Vino je, kažu, staro koliko i čovečanstvo. Ovo božansko piće se i u Srbiji neguje i konzumira vekovima. U poslednje vreme, osim vina koje biramo, a koje mnogo govori o nama, veoma su bitne čaše iz kojih se ono degustira i pije.

Izbor vinskih čaša – Postanite umetnik za degustaciju vina

Kultura ispijanja vina je veoma važna kako biste iskoristili najveći potencijal ovog predivnog pića. Vino u Srbiji se pravi od najukusnijih i prvoklasnih bobica grožda, a najkvalitetnije kapi iscedićete ukoliko ga konzumirate iz pravih čaša za belo, crveno vino, šampanjac ili desertno vino.

Uzbudljivo deluje degustacija odabranog vina. Divimo se somelijerima kako stručno posmatraju, muljaju, ispijaju i ocenjuju najrazličitija vina. Ne morate Vi da znate baš sve o određivanju najrazličitijih aroma, vrsta, punoće… Važno je da umete da ocenite da li je vino kvalitetno, a još važnije koja vrsta prija Vašim nepcima.

Informacija koje se vino pije iz kojih čaša bi mogla da Vam bude dragocena, ne samo da biste zadivili prijatelje ili poslovne partnere sa kojima pijete vino, već da biste iz odabrane vrste izvukli najbolji mogući kvalitet.

Dobrim vinskim čašama smatraju se čaše od bezbojnog stakla, bez ikakvih aplikacija. Tanje staklo namenjeno je lakšim, belim vinima, dok nešto deblje odgovara težim, punijim crvenim vinima.

Osim oblika čaše za određenu vrsta vina, veoma je bitan momenat sipanja, odnosno nalivanja vina. Neukusno ga je sipati kao sok, do samog vrha čaše. Osim ako ne ispijamo šampanjac. Belo vino se sipa u čašu najviše do 60 odsto od njene ukupne zapremine, dok crvena vina ne treba da zauzimaju više od 40 odsto zapremine. Da bi se punjenje čaše pretvorilo u umetnost uvek uz sebe imajte salvetu, a etiketu okrenite ka osobi kojoj vino nalivate. Nije obavezno, ali je praktično.

Veoma je važno da balon vinske čaše nikad ne dodirujete rukama, jer to utiče na promenu temperature vina, samim tim i na smanjenje njegovog kvaliteta.

Evo par “caka” za dobijanje maksimalno kvalitetnog ukusa Vašeg omiljenog vina:

Čaše za crveno vino

Crveno vino je najbolje služiti iz velikih čaša. Baloni ovih čaša su puniji i okrugliji. Imaju veći otvor u odnosu na druge vinske čaše sličnih kapaciteta, kako bi se omogućilo da osetite sve arome kojima je obojeno.

Čaše za belo vino

Belo vino se najčešće pije iz čaša u obliku slova U. Ovaj oblik istovremeno omogućava da se osete arome, i održi hladnija temperatura, na kojoj se belo vino pije. Postoji razlika u čašama za mlađa bela vina (otvor im je nešto veći, kako bi usmerio vino na vrh i strane jezika da bi se iskusila sva njegova slast) i za zrelija bela vina (otvor je praviji i viši i usmerava vina na zadnji deo i strane jezika, ne bi li se osetio snažniji ukus).

Čaše za šampanjac

Šampanjac je vino koje nagoveštava luksuz. Takve su i čaše iz kojih se ovo penušavo vino ispija. Eleganciju i zavodljivost čašama za šampanjac daje visoka stopa i uzak balon. Uže su od čaša za bilo koju drugu vrstu vina, kako bi zadržale karbonaciju i ukus vina. Svu slast “iskrica” ovog belog penušavog vina osetićete ukoliko ga konzumirate uz jagode.

Čaše za desertna vina

Desertno vino, kako mu ime sugeriše, je slatko vino i uglavnom se služi uz desert. Budući da postoje brojne vrste, pravilo za dobar izbor je da vino mora biti slađe od deserta uz koji se pije. Čaše za desertna vina bi trebalo da budu manje kako bi usmerile vino ka grlu i omogućile da ne preovlada slast. Desertna vina generalno imaju veći sadržaj alkohola pa su manje čaše savršene za seviranje.