Izvor fotografje: pexels.com

Srbima Nova godina predstavlja jedan od omiljenih praznika, zbog čega se novogodišnja noć u Srbiji proslavlja na najrazličitije načine. Mnogi vole da Novu godinu provedu u domu sa najbližima, ali za one koji traže dobar provod van kuće, Srbija nudi mnoštvo opcija. 

Poznato je da u novogodišnjoj noći restorani, hoteli i noćni klubovi širom države organizuju najrazličitije dočeke, ali pored toga veoma posećeni su i koncerti koji većina gradova organizuju na svojim trgovima.

Ako niste još isplanirali gde ćete dočekati Novu godinu, u daljem tekstu smo vam izdvojili neke od najlepših destinacija u Srbiji koje su veoma zanimljive u novogodišnjoj noći.

Beograd svojim gostima nudi bogatu turističku ponudu. Prethodnih nekoliko godina, Beograd nije samo popularna novogodišnja destinacija za naše turiste, već je sve popularniji za posetioce iz celog sveta.

Prema procenama iz 2022. godine Beograd je za praznike posetilo skoro 100.000 stranaca, dok se za doček 2023. godine u Beogradu očekuje da taj broj bude i veći. 

Najpopularnije destinacije za doček u Beogradu predstavljaju kafane, splavovi, hoteli i noćni klubovi

Kafane u centru grada su najtraženije i za njih je potrebna rezervacija i po par meseci u napred. Cene dočeka u Beogradskim kafanama su se prošle godine kretale između 40 i 120 evra po osobi. 

Slične cene su bile u hotelima i restoranima koji su svoj doček najčešće organizovali uz živu muziku, dok je u noćnim klubovima i splavovima cena bila od 30 do 80 evra.

Kada je u pitanju Nova godina 2023 Beograd će po cenama biti nešto drugačiji, jer se usled inflacije očekuje povećanje cena od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos najavljenom poskupljenju ugostitelji očekuju veliku gužvu za vreme dočeka. 

Zbog čega bi bilo dobro, da ako planirate doček u Beogradu, rezervišete svoje mesto na vreme.

Novi Sad je jedan od najlepših gradova za vreme praznika

Novi Sad već u novembru polako ulazi u prazničnu atmosferu, zbog čega je mnogim turistima omiljena destinacija za novogodišnje i božićne praznike.

Grad je u 2022. godinu ušao kao Evropska prestonica kulture, tada je za vreme dočeka u ponudi imao mnoštvo raznovrsnog sadržaja za svoje posetioce. 

Samo 31. decembra je u gradu bilo preko 15 koncerata, mnoštvo umetničkih izložbi i ostalih kulturnih događaja, u kojima su mnogi turisti mogli da uživaju. Ove godine se za doček ne očekuje ništa manje, jer organizatori ponovo najavljuju jedinstven spektakl.

Pored koncerata, veoma traženi su dočeci po kafanama, restoranima i klubovima. 

Klupska scena u Novom Sadu je veoma bogata i nudi za svakoga po nešto, u kafanam je moguć provod uz hitove starogradske muzike, dok je doček u restoranima idealan za ljude koji uživaju u nešto mirnijoj atmosferi.

Cene će ove godine biti slične onima u prestonici, dok su smeštajni kapaciteti u grad nešto manji nego oni u Beogradu. Zbog čega je potrebno na vreme rezervisati smeštaj, ako planirate doček nove 2023. godine u Novom Sadu.

vatromet nova godina

Izvor fotografje: pexels.com

Grad Niš nudi doček za svačiji džep

Mnogi smatraju da je turistička ponuda Niša za vreme praznika jednako dobra kao ponuda većih gradova, Beograda i Novog Sada. 

Centralni događaj novogodišnjeg programa se tradicionalno održava na trgu Kralja Milana. Ovde su posetioci prošle godine mogli da proslave doček uz zvukove narodne muzike, kuvano vino i tradicionalni niški roštilj.

Pored tradicionalnog dočeka na trgu, veoma popularno mesto za doček se nalazi u Kopitarevoj ulici, koja je poznata i kao Kazandžijsko sokače

Kazandžijsko sokače je ulica slična beogradskoj Skadarliji i sarajevskoj Baščaršiji, u njoj se nalazi veliki broj kafana i restorana koji za vreme novogodišnje noći organizuju doček.

Turisti ovde imaju mogućnost da uživaju u specijalitetima južne Srbije, domaćem vinu i zvukovima žive muzike.

Niš svojom ponudom i dobrim cenama već godinama privlači strane turiste iz susedne Bugarske, koji već u septembru kreću da zakazuju doček Nove godine u gradu.

Kako se slavi u ostalim gradovima Srbije?

Doček Nove godine u ostalim gradovima je veoma sličan dočecima u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, međutim postoji nekoliko gradova koji se svojim programom godinama u nazad ističu u odnosu na ostale.

Jedan od gradova koji se ističe svojim kulturnim i umetničkim sadržajem je definitivno Sombor.

Prošle godine su se praznici u Somboru obeležili manifestacijom “Somborske zimske čarolije” koja je trajala u periodu od 16. decembra do 15. januara.

Pored Sombora popularni gradovi za doček Nove godine su Zaječar, Požarevac, Kragujevac i Subotica.

Gradovi u Srbiji za vreme praznike posetiocima nude veoma raznovrsan program, zbog čega je nekada veoma teško odlučiti gde je najbolje proslaviti Novu godinu.

Zato se nadamo da vam je ovaj tekst pomogao pri odabiru destinacije u kojoj ćete provesti narednu novogodišnju noć.