Može i tako da se nazove ovaj napitak – kafa od cikorije, ali kafa i cikorija nisu iste biljke. Napitak od cikorije postoji i mnogi ga nazivaju kafom, kažu da nema razlike između ova dva pića, dok drugi strogo odmahuju glavom ne želeći da ime biljke cikorija uopšte bude uz reč “kafa”. Kako bilo, sistem je isti: napitak se pravi od korena cikorije, koji se suši, prži i melje poput prave kafe. Količina hranljivih sastojaka u korenu cikorije je impresivna: vitamini grupa A, B i E, vitamin C, vlakna, magnezijum i insulin, što ga čini idealnim pićem za ljude sa dijabetesom. Pored toga, cikorija blagotvorno deluje na zdravlje digestivnog sistema, za razliku od kafe koja iritira sluznicu želuca.

Kafa od cikorije zdravija je alternativa crnoj kafi, jer između ostalog cikorija blagotvorno deluje na zdravlje digestivnog sistema, za razliku od kafe koja iritira sluznicu želuca

Cikorija i jeste u poslednje vreme na prvom mestu napitaka koji zamenjuju kafu, s obzirom na to da moderan svet sve više obraća pažnju na unos sastojaka, namirnica i pića u organizam, pa se, shodno tome, sve više ljudi i odriče ili smanuje unos kofeina, tražeći adekvatnu, ali i zdraviju, zamenu. Ovde nema dvoumljenja, jer cikorija to svakako jeste.

Setite se toga kada sledeći put na livadi ili u Vašem dvorištu, tokom leta i jeseni, vidite bezbroj lepih interesantno plavih cvetova, čijii je koren, zapravo, pravo blago za Vaše zdravlje.

Ipak, kafa i cikorija imaju veoma različit ukus. Priznaćete, bilo bi i čudno da zrna biljke koja raste na drvetu (kafa) i koren sličan maslačku (cikorija), deluju isto na Vaša nepca. Pa, ukoliko ste pravi poznavalac kafe i sortu možete prepoznati po mirisu i zemlji iz koje je doneta po ukusu, teško da će Vam se dopasticikorija.

Lekovitost cikorije poznavali su još stari Grci, Rimljani i Egipćani, pa su je i uzgajali;  sjajno utiče na imunitet, čisti telo od otrova i izvrsna je za organe za varenje

04 cikorija

Cikorija je zeljasta i višegodišnja, divlja, samonikla biljka, koja raste kao korovska. Ima je svuda, po ivicama šuma, pored puteva, na livadama, pašnjacima… Vodi poreklo iz Evrope, ali je sada već ima u Australiji i Americi.

Cvetovi su joj svetloplave boje, ali se ponekad može javiti beli ili roze cvet. Seme cikorije je sitno, okruglo, svetlo smeđe, a u zavisnosti u kom klimatskom području se nalazi, postoje odstupanja u izgledu listova.

Narodni nazivi za cikoriju (lat. Cichorium intybus) su vodopija, modrica, radič, plava vodopija, žućenica, vodoplav, goluguza, konjska trava, sunčevo cveće, kažiput, pavulja i cigura.

decilitra vode se kuva sa kašićicom mlevene cikorije za kafu od ove biljke

stepeni je temperatura potrebna za sušenje korena cikorije u rerni

Kako se bere cikorija?

Cikorija cveta od jula do kasne jeseni, a cvetovi i listovi se beru dok je biljka u cvatu. Koren je najbogatiji lekovitim supstancama, pogotovo na jesen posle cvetanja, ali se može vaditi i u rano proleće – od druge polovine marta, do pred kraj maja.

Mleveni koren cikorije se, dakle, koristi kao topli napitak koji je zamena za kafu. Najpre se očisti, a zatim iseče uzdužno na trake i naređa na konac, da bi se pripremilo za sušenje. Sušenje se vrši na mestu gde je hladovina, ali je jak protok vazduha. Kada je potpuno osušen, melje se i mirisom jako podseća na kafu.

Kafu od cikorije trudnice i dojilje uopšte ne bi trebalo da koriste, a osobe sa gastritisom, problemima sa žuči ili alergijama bi trebalo da je konzumiraju umereno

Kako se pravi kafa od cikorije?

04 cikorija

Kafu od cikorije u narodu još nazivaju cigura, ratna ili sirotinjska kafa. Razlika je u tome što ne sadrži kofein, a uz to je i lekovita.

Cikorija kafa za pripremu nije komplikovana, te je tako možete napraviti i sami u svom domu. Pravi se od cikorijinog korena, a neki je koriste pomešanu sa običnom kafom. Koren se dobro očisti i opere. Osim rirodnog sušenja, na tamnom mestu, koren cikorije rasečen uzdužno na pola, može da se suši i u rerni, na rešetkama, na temperaturi oko 50 – 60 stepeni, po pola sata. Rerna mora da bude otvorena, jer koren ne treba da se peče, već da se isuši. Koren cikorije je tako potrebno sušiti nekoliko dana za redom, dok ne bude skroz suv. Zatim se melje i dobija se prah sličan kafi.

Posle ove procedure sve je već poznato, jer je postupak kuvanja kafe od cikorije sličan je kao kod kuvanja domaće, crne kafe, samo sa malo drugačijim odnosnom vode i mlevene smeše. Na oko 3 dl vode stavlja se kašičica mlevenog korena cikorije. Kada voda sa cikorijom provri, potrebno ju je kuvati još dva – tri minuta na laganoj vatri. Kuvani napitak se skloni sa ringke i ostavi da se talog slegne, pa se procedi u šoljicu. Ovaj zdrav napitak konzumira se dok je još topao, uglavnom pre ili posle obroka radi boljeg pozitvnog delovanja na probavu.

minuta po nekoliko dana treba sušiti koren cikorije u otvorenoj pečnici

dinara košta 250 g mlevene kafe od cikorije

Cikorija i zdravlje

Lekovitost cikorije su poznavali još stari Grci, Rimljani i Egipćani, zbog čega su je i uzgajali. Pored toga što sjajno utiče na imunitet, čisti telo od otrova, izvrsna je za naše organe za varenje.

Biljka cikorija obiluje raznim hranljivim materijama, a bogat je izvor vitamina  (A, B6, B11, C, E, P, K, u tragovima i provitamin A) i minerala, kao što su natrijum, magnezijum, cink, kalcijum, mangan, kalijum, gvožđe, bakar i fosfor. Za nju su karakteristične gorke materije i to cikorin u cvetovima, laktoin u listovima i stablu, a intibin u korenu. Sadrži i pektin, holin, polifenole, masna ulja i organske kiseline. Cikorija kao lek se primenjuje za razne tegobe:

  • Smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, koji dovodi do povišenja krvnog pritiska
  • Ima veliki značaj za prevenciju dijabetesa
  • Pozitivno utiče na krvnu sliku
  • Prevenira nastanak kamena u bubrezima
  • Dobra je kod lečenja žutice i kod problema sa pankreasom
  • Sprečava razvoj infekcije uzrokovane bakterijama
  • Ima antigljivična i protivupalna svojstva.

Cikorija lekovitost posebno iskazuje svojim uticajem na čišćenje organizma. Pospešuje telo da se oslobodi otrova, a to naročito deluje na jetru i bubrege. Pojačava lučenje žuči kao i izbacivanje vode iz tela. Te tako olakšava proces eliminacije otrova preko mokraće i creva. Čisti slezinu, kao i krv.

Kafu od cikorije u narodu još nazivaju cigura, ratna ili sirotinjska kafa; za razliku od crne kafe, ona ne sadrži kofein i može se “ubrati” na livadi

!!! Oprez

Cikorija je biljka srodna nevenu i ambroziji, pa postoji mogućnost da izazove alergiju. S toga se mora umereno i oprezno konzumirati prvih nekoliko puta. Sa upotrebom kafe od cikorije (cikorije uopšte) ne smeju preterivati ni osobe koje imaju problema sa žuči ili su oboleli od gastritisa. Kontraindikacije ima sa lekovima za smanjenje krvnog pritiska i usporavanje otkucaja srca. Jer vodopija smanjuje usvajanje ovih medikamenata u ljudskom telu. Naročito je to slučaj sa lekovima na bazi beta blokatora. Cikorija u trudnoći nije uopšte preporučljiva, jer može da utiče na prevremenu pojavu kontrakcija, te izazivati komplikacije ili pobačaj. Dojilje takođe ne treba da je koriste. Preterana upotreba može dovesti do pojave dijareje, pa ako je Vaš izbor kafa od cikorije, koristite je u manjim količinama.

Ukoliko ste pravi poznavalac kafe i sortu možete prepoznati po mirisu i zemlji iz koje je doneta po ukusu, teško da će Vam se dopasti cikorij

Kafa od cikorije – Cena

Kafu od cikorije, odnosno ekstrakt ove biljke, prodaju brojni proizvođači, a možete je naći u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane. Cena je sasvim prstojna, pa tako Euro Panovu kafu od cikorije u pakovanju od 200 g možete pazariti za 173,00, odnosno 185,00 dinara, u zavisnosti u kojoj radnji je kupujete, dok ćete staru, dobru Frankovu Divku platiti oko 220,00 dinara, ali je i pakovanje veće, od 250 g.