Gde god da sa voljenom osobom otputujete, može Vam biti romantično. Ipak, s vremena na vreme treba potražiti destinaciju na kojoj ćete Vašu ljubav malo osvežiti i razmrdati, jer sve što je ustajalo i što se ne neguje, kad tad prođe. Zbog toga je važno da potražite romantična mesta u Srbiji kojima ćete Vašu dragu osobu iznenaditi ili ćete do tamo put zajednički isplanirati i radovati mu se, od zakazivanja smeštaja, preko puta koji Vas do tamo vodi, do samog boravka u nekim od bajkovitih predela naše zemlje.

Svaki hotel može biti romantičan, ali Vas mi ovim tekstom vodimo u drugačije predele koji će Vašoj voljenoj osobi i Vama možda postati nova destinacija za proslavu Vama važnih datuma i tradicionalnih odlazaka – to može biti i poljana sa predivnim zalaskom sunca, planina, reka ili jezero. Toliko je prirodnim lepotama bogata naša zemlja, da je na Vama samo da izaberete neko posebno romantično mesto.

Premium Srbija je za Vas izdvojila neke ideje i mesta koja su toliko romantična, da ćete na trenutak pomisliti da ste u nekoj divnoj bajci ili filmu, a koja mogu biti početak Vašeg “istraživanja” na ovu temu, bilo da su to vidikovci, izletišta, romantične ulice, parkovi ili magični trenuci na vodi. Mi smo izdvojili po TOP 3 mesta za svaki od ovih predloga. Ali, biće još nastavaka na ovu temu, sigurni smo.

Svaki hotel može biti romantičan, ali Vas mi ovim tekstom vodimo u drugačije predele koji će Vašoj voljenoj osobi i Vama možda postati nova tradicionalna destinacija 

Toliko su romantični, da ne postoji ni jedna fotografija ili razglednica na kojoj vidite zaljubljeni par, čiji pogled “puca” široko u predivnu prirodu, a oni ponosno stoje iznad svega, na vrhu – na vidikovcu, koja Vam neće oduzeti dah. Zašto Vi ne biste bili to dvoje? Toliko je vidikovaca predivnih u našoj zemlji, da u kom god njenom kutku da ste, sigurno ćete naći neki koji će Vas oduševiti.

Banjska stena (Tara)

Banjska stena, smeštena u Nacionalnom parku Tara, na 1.065 mnv, sigurno je jedno od najpopularnijih mesta na planini i jedno od najposećenijih u čitavoj Srbiji. I put do ovog vidikovca je veoma živopisan, okružen zelenilom, koje čitav prostor ispunjava čistim vazduhom. Banjska stena je dobila ime po turskoj reči Banja – mesto sa toplom vodom. A ovde ih je nekad bilo. Međutim, vrela sa toplom vodom, koja su izbijala u podnožju vidikovca, potopljena su izgradnjom jezera Perućac, na čiju će Vas zeleno-plavu vodenu površinu, koja protiče kroz planinske padine obrasle raznovrsnom florom, prvo odvući pogled sa ovog vidikovca. Osim jezera, s vidikovca pogled dopire i do kanjona reke Drine, pa i do Osata, oblasti u Bosni, u srednjem Podrinju. Vidikovac Banjska stena predstavlja uređen prostor, ograđen drvenom ogradom i sa klupicom za sedenje i dugotrajno uživanje u predivnom pogledu. 

Vidikovac Molitva (Uvac)

Predivan prostor koji je postao svojevrsni zaštitni znak prirodnih lepota i turističke ponude Srbije. Verovatno nema stanovnika u Srbiji koji nije čuo, a većina se i lično uverila, u fascinantne vijugave meandre reke koji oduzimaju dah. Pitomost predela, mir i čist vazduh savršen su spoj koji Vam omogućava da tokom odmora u Zapadnoj Srbiji provedete romantične trenutke udvoje. Vidikovac se nalazi na visini od 1.247 m, a posle osvajanja njegovog vrha čeka Vas panorama sa drvenom platformom, sastavljena od vodene površine neobičnog oblika, okružena bogatom florom, staništem čuvenog beloglavog supa. Tokom boravka na vrhu vidikovca Molitva sigurno ćete videti čarobni let ove retke vrste ptica. Staza od kampa u Previnama, na 8 km od Sjenice, duga je 378 m i prožeta čitavom dužinom lepotama reke. Osim vidikovca, veoma romantičan deo Vašeg putovanja može biti i vožnja brodom kroz kanjon reke Uvac, koji će Vam izbliza pokazati lepote ovog predela u punom sjaju. 

Brojna su romantična mesta u Srbiji i to mogu biti predivni vidikovci, izletišta, romantične ulice, parkovi ili magični trenuci na vodi 

Kozji kamen (Zavojsko jezero)

Kozji kamen je spektakularni predeo, koji se svojom lepotom nameće među tri romantična mesta sa najlepšim pogledom. Na oko 18 km od Pirota, čeka Vas lagan izazov dug 4 km, posle koga se stiže do vrha. A taj vrh je vredan truda.

Lepota putanje do vidikovca ogleda se u smeni borovih i bukovih šuma, pa divnih, prostranih livada, koje će Vaša pluća napuniti čistim vazduhom. Staza do vidikovca je obeležena, tako da ne možete zalutati. Kozji kamen je jedan od vrhova planine Vidlič i smešten je na 1.200 mnv. Sa njega se pruža pogled na celo Zavojsko jezero i mesto na kome se reka Visočica uliva u njega. Ovaj divan predeo oivičen je s jedne strane vrhovima Babin zub i Midžor, dok je na drugoj strani planinski masiv Stara Planina. Osim prelepog pogleda, na vidikovcu se nalazi i drveni letnjikovac, kao i mesto za roštilj, pa je prostor savršen i za druženje svih koji žele da provedu kvalitetan i sadržajan izlet na svežem vazduhu.

Izletišta

Kosmaj (Beograd)

Pored Zvezdarske ili Bojčinske šume, Avale ili Košutnjaka, jedno od lepših izletišta, na oko 50 km od Beograda, svakako je romantični i moćni Kosmaj, koji se sastoji od predivnih mesta za izlet i romantičnih proplanaka, koji će Vam pružiti savršene zajedničke trenutke. Kosmaj je posle Avale najniža planina u Srbiji, koja u svom imenu nosi ime šuma (cos na keltskom znači šuma), i ovaj prostor obiluje predivnim zelenim površinama i svežim, okrepljujućim vazduhom. 

To će Vam se ukazati čim se dođete nadomak planine. Ovo mesto je savršeno za izlet iz više razloga, a prvi i najvredniji je svakako predivna priroda, taj širok prostor nepreglednog zelenila i divnim stazama namenjenim za šetnju. Na planini se nalazi i jedan od najlepših spomenika – posvećen palim borcima Kosmajskog odreda, koji i predstavlja najpoznatiji simbol planine, zatim Kosmajski vidikovac, koji Vas čeka na suprotnoj strani od spomenika, a tu se, skrivena u šumskim predelima, nalaze i dva srednjovekovna srpska manastira – mesta koja pružaju potrebnu dozu mira, spokoja i savršene atmosfere.

Stražilovo (Fruška gora)

Fruška Gora je sigurno jedno od najbajkovitijih mesta u Srbiji. Kada zamišljamo idealan vikend za dvoje, fruškogorski mir i lepota prirode su svakako među prvim asocijacijama, jer ova vojvođanska planina broji čak 21 izletište, od kojih su sva vrlo brižljivo održavana i uređena. Stražilovo se nalazi se na nadmorskoj visini od 321 m i predstavlja vrh na Fruškoj gori. 

To je jedno od najpoznatijih mesta u čitavoj Vojvodini. Na njemu se nalazi centralna livada sa bistom Branka Radičevića. Na ovom prostoru je naš poznati romantičarski pesnik i sahranjen. Inspirisan sudbinom Branka Radičevića i prožet nostalgijom za Vojvodinom, naš veliki pisac Miloš Crnjanski je napisao Stražilovo, jednu od najlepših pesničkih tvorevina srpske književnosti, nazvanu baš po ovom fruškogoroskom prostoru. Na Stražilovu se nalazi i odmaralište Brankov čardak, na kome su smešteni restoran, ali i smeštajne jedinice, u kojima možete da prespavate.

Dvorac Fantast (Bečej)

 

Prinčevi i princeze žive srećno u velelepnim dvorcima – ne samo u bajkama. Kod nas, Vojvodina skriva raskošna zdanja nekadašnjih bogataških i plemićkih porodica. Stratimirovići su u Kulpinu krajem 18. veka izgradili dvorac sa elementima klasicizma i jonskim stubovima na ulazu. Okružuje ga prostrano imanje sa lepo uređenim parkom, nekada jedinstvenim primerom hortikulture tog vremena. Kompleksu pripada i jedan manji dvorac, čiji je poslednji vlasnik bila čuvena vojvođanska porodica Dunđerski. Danas je proglašen spomenikom kulture i u njemu je smešten Poljoprivredni muzej. U blizini Bečeja nalazi se Fantast, još jedan dvorac Dunđerskih, tako nazvan po omiljenom konju njegovog vlasnika. U njemu možete odsesti, a poseduje i lep park s jezerom i ergelu čistokrvnih grla. Pa da li ima išta romantičnije od toga da sa voljenom osobom, poput prinčeva i princeza, odsednete u jednom pravom dvorcu i uživate u predivnoj prirodi koja ga okružuje?

stabalaameričkog koprivića, srebrnog jasena, duda, lipa i cveća ima drvored Ulice generala Drapšina, koji je proslavio Kikindu

najlepšom ulicomna svetu proglašena je upravo kikindska Ulica generala Drapšina

raznihvrsta stabala, jablanova, topole i platana nalazi se na površini niškog parka Čair

Romantične ulice

Da li ste ikada razmišljali o tome da ulica može da bude mesto zbog koga ćete se zaputiti u neki grad i koje će uspeti da Vas očara? Da, da, i gradska ulica može biti jedna od predivnih, romantičnih mesta koju ćete posetiti i uživati u njoj.

Ulica generala Drapšina (Kikinda)

Ulica koja je proslavila Kikindu proglašena je za 22. najlepšu ulicu na svetu, i to sa punim pravom. Pre svega, u njoj se nalaze ušorene vojvođanske kućice, “prilepljene” jedna uz drugu, autentične vojvođanske arhitekture i fasada u neobičnim bojama. Ono što ovu vojvođansku ulicu čini posebnom je drvored od 389 stabala američkog koprivića, srebrnog jasena, duda, lipa i cveća. Spojene krošnje drveća sa jedne i druge strane napravile su tunel, koji svakog godišnjeg doba menja boje i oduševljava drugačijim dizajnom. Najromantičniji trenutak je svakako proleće – kada lipa počne da pruža svoj karakteristični miris, a zelene krošnje olistaju i okolno cveće se razvije u najlepšim bojama. Spoj prirode i autentične vojvođanske šarene arhitekture zaslužan je za potpuno opravdanu titulu koju ova ulica nosi, a šetnja kroz nju sa voljenom osobom ne može biti nikako drugačija do – romantična. 

Skadarska ulica (Beograd)

Ulica koja je proslavila Kikindu proglašena je za 22. najlepšu ulicu na svetu, i to sa punim pravom. Pre svega, u njoj se nalaze ušorene vojvođanske kućice, “prilepljene” jedna uz drugu, autentične vojvođanske arhitekture i fasada u neobičnim bojama. Ono što ovu vojvođansku ulicu čini posebnom je drvored od 389 stabala američkog koprivića, srebrnog jasena, duda, lipa i cveća. Spojene krošnje drveća sa jedne i druge strane napravile su tunel, koji svakog godišnjeg doba menja boje i oduševljava drugačijim dizajnom. Najromantičniji trenutak je svakako proleće – kada lipa počne da pruža svoj karakteristični miris, a zelene krošnje olistaju i okolno cveće se razvije u najlepšim bojama. Spoj prirode i autentične vojvođanske šarene arhitekture zaslužan je za potpuno opravdanu titulu koju ova ulica nosi, a šetnja kroz nju sa voljenom osobom ne može biti nikako drugačija do – romantična.

I ne zaboravite, mnogo je romantičnih mesta u Srbiji, ali se prava romantika ipak krije u Vama – gde god da ste

Tešnjar (Valjevo)

Prostor koji čuva uspomenu na stara vremena i nosi posebnu atmosferu, svakako je Tešnjar, koji se nalazi u centralnom delu grada Valjeva, a prilaz do njega je ono što dodatno doprinosi lepoti predela.

Kada ga pređete, kao da nekom čarolijom prelazite u 19. vek i vreme zanatskih radnji i dućana. Svaka kućica u Tešnjaru čuva starinu i nijedna fasada nije prepravljana, niti dorađivana u modernom stilu. Danas su gotovo svi objekti pretvoreni u kafane, pabove, restorane i kafiće, u kojima možete pronaći najraznovrsniji muzički repertoar: od metal i hard rok zvukova, preko pop i moderne RNB muzike, pa do starogradske i popularne narodne. Sadržaj je dostupan za svačiji ukus, a Vaša romantična šetnja kroz Tešnjar može biti upotpunjena i dobrim zalogajima u nekom od brojnih kafana. Tešnjar od ulice Kneza Miloša, glavne valjevske ulice, deli reka Kolubara, nad kojom je izgrađen divan kameni most – jedna od najlepših tačaka u gradu, koga građani nazivaju Beli most, zbog belog kamena od kojeg je izgrađen. 

Parkovi

Parkovi u Srbiji se nažalost još ne koriste kao oni u Engleskoj, na primer, gde je apsolutno dozvoljeno da usred parka vidite zaljubljeni par kako, obučeni najelegantnije, nazdravljaju čašama šampanjca, ili sede na ćebetu pokraj nekog poludivljeg cveća. Ipak, parkovi u Srbiji jesu prostori u kojima možete osetiti sve čari mira i tišine, i to obično u samom gradskom jezgru. Osim prelepe prirode, obično imaju i niz drugih sadržaja, koji će upotpuniti Vaš romantični boravak. U Beogradu ih ima mnogo, a možda bi se kao najromantičniji mogao izdvojiti Topčiderski park. Mi smo za predloge odabrali po jedan u Nišu, Novom Sadu i Vrnjačkoj Banji, ali sigurno je da svaki grad ima svoj park u koji možete da pobegnete, makar na kratko. 

Park Čair (Niš)

Od nastanka se park Čair naziva plućima Niša. To već govori o njegovom značaju za grad i ljubavi koju Nišlije dele prema njemu. Čair je omiljeno mesto stanovnika Niša, prostor u kojem pronalaze mir i odmor. Njegova istorija počinje u periodu između svetskih ratova, a do danas se ovaj prostor razvijao, rastao i dobijao na lepoti i značaju. Njegov naziv (čair na turskom znači bašta) posledica je turskog uticaja na ovim prostorima i pokazatelj divne prirode parka. To je prostor koji je tokom cele godine pun života, dečje graje i posetilaca koji se rekreiraju i u njemu se odmaraju. U ovom parku izuzetno velike površine nalazi se oko 1.400 raznih vrsta stabala: jablanova, topole i platana, koji stvaraju prijatan hlad i prostor snabdevaju svežim vazduhom. Tokom letnje sezone ovaj park postaje centar kulturnih dešavanja, tako da romantično putovanje u Niš možete upotpuniti prirodnim lepotama i odmorom u omiljenoj oazi Nišlija.

Dunavski park (Novi Sad)

Oaza mira i čistog vazduha u najužem centru grada i jedno od najlepših zelenih mesta u Novom Sadu svakako je Dunavski park.

Nalazi se na Čair pet minuta lagane šetnje od centralne Zmaj Jovine ulice, te može biti savršen prostor za odmor posle šetnje dugim novosadskim ulicama. Park je bogat raznim vrstama flore, koja može biti savršeno društvo zaljubljenim parovima. Uživaćete u hladu koji prave krošnje stoletnih platana, javora ili hrasta lužnjaka. Kako je u Novom Sadu sve u znaku kulture, tako ni u park ne izostaju spomenici podignuti u znak velikih ljudi koji su rođeni ili su stvarali na području Vojvodine. Tokom šetnje kroz ovaj zeleni vrt naići ćete na biste Branka Radičevića, Mike Antića i Đure Jakšića, kao i spomenik prepodobnom Sergeju Radonješkom i neobičnu figuru Nimfe, koja u rukama nosi rog obilja. U centru Dunavskog parka nalazi se jezero sa malim ostrvom u sredini, po kome plove labudovi i patke. Savršen pejzaž i scenario za zaljubljene.

 

Gradski park (Vrnjačka Banja)

Vrnjačka Banja je generalno jedno od najromantičnijih i najlepših mesta u Srbiji. To je gradić sa posebnom, prijatnom atmosferom, čiji je svaki kutak prožet nekom romantičnom pričom ili detaljem koji u sebi sadrži notu ljubavi i topline. Tako je i uređeni Gradski park apsolutni centar ove turističke destinacije. Cela površina parka prožeta je zelenilom, među koje su ugrađeni predivno uređeni cvetni aranžmani. Uz razne vrste drveća, tu su i velika fontana i brojni mostići izgrađeni nad rekom. Najromantičniji delovi parka svakako su čajne kućice, u kojima se možete odmoriti, kao i klupe postavljene na skrivenim i tihim mestima. Park je 2011. godine dobio i Japanski vrt, u kome se nalaze neobične biljne vrste, poreklom iz dalekog Japana. U centar ovog vrta smešteni su ostrvce, kaskadni vodopad, most i još jedna čajna kućica. Sve lepote parka možete otkriti kroz vožnju fijakerom, koji kreće od Mosta ljubavi, prolazi kroz drvored mirisnih lipa i nastavlja do kraja parka, u kome se nalaze restorani vrlo zanimljivog ambijenta, tako da Vašem romantično putovanje kroz Vrnjačku Banju možete završiti lepom večerom u nekom od njih.

Voda

Pa čak i ona u kadi kada je napunimo i zamirišemo morskom solju i ružinim laticama, ukrasimo mirišljavim svećama, pa i ta voda može da deluje izuzetno romantično. A tek ona koju nose reke, jezera i mora, da ne govorimo. Voda lepo zna da smiri i umiri naše uzburkane misli, da nas opusti i razneži, i da iz nas izvuče toliko lepe emocije, da se pored voljene osobe potpuno “istopimo”.

Vrelo Grze (Paraćin)

Zaštićeno prirodno dobro koje neobičnom lepotom mami veliki broj turista iz čitave Srbije je vrelo Grze, kompleksu koji se nalazi na 18 km od Paraćina i sastoji se od vrela reke Grze, njegove neposredne prirodne okoline, doline reke i dela koji čini uvala Veliko Igrište, smešteno na Kučajskim planinama. Nalazi se na 177 km udaljenosti od Beograda i 98 km od Niša. Reka je pritoka reke Crnice, koja protiče kroz Paraćin, a uliva se u Veliku Moravu. Poznata je po izuzetnoj zeleno-plavoj boji i stvaranju dva jezera. Tokom boravka možete uživati u šetnji duž čitavog prostora, koji je obeležen putokazima i vodi Vas sve do vrela. Na kraju puta nalaze se slapovi reke i savršen pogled na vodenu površinu i njeno vrelo, pored koga se nalazi veliki broj klupa i prostora za roštilj i piknik. Ovaj romantični kompleks savršena je prilika da uživate u spoju vode i idiličnog zelenila.  

Vodopad Lisine (Despotovac)

Vodopad Lisine, svojevrstan spomenik prirode, smešten je u istočnoj Srbiji, na planini Beljanici, u blizini Despotovca. Nalazi se na rečici Vrelo, a u blizini čuvene Resavske pećine. Pored staroplaninskih vodopada, vodopad Lisine je jedno od najviših prirodnih bogatstava ovog tipa u Srbiji. U njegovom podnožju se nalazi malo jezero, koje je okruženo bagrenim blokovima, i tako je čitav vodeni prostor zaokružen, te liči na prstenast bazen nad kojim šumi voda. 

Visina vodopada je 25 m i njegova zadivljujuća snaga od ovog mesta je učinila jedno od najposećenijih mesta u ovom delu Srbije. Put do izvora je veoma lepo uređen, uz obeležena mesta za odmor i piknik, što od ovog prostora čini savršeno mesto za romantičan izlet. Tome doprinose i brojni restorani koji se nalaze u blizini vodopada, a koji su izgrađeni u potpunom skladu sa prirodnim ambijentom, sa ribnjacima, u kojima se gaji pastrmka, čuveni specijalitet koji morate da probate. Osim vodopada i okoline, tokom izleta u ovaj deo Srbije možete posetiti čuvenu Resavsku pećinu, kao i srednjovekovne manastire Manasiju i Ravanicu ili otići do Parka minijatura, sa interesantnim maketama naših najstarijih verskih objekata.

 

Zasavica (Sremska Mitrovica)

Prostor smešten nedaleko od Sremske Mitrovice – Zasavica, jedan je od naših najlepših prirodnih kompleksa, koji čuva autentične pejzaže, ali i folklorna, kulturna i istorijska obeležja. Sve u njemu je živopisno, bajkovito, mirno i toplo. Posebna odlika je bogat biodiverzitet, koji ćete najbolje upoznati kroz romantičnu vožnju čuvenim brodom Umra, koji od 2003. godine prikazuje turistima najlepše od Zasavice: predivne pašnjake, poplavne šume, koje su nastanjene različitim vrstama močvarnih ptica, brojnim vilinim konjicicma, orlovima, raznim šumskim životinjama i ribama koje se mreškaju u vodi. Vožnja traje oko dva sata, tokom kojih možete osetiti pravu lepotu raja na zemlji. Posetite ovu vojvođansku lepoticu i priuštite sebi i dragoj osobi divne i nezaboravne trenutke.

Srbija je prebogata vodama i čarobnim rekama, pa svako mesto koje je ima apsolutno je naša preporuka za romantični obilazak. Šetnja pored reke uvek je bila i biće jedno od najlepših stvari koje umiruju i inspirišu. A ako ste tu sa voljenom osobom, onda Vam ništa više i ne treba. Uživajte u šetnji Savskim kejom u Beogradu, Smederevskim ili Dunavskim kejom, Tiskim kejom u Novom Bečeju, Zapadnom Moravom u Čačku, Lepenicom u Kragujevcu, Nišavom u Nišu… I ne zaboravite, mnogo je romantičnih mesta u Srbiji, ali se prava romantika ipak krije u Vama – gde god da ste!