Druga polovina avgusta pravo je vreme za sočne, lepe i zdrave borovnice. Ali, to je vreme i kada se od ovog voća prave kolači, slatko, sok, džem… I rakija. Da, rakija od borovnice sve je popularnije piće potonjih godina, u kojima kao da se lepota rakije ponovo otkriva i kada se sa njom eksperimentiše, a ona nije više samo piće iz domaćih filmova, tamo neka “brlja” uz koju se nesrećni likovi “oleše”. Ne, rakija je dočekala da bude ekskluzivno i luksuzno piće i rado viđen gost na raskošnim trpezama širom Srbije. Rakija od borovnice, liker od borovnice ili borovička? I mada kažu da su sva ova tri pića jedno isto, to nije tačno. I stvari ne stoje baš tako. A kako stoje?

Kao što postoji razlika između medovače ili medovine, o čemu smo pisali, tako se i ova tri pića apsolutno razlikuju. Borovička je slovačko alkoholno piće sa ukusom bobica kleke, koju karakteriše bela ili zlatna boja i ukus sličan ukusu suvog džina. Posebno je popularna i uglavnom se pije u Slovačkoj i Češkoj. Rakija i liker od borovnice (ili bilo kog drugog voća) razlikuju se upravo po tome što je jedno rakija, a drugo liker. A to nikako ne može biti isto.

Pored dunjevače i kajsijevače, koje su u poslednje vreme potpuni hit po restoranima i kafićima, rakija od borovnice ulazi krupnim korakom na ovu konkurentnu listu

Pored dunjevače i kajsijevače, koje su u poslednje vreme potpuni hit po restoranima i kafićima, rakija od borovnice ulazi krupnim korakom na ovu konkurentnu listu. I to sa pokrićem. Divnog je mirisa, prozirne boje i ukusa koji, ako je rakija dobra, peče kad se “spusti u stomak”. S obzirom na to da dosad i nije bila toliko tražena, malo je proizvođača koji prave rakiju od borovnice. Čak i domaćini koji vole da eksperimentišu, retko se odlučuju da naprave baš rakiju od borovnice. 

A ukoliko ste je probali, onda znate da se radi o piću zaista izuzetnog kvaliteta. 

02 Rakija od borovnice 1

Pravi se kao i bilo koja druga voćna rakija, od voća koje sadrži šećer. A borovnica ga sadrži. Plodovi borovnice se beru “u punoj snazi”, kada su sočni i slatki, odnosno u stadijumu kada sadrži maksimalnu količinu šećera i najizraženiju aromu koja je veoma važna za svaku voćnu rakiju, pa tako i za rakiju od borovnice. 

Za proizvodnju vrhunske rakije potrebno je uzimati samo fiziološki zrelo, neoštećeno i dobro čuvano voće. Prezrelo, oštećeno i plesnivo voće sadrži manje šećera i ima lošu aromu, jer prezrelo voće brzo gubi aromatične komponente. Dakle, kao i za bilo koju drugu voćnu rakiju, i za rakiju od borovnice najvažniji je odabir voća, a onda se rakija pravi i peče takođe po tehnologiji bilo koje druge voćne rakije, kroz sledeće korake:

 • Previranje (fermentacija) 
 • Dodavanje šećera 
 • Miksiranje voća 
 • Priprema kljuka za pečenje 
 • Pečenje 
 • Skladištenje

Kako rakiju od borovnice retko ko pravi, a i kada je pravi, to su uglavnom male količine ovog kvalitetnog pića, koje se uglavnom čuvaju u staklenim balonima ili flašama.

Rakija od borovnice, liker od borovnice ili borovička su tri vrste apsolutno različitih alkoholnih pića, a borovička se čak i ne pravi od borovnice

Liker od borovnice

03 Liker od borovnice 1

Liker od borovnice svakako se razlikuje od rakije od borovnice, jer je proces proizvodnje ovog pića drugačiji od procesa proizvodnje rakije, a razlikuju se i po procentu šećera i, u krajnjoj liniji, alkohola u njima. 

Liker od borovnice je već piće koje se više i češće proizvodi od rakije od borovnice, a brojna domaćinstva ga koriste i u lekovite svrhe. Ovaj veoma ukusan i lekovit voćni liker dobar je, pre svega, za poboljšanje cirkulacije, ali i za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa, jer je borovnica voće koje se smatra jednim od najbogatijih izvora antioksidanata.  Liker od borovnica ima diuretička svojstva, pa je odlična preporuka za sve osobe koje imaju problema sa bešikom i bubrezima. Zahvaljujući vlaknima kojima je ovo voće bogato, liker od borovnice reguliše i rad sistema za varenje i smanjuje probleme sa želudačnim grčevima, nadutošću i gasovima.

Liker od borovnice – Recepti

04 Liker od borovnice – Recepti 1

Različite su varijacije na temu kada je pravljenje likera od borovnice u pitanju. Možete ga svakako i Vi napraviti u sopstvenoj proizvodnji, od svežih, ali i od zaleđenih borovnica. Neko u njih dodaje šećer, a neko ga sladi medom. Izbor je na Vama. U receptima koje Vam donosi Premium Srbija, liker od borovnice se pravi sa crnim vinom i sa rakijom. Probajte način koji Vama najviše prija i živeli!

 

Recept 1:

Sastojci:

 • 400 g borovnica
 • 1 l crnog vina
 • 350 g šećera
 • 1,5 dl ruma
 • 0,5 l vode

Priprema: U većoj vatrostalnoj posudi složite red borovnica, pa ih pospite šećerom i tako dok ne potrošite ova dva sastojka. Tako naređano voće prelijte vinom i ostavite da odstoji 24 sata. Posle toga, stavite posudu na šporet i pustite da provri, pa dodajte rum. Promešajte i još dok je liker vruć, sipajte ga u flaše

Recept 2:

Sastojci:

 • 1 kg borovnica
 • 1 kg šećera
 • 1,5 l crnog vina
 • 1 dl ruma
 • 4 kesice vanilin šećera

Priprema: Pomešajte vino i šećer i stavite na šporet, da provri. Kada provri, u smesu dodajte borovnice i kuvajte sve zajedno oko 15 minuta. Zatim posudu sklonite sa vatre i dodajte rum i vanilin šećer. Promešajte i dok je mlak, Vaš liker od borovnice sipajte u flaše.

Recept 3:

Sastojci:

 • 1 l rakije (lozovača ili komovica)
 • 300 g borovnica
 • 250 g šećera ili meda
 • Cimet (po želji)

Priprema: Borovnice stavite u staklenu teglu, pospite šećerom i ostavite da stoji na suncu 2-3 sedmice, s vremena na vreme protresite teglu. Kad se šećer potpuno istopi, dodajte rakiju i posle nekoliko dana smesu. Takođe, borovnice možete sa šećerom i sa malo vode prokuvati, pa dok je još vruće, dodajte rakiju, procedite i sipajte u staklene flaše. 

Borovička

Kao što se pominje na početku teksta, borovička se (iako se tako zove) zapravo uopšte ne pravi od borovnica, već od bobica kleke. U našem jeziku, borovička bi bila klekovača – rakija od kleke (ili sa klekom). Dodavanje kleke pićima stara je praksa na tlu Evrope. U Austriji i Nemačkoj takvo  piće se zove wacholder i steinhäger, a osnova je žitna rakija, ili rafinisani etanol. U Rusiji se votka sa klekom zove mužilovka, u Češkoj i Slovačkoj borovička, na Istri peku rakiju od kleke koju zovu brinjevac. Mnoga nacionalna pića imaju u sebi ovaj plod, s tim da je holandski jenever daleki predak svim ovim varijantama. Ali, to je već rakija od kleke, a o njoj u nekom drugom tekstu…