Što smo letos i jesenas šetali po dvinim planinama Srbije, šetali smo. Sad je došlo vreme da se na ovim planinskim lepoticama – skija. Ski opening 2021/22 “broji sitno”, a novu skijašku sezonu zvanično otvara Kopaonik (9 –12. decembra), zatim sledi otvaranje sezone na Zlatiboru, Staroj planini, Divčibarama…

To su četiri od ukupno 12 planina u našoj zemlji na kojima se i ove zime možete skijati ili samo, tek tako, uživati u snegu i šetnjama. Tu su još i Zlatar, Besna Kobila, (dosad najjeftiniji) Goč, (perspektivna) Golija, (za početnike) Tara, pa Crni vrh kod Bora, Kraljevica kod Zaječara…  Nemamo more, ali imamo planine, često to čujemo “kao utehu”, ali zaista je tako. Na ovim srpskim planinskim lepoticama radost će naći svako ko voli zimu, sneg i sve čarolije koje ovo godišnje doba nosi. Pa kome šta prija.

Ski opening 2021/22 “broji sitno”, a novu skijašku sezonu 9. decembra zvanično otvara Kopaonik, a slede otvaranje sezone na Zlatiboru, Staroj planini, Divčibarama…

U svakom slučaju, Premium Srbija i iskusnim skijašima i onima koji će to tek postati želi srećnu i veselu skijašku sezonu 2021/22!

p.s. Za sva skijališta u Srbiji i ove godine važi isto pravilo kao prošle sezone: Radi sprečavanja pojave i širenja epidemije korona virusa na svim skijalištima će se primenjivati sve mere koje u tom trenutku budu propisane od strane Vlade RS, kao što su: držanje socijalne distance, nošenje zaštitne maske / bandane i rukavica.

03 ski

Kopaonik je jedan od najboljih ski centara u okruženju, kao i jedna od najposećenijih srpskih planina. Ovaj srebrni planinski krov Srbije otvoriće i ovogodišnju ski sezonu, makar zvanično, a “belo” slavlje će trajati četiri dana, od 9. do 12. decembra. Tokom Ski openinga na popularnom Kopu čeka Vas popust od 30 % na pojedinačne, poludnevne (1.750,00 dinara), dnevne (2.590,00), dvodnevne (4.760,00), trodnevne (6.860,00) i četvorodnevne karte (8.750,00), koje se kupe i koriste u vreme trajanja Ski openinga, kao i za karte za sve vrste zabavnih sadržaja.

Kako je Kopaonik omiljena planina među mlađom populacijom, četvorodnevno otvaranje nikako neće proći bez ludih žurki. A kad smo kod njih, muzička “sezona” počinje 10. decembra, kada će u dvorani hotela Grand. nastupiti Edita Aradinović. Dan posle, 11. decembar, rezervisan je za koncert Ace Lukasa, a kao predgrupa pojaviće se Megabend.  U Pubu, u večeri otvaranja – 9. decembra, nastupaju Mamurni ljudi, 10. decembra Me High Low DJ, dok je 11. decembar rezervisan za di-džeja Bojana Zdravkovića.

Dani ski openinga na Kopaonika će Vam, i ove sezone 2021/22, doneti nešto što volite: dane na snegu, skijanje, snoubording, sankanje, ski takmičenja, nagradne igre, modne revije, ali ćete uživati i uz čuvene Apres ski žurke.

p.s. Ako želite samo da dobro skijate, ali bez popusta koji važe tokom Ski openinga i dodatne zabave, onda su pravi termini za Vas nekoliko dana pre ili posle ove manifestacije, koja privlači veliki broj ljudi i za to vreme uglavnom su svuda velike gužve.

Ski Pass Kopaonik – Cene

Kopaonička ski karta 10 u sezoni je jedinstvena za sve tarifne periode skijaške sezone, važi u svim ski centrima i košta 28.200,00 dinara. A, od ove ski sezone u ponudi je i ski karta 20 u sezoni čija je cena 55.400,00 dinara. Cena šestodnevnog ski passa kreće se od 16.600,00 do 18.000,00 dinara, dok je za jednodnevnu ski kartu potrebno izdvojiti od 3.700,00 do 4.300,00 dinara. Cena noćne karte je u rasponu od 2.300,00 do 2.800,00 dinara, dok ćete kartu za poligon za početnike sa pokretnom trakom (ski vrtić) platiti 900,00 dinara za odrasle, i 700,00 dinara za decu. Karte za decu do 5 godina su i dalje besplatne, ali će ih od ove ski sezone deca fizički posedovati i sa njima otvarati kapije za prolaz skijaša.

Za razliku od prethodnih, ove sezone svaka pojedinačna ski karta ima cenu za „dnevno“ i za „dnevno + noćno“ skijanje. Tako se, na primer, cene jednodnevne ski karte kreću od 3.700,00 do 4.300,00 dinara, a sa uključenim noćnim skijanjem su između 4.200,00 i 4.700,00 dinara.

Kompletan cenovnik Ski Passa na Kopaoniku pogledajte ovde.

Tokom Ski openinga na popularnom Kopu čeka Vas popust od 30 % na karte koje se kupe i koriste u vreme trajanja Ski openinga, i za karte za sve vrste zabavnih sadržaja

Zlatibor

02 ski

Zabarvno je skijati se i na stazama još jedne prestonice srpskog planinskog turizma – Zlatiboru. Ova planinska lepotica (za koju mnogi tvrde da se od lepotice zbog “nenormalne” arhitekture pretvorila u njenu suprotnost) nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.000 m, a najpoznatiji visovi koji je okružuju su Tornik (1.496 m) i Čigota (1.422 m), dok su najpoznatije ski staze, čiji se zvanični Ski opening za sezonu 2021/22 očekuje krajem decembra ove ili početkom januara sledeće godine: Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac. Ova skijališta su pokrivena sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ni ovaj srpski ski centar ne zavisi od vremenskih uslova.

U ski centru Tornik nalazi se i posebna vrsta instalacije, takozvani tjubing, koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine, a svima koji odluče da ga isprobaju, pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje. Ski centar je opremljen i dečjim igralištem i karuselom, a nećete brinuti ni o svom četvorotočkašu, jer ski centar Tornik ima i svoj parking.

U Info centru TO Zlatibor, koji se nalazi na Kraljevom trgu, nalazi se uređaj pikap boks, na kome se mogu podići ski karte kupljene preko web shopa. Kupljene karte se preko ovog uređaja mogu jednostavno i beskontaktno preuzeti skeniranjem vaučera koji dobijate na svom telefonu.

Ski Pass Zlatibor – Cene

Cena jednodnevne karte je 2.500,00 dinara za odrasle, dok je ski pass za decu 2.000,00 dinara. Zlatiborska ski karta 10 u sezoni za Tornik košta 17.800,00, a za sve ski cente 28.200,00 dinara, dok ćete za ski kartu 20 u sezoni (važi za Tornik) izdvojiti 34.000,00, a za onu koja važi za sve ski centre 55.400,00 dinara. Sezonski personalizovani ski pass košta 51.700,00 dinara, i ova karta važi za sve sadržaje tokom zimske sezone – bob na šinama i tjubing, za po jednu vožnju tokom dana. Pojedinačna vožnja žičarom košta 500 dinara, dok ski vrtić (poligon za početnike) sa pokretnom trakom staje 900,00 dinara za odrasle i 700,00 za decu.

Kompletan cenovnik ski passa na Zlatiboru (Tornik i sve ostale staze) pogledajte ovde.

dana će na Kopaoniku trajati Ski opening 2021/22

na toliko planina u našoj zemlji se možete skijati

do toliko dinara košta jednodnevna ski karta na Kopu

Stara panina

01 ski

Jedna od najlepših, a svakako najveća planina u Istočnoj Srbiji – Stara planina, nalazi se nedaleko od Knjaževca, a ovaj visokoplaninski masiv je gotovo pet meseci godišnje pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

Babin zub (1.758 m), jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno od Midžora (2.169 m), najvišeg vrha Stare planine i Srbije. Babin zub predstavlja zaštićeni prirodni rezervat, a upravo na ovom vrhu nalazi se istoimeni skijaški centar.

Skijaški centar Babin zub čine staze na lokacijama Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada. Skijalište Babin zub poseduje četvorosednu žičaru Konjarnik sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 osoba na sat i ski lift sidro Sunčana dolina, kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom Markova livada.

Na lokaciji Jabučko ravnište nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na Babinom zubu. Više od 13 km odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Zvanični Ski opening za sezonu 2021/22 očekuje se krajem decembra ove ili početkom januara naredne godine, a cene ski passa identične su onima na Zlatiboru.

Za razliku od prethodnih, ove sezone na Kopaoniku svaka pojedinačna ski karta ima cenu za „dnevno“ i za „dnevno + noćno“ skijanje

Ski Pass Stara planina – Cene

Cena jednodnevne karte je 2.500,00 dinara za odrasle, dok je ski pass za decu 2.000,00 dinara. Ski karta 10 u sezoni košta 17.800,00 za Staru planinu, a za sve ski cente 28.000,00 dinara, dok ćete za ski kartu 20 u sezoni (važi za Staru planinu) izdvojiti 34.000,00, a za onu koja važi za sve ski centre 55.400,00 dinara. Sezonski personalizovani ski pass košta 51.700,00 dinara, i ova karta važi za sve sadržaje tokom zimske sezone . Pojedinačna vožnja žičarom košta 500 dinara, dok ski vrtić (poligon za početnike) sa pokretnom trakom staje 900,00 dinara za odrasle i 700,00 za decu.

Kompletan cenovnik ski passa na Staroj planini pogledajte ovde.

dinara su cene jednodnevne karte za odrasle na Zlatiboru i Staroj planini

dinara je jednodnevni ski pass na Divčibarama

Divčibare

Sve perspektivnije skijalište nalazi se na još jednoj srpskoj visoravni, predivnoj za sve vrste aktivnosti u svakom godišnjem dobu – Divčibare. Okolne visove i blage prevoje sneg godišnje prekriva 3 – 4 meseca. Zbog svoje blizine velikim gradovima, Divčibare je uvek privlačna destinacija, takođe idealna za jednodnevna i vikend skijanja.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza. Ski staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resort-, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina ove (strme) staze je svega 850 m, pa ćete se brže spustiti niz nju, nego naručiti kafu u restoranu DivčiBar koji se nalazi u podnožju staze. Skijalište Crni vrh poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat.  Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 m, a izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1.091 m. Radno vreme žičare je od 9 do 16 časova. Na stazi se nalazi ski rental, škola skijanja za decu i odrasle i kafe bar na otvorenom. Parking je besplatan.

Druga divčibarska ski staza – Centar, proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 m. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100 metara. Na stazi postoji ski lift tipa tanjir, kapaciteta 700 skijaša na sat. Na ovoj stazi moguće je i da naučite da skijate u njihovoj ski školi, a tu možete iznajmiti i ski opremu.

Ski Pass Divčibare – Cene

Ski pass je moguće kupiti na skijalištu, ali i online putem sajta www.divcibareskiresort.com. Cena jednodnevnog ski passa za odrasle na stazi Crni vrh nije se promenila u odnosu na prethodnu sezonu i iznosi 1.400,00 dinara, za decu 1.100,00, dok je za seniore 1.200,00 dinara. Divčibarska ski karta 10 u sezoni košta 10.500,00 dinara za odrasle i 8.400,00 dinara za decu, dok će za sezonsku kartu odrasli morati da izdvoje 30.000,00 dinara, seniori 27.000,00, a deca (odnosno njihovi roditelji) 24.000,00 dinara. Cene ski passa preko vikenda su malo više u odnosu na ove koje se odnose na radne dane.

Kompletan cenovnik Ski Passa na Divčibarama pogledajte ovde.

Pravila, pravila…

Ali ne, kako kaže poznata pesma, “da bi nas udavila”, već da bi se znao red na skijalištima. Ona su tu da se poštuju, a sva pravila koja važe kada kupite ski karte i stanete na skije možete naći ovde. Tu ćete videti šta podrazumeva kupovina ski karte, koji su uslovi za povraćaj ski karte, pročitaćete 15 značajnih i zvaničnih stavki koje važe na skijalištima, ali i “obaveštenje potrošačima na osnovu člana 13. Zakona o zaštiti potrošača”, odnosno moći čete da vidite i koja su Vaša prava, a ne samo obaveze.