MARKO JANJIĆ, GLUMAC

branko janjic

Doktor

Doktor

za domaću “šljivu”

 
ps favico

Njemu je bilo lako, jer za ulogu koja ga je proslavila širom Srbije, nije morao da se privikava na novo ime. I u njoj se zove Marko, kao u pravom životu. Glumac Marko Janjić, dr Marko Pavlović iz serije Urgentni centar je neko čiji glas deca prepoznaju i vole, a priznaćete da je najteže, dopasti se mališanima. Radio je sinhronizacije za Gold digi net, Laudvorks, Mirius, Prizor.., a glas pozajmljivao crtaćima, poput Pokemona, Život buba, Mladi mutanti nindža kornjače, U potrazi za Dori

Poslednjih godina sve je prisutniji u našim domovima, preko hit-serije Tajna vinove loze, u kojoj je fantastično tumačio inspektora Nevena Molnara, zatim serija Besa, Vojna akademija, Žigosani u reketu, te serije i istoimenog filma, koji je takođe osvojio srca TV i bioskopskog gledališta – Jedini izlaz, reditelja Darka Nikolića. Gledali smo ga i u ostvarenjima Zona mrtvih i Ustanička ulica.

Marko, koga i danas zbog uloge u Urgentnom centru, često zovu “doktore”, očigledno gradi karijeru lagano, temeljno, pošteno i uspešno, a, iako medijski “ne iskače iz frižidera”, jedan je od najangažovanijih srpskih glumaca danas. Na pitanja za Premium Leksikon odgovara sa iskrenošću, kakva ga i inače krasi i kakvu želimo da nikad ne izgubi. 

p.s. Doktore, srećan rođendan! (sa malim zakašnjenjem)

* Šta Vam ovih dana zaokuplja pažnju? Scenario za neku novu ulogu? Odlazak na filmske festivale? Ili jednostavno samo želja da pobegnete negde u “debelu hladovinu”?

– Trenutno sam zaokupljen porodicom i vremenom koje provodim sa njima. Na početku leta sam sa kolegom Nenadom Pećinarom, krenuo u adaptaciju i realizaciju duo drame koju postavljamo.

* Koji restoran u Srbiji Vam je zasad jedno od najboljih gastro-iskustava; koji Vas je prijatno iznenadio, a u koji volite redovno da svratite na ručak ili večeru?

– Dosta mojih prijatelja se bavi ugostiteljstvom. Istakao bih restoran G.imi u Novom Sadu, kao posebno gastronomski iskustvo, pored restorana Terasa, takođe u Novom Sadu. U Beogradu restoran Babalu, mog dobrog prijatelja Nemanje, a kao poseban doživljaj i pravu vremensku kapsulu kafana Kod Zeca gde stari kuvar Steva, ujedno i vlasnik kafane, sa posebnom pažnjom priprema čuvenu punjenu pljeskavicu. Ako ste više za pečenje, blizu Šapca je pečenjara Kod Šumar,  kao jedno od najboljih mesta za jagnjetinu na tom potezu. Etno restoran Tiganjica, mog prijatelja Zorana, mesto je gde ćete uživati u celodnevnoj šetnji, klopi i svim sadržajima, sa varijantom noćenja ako baš zasednete do kasno, zatim čuvena Akva Dorija u Novom Sadu i predivno osoblje kao i hrana koju nude…

* Srbija je ponosna na svoju tradicionalnu kuhinju. Šta biste izdvojili sa te trpeze i zašto? Skuvate li i Vi nekada nešto od naših jela na koja smo toliko ponosni?

 

– Moja supruga fantastično kuva, tako da je tradicionalna klopa je njen reon. Ponekad pravim burgere deci i „čudesa od mesa“ iz rerne sa povrćem.

Uloga koja ga je proslavila širom Srbije svakako je uloga doktora Marka Pavlovića iz Urgentnog centra, a onda su se nizale hit serije i filmovi

* Najčudnije jelo koje ste probali?

 

– Kad je hrana u pitanju meni ništa nije strano ili čudno. Volim kontaste ukusa i tekstura u jednom obroku, da li je kiselo-slatko ili slatko-ljuto, hrskavo ili penasto, sve mi odgovara. Možda mi je najzanimljivija bila salata od puževa i, kada sam bio u Kolumbiji, čorba sa avokadom i „ćićaron“ (nešto slično slanini prženoj u dubokoj masti) sa slatkim krompirom

Marko Janjic 2

* Da li ste vino, rakija ili pivo tip? I zašto?

 

– Sve sam. U zavisnosti od događaja, klope i raspoloženja, naravno, i društva u kom se nalazim. Volim ponudu vina sa naših prostora, izdvojio bih vinarije Kiš, Šijački i Milanović. Ljubitelj sam i dobrog piva, srećom proizvodnja piva je zadnjih par godina u ekspanziji i imamo zaista veliku i raznovrsnu ponudu Kraft piva.

* Sa voljenom osobom najviše uživam kada: otvaramo bocu dobrog vina, popijemo kvalitetno pivo, degustimo neku novu rakijicu?

 

– Moja draga je vinski tip i veliki poznavalac istih, tako da pored nje najviše uživam uz neku dobru berbu.

* Sa voljenom osobom najviše uživam kada: otvaramo bocu dobrog vina, popijemo kvalitetno pivo, degustimo neku novu rakijicu?

 

– Gospođa i ja ponekad sebe častimo sa čašom dobrog belog vina na kraju dana.

* Koje vino Vas je “oborilo s nogu”?

 

– Misterija Kiš, Šijački rose i Kremen iz Negotinske Krajine.

* Voćka u rakiji koju najviše volite je šljiva, kruška, jabuka, dunja, kajsija… Ili nešto sasvim drugačije?

 

– Rodom sam iz Loznice, zapadne Srbije i kod nas u kraju se peče odlična rakija od šljive. Tako da šljiva je moj izbor, nikako fabrikovana već domaća. Od industrijskih rakija, dragi Miša Janketić me je naučio da je Viljamovka Takovo najbolje industrijsko piće koje služi svaka kafana.

* Pivo koje volite da naručite u pivnici je – svetlo, tamno, točeno, bez alkohola, citrusnih nota, voćnog ukusa? Vrsta piva koja Vam najbolje “leži” je…?

 

– Najviše mi prija pšenično pivo, izdvojio bih šnajdervajze TAP 1. Ponekad i pale ale koje proizvodi Premijer iz Srbije.

Vreme mog noćnog života je prošlo

Na pitanje da li noćni život Beograda obožava, ne poznaje ili ga iskusi s vremena na vreme, Marko odgovara:

– Kao student sam odlično poznavao noćni život Beograda, jer se nisam smirivao. Sada ga više ne poznajem kao nekad. Valjda sve ima svoje vreme, tako je i vreme mog klubskog i noćnog života prošlo.

 

Od industrijskih rakija, dragi Miša Janketić me je naučio da je Viljamovka Takovo najbolje industrijsko piće koje služi svaka kafana 

* Spadate li u tipove koji oči ne mogu da otvore bez jutarnje kafe? Koju kafu volite da popijete preko dana i preterate li nekad u broju šoljica?

 

– Pijem domaću, crnu kafu od skora bez šećera. Ujutru popijem jednu i retko kad preko dana još jednu, baš kad sam umoran i pospan, a imam celodnevne obaveze.

Marko Janjic Vojna akademija

* Putovanje po Srbiji koje nikad nećete zaboraviti, i zašto?

 

– Nažalost nisam mnogo putovao po Srbiji…

* Mesto u našoj zemlji koje biste baš voleli da obiđete, i zašto?

 

– Imao sam ideju da obiđem celu Srbiju preko leta, ali vreme i novac često umeju da pokvare planove. Želim na Uvac, Šar planinu, Vlasinu…