Da li ste čuli za crno zlato? I ako jeste pitate li se postoji li zaista takav plemeniti metal? Vredi li koliko i ostale boje zlata, od najstarije, tradicionalne žute, preko bele, pa do poslednjih godina veoma popularnog roze, odnosno crvenog zlata? Nas je holivudski glumac Nikolas Kejdž “naterao” da krenemo u potragu za ovim i mnogim drugim odgovorima vezanim upravo za prstenje od crnog zlata. Ali, o tome nešto kasnije… Da počnemo, ipak, redom i polako…

Postoji nekoliko načina za dobijanje crnog zlata, a najtrajnija (i najskuplja) je nedavno otkrivena laserska metoda, kojom se dobija mrko-crni metal

Nakit od zlata – Vanvremenska vrednost

 

Kada imate komad zlatnog nakita znate da imate komad od vanvremenske vrednosti. Tako je još od najstarijih civilizacija, od kada se zlato koristi za izradu nakita, pa do danas, kada je ovaj plemeniti metal najpopularniji i najvredniji materijal za izradu raznih ukrasa, naročito simboličnih komada, namenjenih da traju, kako se to kaže “do kraja života”, poput vereničkog prstenja i burmi. 

Zlato je najtrajniji plemeniti metal žute boje, koje se pri izradi nakita legira sa drugim metalima.

Zbog toga se može naći u različitim bojama, od kojih su najzastupljenije žuto i belo zlato, s tim što je danas sve zastupljenije i crveno, odnosno roze zlato. Tokom vremena, u modnoj industriji i juvelirskom zanatu trendovi su se menjali, pa je poslednjih decenija, belo zlato traženije za izradu nakita, zbog svoje neutralne boje i zbog toga što se lako uklapa. Roze svakako ide krupnim koracima ka poziciji najpopularnijeg zlata, makar kada je vereničko prstenje u pitanju, ali i žuto se poslednjih godina vraća na velika vrata i odbija da ode u “penziju”, za koju smo mislili da mu je zagarantovana. 

02 Nakit od zlata

Za vereničko prstenje je veoma popularna kombinacija ove tri boje – žuto, belo i roze zlato, pa se mladenci sve češće odlučuju upravo za takav komad nakita.

Mi smo putem vesti da je poznati holivudski glumac Nikolas Kejdž nedavno zaprosio svoju lepu i mladu izabranicu, stavivši joj na ruku skupoceni prsten od crnog zlata (pa plus sa crnim dijamantom), krenuli u potragu za objašnjenjima šta je to crno zlato? 

Crno zlato

Iako je crno zlato planetarno rasprostranjeni idiom za naftu, crno zlatno kao nakit stvarno postoji i koristi se u tu svrhu.

03 crno zlato

Crno zlato je sve popularnija inovacija na svetskom tržištu nakita. A šta je to crno zlato? Trenutno postoji nekoliko načina za dobijanje crnog zlata. Jedan je mešanje zlata, kobalta i hroma, zatim površinska oksidacija na visokim temperaturama, pa premaznim slojem rodijuma, rutenijuma ili amorfnog ugljenika, a nedavno je otkrivena i laserska tehnika, odnosno metoda koja uključuje upotrebu moćnog femtosekundnog lasera ​​za manipulaciju površinskom strukturom metala sa velikim količinama fokusirane energije. Rezultat je metal mrko-crne boje. Ovo je najtrajnija metoda za dobijanje crnog zlata, ali je zasad izuzetno skupa i energetski zahtevna. Ako u budućnosti postane lakše dostupna u industriji nakita, otvorilo bi se i tržište za masovnu prodaju, odnosno kupovinu crnog zlata.

U modnoj industriji i juvelirskom zanatu trendovi su se vremenom menjali, pa je poslednjih decenija, belo zlato traženije od žutog, a sve su popularnije roze, pa čak i crno zlato

Koje sve boje zlata postoje?

 

Dakle, takva je situacija sa crnim zlatom i prstenjem od ovog metala, ali da se vratimo i na pitanje koje sve boje zlata zapravo postoje. Važno je da znamo i da boja zlata ne menja kvalitet ovog plemenitog metala. Boja zlata zavisi od legura. Legure su mešavine dva ili više metala, koje se koriste kako bi nakit bio otporniji, postojaniji i lakši za oblikovanje.

 Roze, crveno zlato 

 
04 Roze zlato

Roze zlato je je legirano zlatom, bakrom i srebrom. Zbog sadržaja bakra, roze zlato je izdržljivije od žutog i belog. U kombinaciji sa belim zlatom, daje istančaniji i prefinjeniji izgled svakom komadu nakita. Sve su češći zahtevi za roze zlatom, mada, iako je mnogima lepše i interesantnije, ljudi su i dalje skeptični prema ovoj boji mnogima omiljenog plemenitog metala, i zbog toga je često pitanje da li je to zlato nižeg kvaliteta. Odgovor je: “Apsolutno ne”. Procenat čistog zlata je potpuno isti u sve tri boje zlata. Legure su te koje daju boju, njihov procenat je takođe isti, samo je vizuelni doživljaj drugačiji. Tako da nema razloga za brigu, ne postoji niži kvalitet zlata, samo je stvar boje i dizajna, kao i Vašeg ukusa.

Belo zlato 

 
05 Belo zlato

Belo zlato je zapravo, jedna od najpoznatijih legura zlata. Zlato je plemeniti metal čija je struktura meka i elastična, pa sam po sebi nije optimalan za izradu nakita, zbog čega se kombinuje sa različitim, postojanijim metalima poput bakra i cinka, koje utiču na njegovu čvrstinu, istrajnost, dugovečnost i, naravno, boju. Belo zlato je zlato u kombinaciji sa nekim belim metalom, koji utiče na njegovu teksturu, čineći ga tvrđim, a ujedno utiče i na njegovu karakterističnu i prepoznatljivu belinu i sjaj. Da bi se napravilo belo zlato, čisto zlato kombinuje se sa metalima poput paladijuma, srebra i nikla, sa završnicom od rodijuma. 

Trend popularizacije belog zlata, najbolje se vidi kroz primer izbora burmi i drugog simboličnog nakita, namenjenog da traje. Burme od belog zlata danas predstavljaju najpopularniji izbor među mladencima, a kombinacija za verenički prsten belo zlato dijamant predstavlja neprevaziđenu i dobitnu kombinaciju za večnu eleganciju. Belo zlato idealan je odabir kada je reč o burmama i vereničkom prstenju, zbog toga što uz pravilno održavanje i kvalitetnu izradu, može trajati dugi niz godina, ne gubeći na svom sjaju i kvalitetu. 

Žuto zlato

 
06 Zuto zlato

Žuto zlato se pravi mešanjem čistog zlata sa srebrom, barom i cinkom i to je najčistija boja, najviše hipoalergena u odnosu na druge vrste pa zahteva najmanje održavanje od svih zlatnih boja. Ne postoji razlika u samom kvalitetu belog i žutog zlata, budući da se i žuto zlato legira, samo sa drugim metalima poput srebra, bara i cinka, koji ne utiču na autentičnu žutu boju zlata. Jedina razlika između belog i žutog zlata jeste u načinu izrade, odnosno načinu legiranja. 

Žuto zlato je godinama bilo zanemarivano (pojavom obojenih zlata), i, kako rekosmo na početku teksta, gotovo da mu je penzija bila zagarantovana, ali polako je počelo da se vraća u modu gotovo kao “retro faza”, i sve je traženije. Popularnost belom i roze zlatu niko ne osporava, ali žuto ponovo kuca na velika vrata i samo što se nije vratilo u svom punom sjaju.