Srbija je zemlja prebogata prirodnim lepotama. Biljni i životinjski svet naše zemlje veoma je egzotičan, a domaćini svuda više nego ljubazni. Toliko toga lepog i uzbudljivog Srbija nudi – od ekskluzivnih mesta, do seoskog i etno turizma, od prelepih jezera do belih planinskih vrhova – a opet decenijama domaće stanovništvo radije bira destinacije van naše zemlje, nego odmor “kod kuće”.

Ukoliko ste avanturista, mirnog duha ili osoba vrele krvi koja uvek traži neko uzbuđenje, onda je vreme da u svojoj zemlji postanete turista. Iznenadićete se koliko lepota Srbija pruža, a još više koliko toga divnog krije baš u svakom njenom kutku – od istoka i zapada, do severa i juga.

Odmor u Srbiji

Smeštena na raskršću Istočne i Centralne Evrope, Srbija je imala turbulentnu istoriju koja se ogleda u njenim vekovima starim gradovima, planinama i ravnicama, koje je pravo blaženstvo videti, osetiti, doživeti. Posle teških godina od raspada Jugoslavije, sankcija i drugih nevolja kroz koje je prošla, Srbija je ponovo postala regionalni centar inovacija i odlična turistička destinacija.

Destinacije u Srbiji koje svako treba da poseti

Top liste mesta koje bi trebalo da posetite u Srbiji nezahvalno je praviti, jer bi gotovo kod svakog stanovnika naše zemlje to bilo 5, 10 ili 20 potpuno različitih top-lokaliteta. U svakom slučaju, Srbija je zemlja čije prirodne lepote plene uzbudljivošću i atrakcijom – od ravnica, do planina, preko kanjona, reka i jezera, do banja i snežnih planinskih vrhova, nacionalnih parkova, manastira, kultuno-istorijskih spomenika i arheoloških lokaliteta. Klisure, brane, pećine, sela, savremeni gradovi… Zaista je mnogo toga što bi obogatilo Vaše životno iskustvo, ono koje se ne meri “avionima i kamionima”, već kulturnim bogatstvom putovanja, upoznavanja drugačijih i novih predela i drugih običaja, tradicije i kulture.

kucica na drini

Prirodne lepote Srbije i dalje su nedovoljno istražene i mnogima nepoznate. Ono što je istraženo – prelepo je i za svaku preporuku.

Pre nego što i Vi napravite listu top mesta u Srbiji, mi Vas vodimo na mesta koja apsolutno morate videti, doživeti i osetiti. Vodimo Vas u najbolje iz Srbije. A to je tek početak.

Dakle, ukoliko planirate da posetite našu zemlju ili živite u njoj, a želite da vidite neke nove predele, na Vašoj mapi moraju se naći neke od najlepših destinacija koje Srbija nudi:

Specijalni rezervat prirode Uvac

Ovčarsko-kablarska klisura

Đerdapska klisura

Đavolja varoš

Jezero Zaovine

Lazarev kanjon

Plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru

vodopad Prskalo

Deliblatska peščara

Krupajsko vrelo

Golubačka tvrđava

A predivan provod i divne prostore, pronaći ćete u brojnim lekovitim banjama, kao i gradovima Srbije, počevši od prestonice – Beograda, te Novog Sada, Subotice, Čačka, Kragujevca, Niša, Negotina, Valjeva, Kraljeva, Novog Pazara, Užica…

Putovanje po Vojvodini

Prestonica Vojvodine – Novi Sad jedan je od najlepših gradova naše zemlje i drugi po veličini, odmah posle Beograda. Dugo je Novi Sad bio kulturni centar Srbije, a i danas je važno mesto kulturno-društvenih zbivanja, pa ne čudi što ga zovu još i Srpska Atina. Novi Sad je svakako grad koji ne smete zaobići ukoliko ste na odmoru u našoj zemlji. A i ukoliko živite u Srbiji, put pod noge, pa makar na jednodnevni izlet. Tek tada ćete shvatiti zašto ga zovu magičnim – kada Vam “pukne” pogled na Dunav sa Petrovaradina, kada Vas ljubaznost Novosađana “zapljusne” sa svih strana i osetite mir i lakoću života kojom žive.

Ali, vojvođanska prestonica svakako nije jedino što biste trebali da posetite na severu naše zemlje. Vojvođanski salaši plene lepotom, duhom starih vremena, dobrim vinom i ponekim fijakerom koji “ulicama luta”.

Turistički potencijal Vojvodine je ogroman. Prepoznatljivost joj daju njene nepregledne ravnice, jedinstveno arhitektonsko nasleđe, kao i mešavina brojnih kultura prožetih kroz narode koji u njoj žive. Neke od najstarijih institucija srpskog naroda – Matica Srpska, osnovana 1826. godine i Srpsko Narodno pozorište (1861), su potekle upravo iz Vojvodine.

Fruškogorski manastiri će Vas sigurno ostaviti bez teksta, Palićko jezero ne smete zaobići, kao ni predivna vojvođanska sela, koja su do danas zadržala brojne kulturno–istorijske vrednosti, kao što su stari zanati, đermovi za ispaše i navodnjavanje, vetrenjače koje su služile za mlevenje žita… Tu su i Deliblatska peščara, Zagajička brda i tvrđava Bač.  I čudesna lepota Sremskih Karlovaca, čuvenih po svom arhitektonskom nasleđu i istorijskom značaju.

Vojvođansku kuhinju da i ne pominjemo. Ili ipak da je pomenemo. Niko ne može odoleti njihovoj šunki, banatskoj slanini, paorskim čvarcima, švargli, kulenu, sremskim kobasicama, raznim sirevima, pitama, te ukusnim, začinjenim i ljutkastim jelima na trpezi. A tek štrudla s makom, i vojvođanska vina! Pa probaćete ih, sve i da ste najsitiji.

Vojvodina je prostor za svakoga. I za koji god njen deo da se odlučite, koje god mesto da vidite, kuda god da proputujete – sigurno ćete doživeti nezaboravne trenutke savršenog uživanja.

zapadna srbija

Vikend u zapadnoj Srbiji

Vikend ili produženi vikend je vreme za fantastična mini-proputovanja koja će Vas regenerisati i vratiti snagu i energiju posle naporne radne sedmice, “ludog” i brzog načina života u prestonici ili nekom drugom gradu naše zemlje. Upravo to je idealna situacija da obiđete ili upoznate uzbudljivu Zapadnu Srbiju, “tvrdoglave” lepote.

Manastire u Ovčar banji ne smete da zaobiđete. Srpska Sveta gora smeštena je između planinskih masiva Ovčara i Kablara, u ovčarsko-kablarskoj klisuri, kroz koju teče Zapadna Morava. Priroda je u ovom delu Srbije obučena u lepotu od koje zastaje dah. Nacionalni park “Tara” ima jedan od najlepših vidikovaca koje naša zemlja nudi. Ali, svakoj od planina u ovom delu naše zemlje – Tara, Zlatar, Zlatibor, Divčibare možete posvetiti i više od vikend odmora. Kada Vas zapljusne ta lepota, shvatićete da dva dana nisu dovoljna za njeno upijanje i uživanje svim čulima.

U ovom delu Srbije veoma je popularan i seoski turizam, pa ćete lako naći divne kuće za uživanje u prirodi, ukusnoj hrani i piću ovih krajeva (morate probati čuvenu srpsku šljivovicu, najbolja je ovde), i neobičnoj ljubaznosti domaćina. Seoski turizam može biti aktivan i pasivan – za koji god da se odlučite, organizam će Vam biti zahvalan jer ste mu omogućili da se preporodi.

Sigurno smo da za ovako kratko vreme nećete stići ni da “zagrebete” zapadnu Srbiju, ali počnite od nečega. I vratićete se sigurno. Da se nadišete još života i lepote.

Čari srpskog juga

Jug Srbije i njegovi Južnjaci vazda su bili, i kroz umetnost i kroz život, poznati kao temperamentan i strastven narod. Tu žive ljudi koji znaju beskrajno da vole, ali isto tako da tuguju, iz duše da pevajuu i iz srca da plaču.

Duhom starih vremena i danas odišu ulice, gradovi i priroda Juga, pa je neka od destinacija u ovom delu naše zemlje pun pogodak za turistički obilazak.

jug srbije

Na ovom prostoru se nalazi ukupno 18 zaštićenih područja – parkova prirode: Sićevačka klisura kod Niša, Stara planina kod Pirota, Radan blizu Kuršumlije, strogi rezervati prirode: Jelašnička klisura kod Niša, Venerina padina kod Babušnice, Suva planina, Jerma, Rtanj (Sokobanja), Zekeničje (Leskovac), Kukavica (Vladičin Han) i Jarešnik (Bosilegrad).

Za koji god lokalitet da se opredelite, biće to uzbudljivo putovanje kroz lepotu i šarm juga Srbije koje nikada nećete zaboraviti.

Skriveni dragulji istočne Srbije

Istočna Srbija krije prave prirodne bisere. Ovaj deo Srbije ima izuzetne predele – od planina i planinskih venaca, preko kanjona, do jezera idealnih za letnji odmor. Ukoliko tražite mir, izvanrednu prirodu i smeštaj koji nije skup, istočna Srbija je odličan izbor.

Krupajsko vrelo, sa tirkiznom bojom vode i okolnim zelenilom, ne smete zaobići, a prelepe pećinske dvorane čekaju Vas u Lazarevoj pećini, koja spada i u značajan arheološki lokalitet. Tik uz njih počinje i jedan od najimpresivnijih reljefa u Srbiji – Lazarev kanjon. Možete se odmoriti i na Borskom jezeru – jednom od omiljenih izletišta građana istočne Srbije, i zakoračiti u istoriju kroz arheološko nalazište antičke palate rimskog cara  – u Gamzigradu.

Đerdapska klisura je nestvarne lepote, a ostaćete zatečeni nekim od brojnih arheoloških nalaza i istorijskih spomenika, poput Lepenskog vira, Golubačkog grada, ostataka Trajanovog mosta i Trajanove table.

Uz nezaboravnu i preukusnu kuhinju istočne Srbije, uživaćete u mistici prirode ovih krajeva.

istocna srbija

Banjski turizam i njegovi potencijali

Još su Stari Rimljani, koji su pored velikog dela sveta, između ostalog osvojili i teritoriju današnje Srbije, pre 2.000 godina otkrili da naše podneblje ima izuzetna lekovita svojstva. Zbog toga su izgradili rimska kupatila – terme, čiji su ostaci i dalje rasuti po teritoriji naše zemlje. Kod izvora mineralnih voda, Rimljani su gradili bazene. Banje u Srbiji su dugo bile urušeni turistički potencijal, ali se poslednjih godina dosta pažnje posvećuje i ovoj grani turizma.

Banje su izvanredan prirodni resurs za razvoj zdravstvenog turizma u nas, koji može da privuče kako domaće, tako i strane turiste. Srbija ima više od 1.000 lekovitih izvora hladne i tople mineralne vode, lekovito blato, prirodne mineralne gasove, što predstavlja zaista veliko prirodno bogatstvo. Uz netaknutu prirodu, povoljan klimatski faktor i bogato kulturno nasleđe, Srbija predstavlja mesto na karti sveta koje može zadovoljiti ukus najistančanijeg turiste i hedoniste.

banjski turizam

Srbija se može pohvaliti dugom tradicijom razvoja banjskog turizma i lider je u banjskom turizmu u regionu Zapadnog Balkana. Banje predstavljaju najznačajniji deo turističke ponude naše zemlje. Svaka je posebna na svoj način, a pored lečenja različitih zdravstvenih tegoba, većina njih predstavlja popularne i omiljene destinacije turistima tokom cele godine.

Među najpoznatije banje svakako se ubrajaju Vrnjačka banja i Sokobanja, Banja Ždrelo, Atomska banja, Ovčar banja, Banja Junaković, Prolom banja, te Kuršumlijska i Jošanička banja, Gornja i Donja Trepča, Vranjska banja, Banja Rusanda, Bukovička, Ribarska, Mataruška banja, Banja Vrujci, Banja Koviljača, Niška banja, Banja Vrdnik, Lukovska banja i mnoge, mnoge druge.