balonom (telom), koje je više u obliku slova “U“, često u obliku ne potpuno procvetale lale. Visoke čaše onemogućavaju zagrevanje vina, pa ono zadržava svoju (nižu) temperaturu. Belo vino se dopunjava do 60% zapremine čaše.

Mlađa bela vina služe se u čašama koje imaju nešto veći otvor, koji usmerava vino na vrh i na stranu jezika, kako bi se osetila slast. Zrelija i punija vina se služe, u čašama sa višim i ravnijim balonom, kako bi se vino usmerilo na zadnji deo i strane jezika i osetio snažniji ukus.

Gde kupiti čaše za belo vino

 
03 Gde kupiti case za belo vino

Elegantne, romantične, moćne, luksuzne ili “obične”. Za poklon, neku Vašu specijalnu priliku ili za svakodnevnu upotrebu, tek različite čaše za vino u raznim prodavnicama možete pazariti po različitim cenama.

u tom vekusu napravljene prve čaše za vino

dizajniranaprva funkcionalna čaša za vino čije osnovne karakteristike imaju sve današnje “naslednice”

U beogradskoj prodavnici IKEA, naći ćete razne modele vinskih čaša, između ostalih i one za belo vino. Ovde ih možete pazariti na komad, birati oblik, veličinu tela, dužinu drške. Od takozvanih Hederling, za čiji ćete komad izdvojiti 169,00 dinara, preko Dyrgrip modela, čija cena po komadu iznosi 399,00 dinara, do raznih drugih koje će Vam se sigurno dopasti, a od kojih možete praviti sopstvene komplete za Vaš dom.

Emezzeta je takođe radnja u kojoj možete pazariti kvalitetne čaše za belo vino. Ovde, pored komadne kupovine, možete naći i set od šest čaša za belo vino, kao što je Lara, koje koštaju 1.499,00 dinara ili Sandra Crystalex, koje ćete naći po ceni od 2.299,00 dinara. Takođe je zanimljiv izbor set od 12 čaša za vino u vodu, u kome su i četiri čaše za belo vino, a ceo komplet košta 2.999,00 dinara.

Manja čaša pomaže vinima lakog tela da očuvaju svežinu, a upravo to je primarna funkcija koju čaša za belo vino treba da ispuni 

Mada i u ovim navedenim radnjama možete kupovinu obaviti online, u specijalizovanim online shopovima možete takođe kupiti čaše za vino koje Vam se dopadaju, bezbedno i sa dostavom na kućnu adresu. Jedna od takvih internet prodavnica je i poklonizakucu.rs, u kojoj ćete sigurno pronaći neki model čaša za belo vino baš po Vašem ukusu. Možda komadne (ako više volite) ili u setu od šest čaša kao što su Amber, po ceni od 810,00 dinara ili Imperial Greta za koji ćete izdvojiti 590,00 dinara, oba renomirane turske kompanije Pasabahce. A tu je i komplet (šest čaša) od čuvenog češkog kristala Bohemia Degustation White Wine, po ceni od 1.900,00 dinara. 

Predivne i kvalitetne čaše za belo vino možete naći i u online shopu W&Pvinotekabeograd.com, gde setovi za ovo popularno piće koštaju od 2.865,00 do 4.795,00 dinara.