Zimovanje u Srbiji može biti jednako lepo, magično i kvalitetno kao i zimovanje u francuskim ili švajcarskim Alpima. Samo što ne morate da idete tako daleko, jer se obilje magičnih kutaka krije i u našoj zemlji. A šta je zima, ako ne magija. Kada zagudi pravi minus, a inje počne da se hvata za kosu i lice, sve što možete da poželite jeste neko dobro mesto na kom ćete se skijati, šetati, sankati se i grudvati, pa kad, kao kad ste bili deca, osetite da ste mokri do gole kože, pohrlite u neki spa ili pod tuš u Vašu hotelsku sobu ili etno kućicu u kojoj ste smešteni. A onda tamo, uz kamin ili peć na drva, sa šoljom kuvanog vina u ruci, uživate kao u nekom dobrom filmu. Pa, ukoliko želite da priredite sebi i svojoj porodici ili prijateljima malo drugačiju zimu, da pobegnete daleko od kuće i uživate u zimskim radostima, sportovima i šetnji, onda pakujte kofere, spremite navigaciju ii pravac na neko lepo putovanje. Zimovanje u Srbiji može biti prava avantura koju ćete dugo pamtiti.

Ne mora to da bude ni Zlatibor, ni Kopaonik, planine na koje gotovo svi hrle! Ruku na srce, lepe su, ali to su tek samo dva dragulja naše zemlje u kojima može da se zimuje. Bez obzira na “bezobrazno” visoke cene (i smeštaja, i hrane, i pića) na ovim planinama, one će, nema sumnje, i ove godine biti tačke u kojima će zimovati najveći broj Beograđana, ali i ljudi iz drugih krajeva naše zemlje, čak i stranaca.

Naša zemlja krije neke od najlepših ušuškanih kutaka u kojima možete osetiti pravu zimsku magiju, a lepote njenih planina, banja i salaša će Vas sigurno opčiniti

Ali, ukoliko Vi niste u toj grupi i želite da izbegnete i gužve i “paprene” cene, znajte da se Srbija diči i drugim planinama koje su lekovite i zimi i leti, a koje nisu baš toliko “izvikane” kao Zlatibor i Kopaonik (mada pretenduju da budu), pa su one deo naših predloga gde da provedete zimovanje u Srbiji.

p.s. Cene ski-pasa i smeštaja su prošlogodišnje, pa ih uzmite kao okvirne parametre za ovu godinu.

Divčibare se nalaze na planini Maljen 40 km jugoistočno od Valjeva, 100 km od Beograda. Divčibare su lepe u svako godišnje doba, ali zimi, kada su snežne padavine obilne, postaju omiljena destinacija ljubitelja snega i skijanja. Ski staza Crni vrh duga je 850 m i veoma strma. Priznajemo da je lepše sedeti u restoranu podno ski-staze i gledati okolni sneg, jer je staza toliko kratka, da će vam brzo dosaditi da se penjete na vrh, da biste se “očas posla2 spustili do dna. Žičara na ovoj stazi je dvosedna i može da preveze 1.200 skijaša na sat. Ski staza Centar nalazi se u blizini odmarališta Crni vrh, hotela Pepa i Divčibarskog zamka. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara.

Dnevna ski-pas karta 1.400,00 dinara, sedmodnevna 6.700,00 a desetodnevna 7.300,00 dinara. Najniža cena za četiri noćenja kreće se od oko 14.000,00 dinara.

Tara

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida. Tara je jedna od retkih planina koja je još u srcu divlja i baš onakva kakve bi planine trebale da budu – čarobno lepe u svojoj neukrotivosti betonom, cementom i zgradama kojima na planinama nikako nije mesto. Najkvalitetniji skijaški tereni su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Reljef Tare ima pogodna rekreativna svojstva, jer mali nagibi pogoduju šetnji, jahanju, različitim sportskim igrama, korišćenju trim staze… Zbog povoljne klime i zabačenosti na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili.

Za ski-pas u okviru hotela Omorika, dnevna karta je 700,00, trodnevna 1.800,00 a šestodnevna 3.500,00 dinara . U Kaluđerskim barama ćete za četiri noćenja platiti oko 6.000,00 dinara.

Zimovanje u Srbiji može biti prava avantura koju ćete dugo pamtiti, bilo da ste “ljuti” skijaš ili zimovanje zamišljate kraj kamina uz čašu aromatičnog kuvanog vina

Stara planina

Površina masiva Stare planine, koji zahvata Srbiju je 1.802 kvadratna metra, a idealna je za ljude koji vole isključivo seoski turizam. U selima podno Stare planine sve više meštana bavi se ovom vrstom turizma. Ski centar Stara planina nalazi se na visini od 1.723 m. Najviši vrh Stare planine, i drugi po redu u Srbiji je Midžor, smešten na više od 2.000 m.n.v, odakle se pruža neverovatan pogled za sve koji odluče da ga osvoje. Jedan od najlepših predela Stare planine je Babin zub, zaštićen prirodni rezervat koji je ujedno i najveći skijaški centar ove planine. Čine ga tri skijaške staze: Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada.

Cena poludnevne ski-pas karte je oko 1.590,00, dok je cena dnevne 2.090,00 dinara. U turističkim domaćinstvima ćete četiri noćenja platiti oko 8.000,00 dinara.

02 2

Planina Zlatar nalazi se u jugozapadnoj Srbiji , između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh je Golo brdo sa nadmorskom visinom od od 1.627 metara. Zlatar je zlatan u svako godišnje doba i idealan je za šetnju i rekreaciju. Mnogo restorana i kafića “načičkano” je na ovoj planini, a tu su i brojni tereni za sport i rekreaciju, kao i ski staza dužine 800 metara. Ukoliko se odlučite za boravak na Zlataru, obavezno posetite etno selo Štitovo i manastir Mileševu. Zlatar je od Beograda udaljen oko 260 km, od Užica 60 km, a od Novog Sada oko 350 km. Topla preporuka ukoliko nikada niste bili na ovoj planini, da je ove zime stavite u Vaš planer, jer zaista ima sve što jednoj planini treba da zadovolji bilo čije apetite za zimovanjem koje će se pamtiti.

Smeštaj se može naći već od 8.000,00 dinara za četiri noćenja.

Srbija se diči brojnim mestima na kojima je predivno provesti hladne, zimske dane, mada su poslednjih godina Zlatibor i Kopaonik među najpopularnijim destinacijam

Gučevo

Gučevo je jedna od planina koja se retko spominje kada se prepričavaju dogodovštine sa zimovanja. Ali, pravo je vreme da upoznate i ovu dražesnu planinu Srbije. Nalazi se iznad Banje Koviljače, u blizini Loznice. Njen najviši vrh je Crni vrh na nadmorskoj visini od 779 m. Na Gučevu takođe postoji veliki broj odmarališta, sportskih terena i terena pogodnih za skijanje i sankanje. A oni koji su pravi avanturisti u srcu, uživaće sigurno na Gučevu, jer je ova planina posebna i po tome što je jedno od retkih mesta u Srbiji koje je pogodno za paraglajding. I baš zbog toga što još nije na spisku popularnih planina za zimovanje u našoj zemlji, cene su niže nego na drugim planinama, a užitak je možda još i veći. Proverite!

Neka etno sela u ovom kraju nude smeštaj od četiri noćenja po ceni već od oko 5.000,00 dinara.

Javor je predivna planina, idealna za porodično zimovanje, jer je pitoma i blaga, a opet na nadmorskoj visini iznad 1.000 m (najviši vrh je na 1.573 m.n.v). Nalazi se blizu Ivanjice, a u seocetu Kušići možete naći divan smeštaj, i hotelski i seoski, i uživati u fantastičnom pogledu i odličnoj domaćoj hrani. Na planini Javor postoji ski staza sa žičarom tanjiračom koja je pogodna za malu decu, kao i skijaše početnike. Pored nekoliko hotela nalaze se dečja igrališta sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama i raznim penjalicama.

Za smeštaj na ovoj planini potrebno je izdvojiti oko 9.000,00 za četiri noćenja, a hotel Javor uvek ima neke akcije i popuste, pa je naša topla preporuka da prvo smeštaj potražite u njemu.

04 2

Fruška gora

Na Fruškoj gori su zime čarobne, podsećaju na slike sa starih novogodišnjih razglednica sa srebrnim prahom. Zato je ovo idealna destinacija za zimovanje ukoliko ne skijate. Ako ste tip koji zimu zamilja uz kamin, onda je Fruška gora izbor za Vas. Mnogo je lepih restorana na Fruškoj gori, a među njima i neka mesta u kojima možete da nađete smeštaj i uživate u hladnim zimskim danima. Bilo da se odlučite za hotel, fruškogorske terme ili etno kompleks u ovom divnom kaju Srbije, nećete se pokajati. Zimovanje na Fruškoj gori ostaće Vam u uspomeni kao zimovanje iz prave bajke.

03 2

Banje i salaši

Ali, ne smemo da zaboravimo ni banje u Srbiji, pitome turističke kraljice naše zemlje, kako smo ih nazvali u tekstu u kome možete da pronađete neku od ideja za ovogodišnje zimovanje u Srbiji. Vojvođanski salaši takođe zaslužuju šansu zimi, jer pod snegom izgledaju drugačije i potpuno čarobno. Gde ćete lepše nego da iz toplog restorana, dok pijete kuvano vino ili kuvanu rakiju i mezite vojvođanske slane i slatke specijalitete, gledate kako napolju veje sneg. A Vama toplo u duši i oko srca. Neprocenjivo!