Predivno je kada sami sebi „uberete“ čaj. Prvo, znate šta pijete, a drugo, ubrali ste ga svojom rukom, osušili kako treba, spakovali u staklene teglice, uz eventualnu nalepnicu na kojoj pišu mesto i godina kada ste travke brali, a treće svaki put će Vas vratiti lepim uspomenama na mesto na kome ste ih ubrali. Volimo da pijemo i jesu lekoviti i crni i zeleni i beli čaj, i razne kineske i ruske, ali nema tih čajeva iz Srbije koji divno ne mirišu i koji nas ne leče.

 

Srbija je bogata lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem, čak i retkim, poput čubra, odnosno vrijeska koje raste na čudesnoj planini Rtanj i koje je zaštićeno zakonom 

02 Po kojim cajevima je Srbija poznata

Srbija je bogata lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem, čak i retkim, poput čubra, odnosno vrijeska koje raste na čudesnoj planini Rtanj i od koje se pravi neverovatno dobar rtanjski čaj. Na planini Golija se, ukoliko otputujete na nju u maju, junu ili julu, možete „snabdeti“ divnom majčinom dušicom, kantarionom, hajdučkom travom, kamilicom, divljom nanom…

Naša zemlja spada u vodeće izvoznike nane, kamilice, uve… Na primer, nana (Menta piperita) uzgajana na teritoriji Srbije prepoznatljiva je po visokom procentu etarskog ulja koje se koristi za proizvodnju kozmetičkih i prehrambenih proizvoda.

Ipak, čajevi u svetu i u Srbiji nisu isto. U svetu se čajem smatra napitak koji se dobija isključivo od delova biljke Camellia sinensis – čajno drvo, i vode određene temperature, a način pripreme zavisi od nekoliko faktora. U Srbiji se pod čajem podrazumeva svaki napitak od osušenog bilja i ključale vode. Tako mi ne pravimo razliku koju biljku koristimo, već se vezujemo isključivo za način dobijanja napitka.

Small Tree čajevi iz Srbije

 
03 Small Tree cajevi iz Srbije

Sa našim stručnim konsultantom i opasnim poznavaocem ovog predivnog napitka Milicom Kosorić, iz beogradske čajdžinice Small Tree, smo dosad razgovarali o raznim vrstama čajeva, o vremenu u toku dana kada se koji čaj pije, o divnom cvetajućem čaju, ma o svemu lepom i korisnom. A upravo u ovoj čarobnoj čajdžinici možete naći i čajeve iz Srbije.

U njihovim maštovitim lokalima možete popiti i pronaći čajeve kao što su cvet hibiskusa, kamilica, nana, rtanjski čaj i mešavina brusnice, sušene jabuke, cveta hibiskusa i zove. 

Takođe, sa njihovim ljubaznim osobljem možete popričati o svemu što Vas interesuje, a vezano je za čajeve, pa će Vam, makar kada su čajevi iz Srbije u pitanju, reći da je svaki od njih odličan na svoj način:

Hibiskus je osnovni sastojak velikog broja voćnih čajeva. Bogat je vitaminom C i odličan za poboljšanje imuniteta. Kod osoba koje imaju problema sa želudačnom kiselinom, preporučuje se oprez. Inače se čaj od hibiskusa preporučuje i pred spavanje, jer deluje umirujuće na naš centralni nervni sistem. 

Kamilica pomaže kod nadutosti, dijareje i osipa na koži, te kod oboljenja želuca, nesanice, groznice, bolnih rana… Izaziva znojenje i sprečava upale svih vrsta, posebno upale sluzokože. Spolja se upotrebljava za obloge i ispiranje kod zapaljenja očiju. Koristi se i za ispiranje usne šupljine, kao i za ispiranje rana.

Nana se koristi za umirenje živaca, nervnu rastrojenost, glavobolju, zujanje u ušima, groznicu, slabost i noćno znojenje. Otklanja grčeve u želucu i materici, pospešuje krvotok, utiče na izlučivanje žuči, mokraće i želudačnih sokova, leči prehladu, promuklost i kašalj. A u kombinaciji sa limunom i medom, dobra je i jednostavno kao osvežavajući napitak.

Rtanjski čaj se koristi kao antiseptik, za ublažavanje upalnih procesa mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Ako se igde vidi i oseća moć bilja, to je u biljkama od kojih nastaje upravo rtanjski čaj. U sastavu rtanjskog čaja, glavni sastojak je biljka vrijesak, koja je toliko retka i dragocena, da je čak zaštićena i zakonom.

U Srbiji se pod čajem podrazumeva svaki napitak od osušenog bilja i ključale vode,, mi ne pravimo razliku koju biljku koristimo, već se vezujemo za način dobijanja napitka

Jednokomponentni čajevi Instituta „Dr Josif Pančić“

04 Jednokomponentni cajevi Instituta „Dr Josif Pancic

Ako, ipak, moramo da kupimo čaj u apoteci, onda većina ljudi bira čajeve proverenog kvaliteta, kakvi su oni koji se decenijama prave u Institutu “Dr Josif Pančić”. U njihovom proizvodnom programu nalazi se više od 100 jednokomponentnih čajeva, od biljaka koje rastu upravo u našoj zemlji.

Jednokomponentni čajevi su oni koji se prave od jedne biljne vrste, kao što su, na primer, kamilica, nana, odoljen… To su osušeni delovi biljaka koji se koriste u fitoterapiji – cvet, nadzemni delovi biljaka (herba), list, koren, kora, plod i seme. Koriste se biljke iz spontane flore koje su sakupljane u ekološki čistim područjima, kao i biljke koje se gaje pod nadzorom agronoma, bez upotrebe zaštitnih sredstava.

 

Prerada ovih biljaka vrši se pod nadzorom farmaceuta, po detaljnim specifikacijama za svaku biljnu sirovinu. Sve biljne sirovine zadovoljavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti.

Naša zemlja spada u vodeće izvoznike nane, kamilice, uve, a naša Menta piperita (nana) prepoznatljiva je po visokom procentu etarskog ulja 

Čajevi i filter kesice

Za razliku od čajeva koje ste ubrali i napravili svojom rukom ili čajeva instituta “Dr Josif Pančić”, čajevi koji se u kesicama pakuju u kutije (obično se u jednoj kutiji nalazi 20 filter kesica), nisu tako kvalitetni. Naravno, sve zavisi od proizvođača, ali budite oprezni kada ih kupujete, jer nije redak slučaj da se biljka od koje piše da je čaj samo “u obrisima” nalazi u njegovom sastavu tog čaja. Tako ćete, na primer, u čaju od brusnice pojedinih proizvođača naći da brusnice tu uopšte i nema, već onim najsitnijim slovima (jedva vidljivim i pod lupom) obaveštavaju kupce da se u sastavu čaja od brusnice, nalazi “30 odsto arome brusnice”. Šta god to značilo.

05 Cajevi i filter kesice

Svaka biljka koja dospe u filter kesicu mora da prođe industrijski tretman, poput sušenja, mlevenja, prosejavanja… Sve to utiče na određene gubitke u pogledu biološki aktivnih jedinjenja. Manji delovi biljke usitnjavanjem gube i deo aktivnih komponenti. Zbog toga ukus i kvalitet čajnog napitka koji dobijemo od biljke koju smo sami ubrali, ili čak biljke u rinfuzi i iz filter kesice, nikako nisu za poređenje. Pored osušene i samlevene biljke, filter kesice često sadrže određen procenat arome koja napitku može da da drugačiji i prijatan miris i ukus, ali ne utiče na funkcionalnu, odnosno glavnu ulogu čaja.

Dakle, svi čajevi, pa tako i srpski čajevi iz kesice, dozvoljeni su, naravno, ali zaista više kao napitak umesto kafe, recimo, nego kao napitak od lekovitog bilja, koji bi možda mogao i da pomogne u nekom zdravstvenom problemu.