Regali, ili zidne jedinice, kako su se nekada nazivali ovi multifunkcionalni komadi namještaja, spoj su različitih elemenata koji zauzimaju veliki dio zida vaše dnevne sobe, i stavljaju na centralno mesto televizor i muzički sistem, ali i knjige i razne ukrasne predmete.

Zašto preporučujemo regal?

Umjesto da dnevnu sobu ispunite raznim pojedinačnim komadima namještaja, bolje se odlučiti za višenamjensku zidnu jedinicu – regal, koja ne samo da je praktična i štedi prostor, već pomaže i da dnevni boravak ima određeni stilski štih. Ovisno o vašem ukusu, to može biti ugodan rustikalan, futuristički i moderan, minimalistički ili skandinavski. Pored toga, kvalitetna zidna jedinica automatski privlači pažnju na neke stvari koje želite naglasiti: veliki, novi televizor na donjoj ploči, trofeje u staklenim vitrinama, zbirke knjiga i uspomene na policama.

Od čega se sastoji zidna jedinica?

Čak i ako se zidne jedinice mogu individualno prilagoditi vašim potrebama, i nisu dostupne samo kao kompletni komadi namještaja, već i kao pojedinačni elementi koje možete kombinovati po želji, tipičan regal se obično sastoji iz ovih dijelova:

  • TV ormarić
  • Staklena vitrina
  • Police
  • Dio sa ladicama
  • Zatvoreni elementi

Za mnoge je centralni element svakog regala niska polica za televizorlowboard, ukoliko se ne odlučite da ga postavite na zid, iznad police. 

Pored lowboarda, imamo i highboard opremljen ladicama, policama i zatvorenim ormarićima, koji nudi obilje prostora za odlaganje DVD kolekcije, knjiga, igrica, porodičnih fotografija, raznih ukrasnih predmeta ili suvenira. 

Ormarići dubine do 40 cm mogu se ugraditi u zidnu jedinicu, i njihova se pozicija može slobodno birati. Ovi zidni ormarići su dostupni i u otvorenoj varijanti, kao i sa vratima na zaključavanje ili staklenim vratima, ovisno o tome želite li određene stvari izložiti vidljivo ili ih jednostavno odložiti. 

Vitrine sa staklenim vratima su idealne za prikazivanje porculana, trofeja i ostalih vrijednih stvari, jer su s jedne strane otvorene pogledima, a s druge strane su dragocjeni predmeti zaštićeni od prašine i oštećenja.

Police i zidne police se mogu koristiti za knjige, ali i odlaganje DVD-ova, časopisa, fascikli ili postavljanje zvučnika.

U dio sa ladicama lako ćete odložiti sve što je jednom domaćinstvu potrebno, kao što su: stolnjaci, posuđe ili pribor za jelo.

Detalji koje želite dodatno naglasiti, mogu se optički istaknuti raznim rasvjetnim elementima, što vam omogućava da postavite zanimljive svjetlosne akcente, koji prostoriji daju posebnu atmosferu.

Regal nije samo za dnevnu sobu

  • Nema sumnje da se većina zidnih jedinica nalazi u dnevnom boravku. Ali to ne znači da se ovi univerzalni komadi namještaja ne mogu dobro iskoristiti i u drugim životnim, pa i radnim, prostorima. Dobar regal izgledaće sjajno i u spavaćoj, ili radnoj sobi. Hladna i monotona kancelarija može dobiti ugodnu notu domaće atmosfere uz zidnu jedinicu.
  • Regali štede prostor, pa su pogodni i za male stanove i sobe. Dizajn im je fleksibilan, tako da uvijek možete iskombinovati pojedinačne elemente prema vašim potrebama i zahtjevima prostora.
  • Zidne jedinice možete, između ostalog, koristiti i kao pregrade u stanu, ukoliko želite vrlo veliku prostoriju podijeliti na udobnije, vizualno odvojene jedinice. U jednosobnom stanu, gdje spavaći i dnevni dio čine jednu cjelinu, regalom možete efektno odvojiti te dijelove, što je idealno rješenje, naročito ako vam često dolaze gosti.

Današnji, moderni regali su elegantni, i ostavljaju veliki dio zida slobodnim, tako da nemaju mnogo toga zajedničkog sa zidnim jedinicama iz šezdesetih godina, koje su izgledale vrlo glomazno i sezale do samog plafona.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine regala

Bez obzira koji stil opremanja odaberete, postoji nekoliko stvari na koje uvijek treba obratiti pažnju pri odabiru regala. To uključuje prije svega upotrebu visokokvalitetnih materijala (metal, plastika, drvo) kao i stabilnu konstrukciju. Ovo se, prije svega, odnosi na elemente koji trpe najveće opterećenje.

Također je važna čista obrada svih površina, što ih čini lakim za održavanje i otpornim na ogrebotine.

Funkcionalnost i otpornost šarki, i drugih jako opterećenih elemenata, je od velike važnosti za stabilnost čitave zidne jedinice.

Naravno, materijali ne smiju ispuštati štetene pare, niti na bilo koji način biti kontaminirani zagađivačima!

Zahvaljujući sve većoj popularnosti regala, vi kao kupac imate zaista veliki izbor, što odluku o kupovini dodatno otežava. Najbolje je da u miru razgledate, informišete se i upoređujete cijene u nekoj od internet trgovina, a kupovinu obavite na najjednostavniji način – iz sopstvene fotelje.