U Beogradu hedonisti uvek otkrivaju nove radosti i iznova se oduševljavaju potpuno novim doživljajima – od autentičnih i više nego uzbudljivih turističkih mesta, pa do tradicionalnih srpskih i internacionalnih jela i pića koja nude beogradski restorani. A, verujte, koliko god da ste probirljivi, za kakvu god namenu da Vam je potreban restoran, kakvoj god atmosferi, uz fantastične zalogaje, želite da se prepustite – u ovom gradu ćete to i naći.

Želite brz, ali kvalitetan ručak, zanimaju Vas drugačiji ukusi od domaće kuhinje, divite se kada Vaše nepce oseti potpuno nove ukuse, ali i kada ih dodirne zalogaj kvalitetno spremljene srpske hrane. Samo poželite i Beograd će Vam to dati. Naravno, na lokaciji koja odgovara Vašem senzibilitetu.

Restorani Novi Beograd

Novi Beograd je iz spavaonice kakav je bio do pred kraj prošlog veka, izrastao u sasvim jedinstveni grad u gradu, širokih bulevara i poslovnog sveta koji juri iz kancelarije na sastanak i obrnuto. Sa savremenim poslovnim zgradama razvijala se i ponuda za gurmane, ali i one koji vole nešto “laganiju” hranu. Tako su i u ovom delu grada nicali restorani sa hranom vrhunskog kvaliteta i ljubaznim osobljem koje će Vam toplo preporučiti koje bi to jelo možda bilo najbolje toga dana za Vas.
U Novom Beogradu su smešteni odlični tržni centri, u kojima je takođe veliki izbor hrane iz raznih krajeva sveta, ali možete ugodno obedovati i na jednom od najlepših šetališta pored reke. Svakako su Vam na izboru i elitni restorani u luksuznim stambenim kompleksima u ovom delu grada.
Naravno da i ovde možete naići na lokale u kojima se služe odličan srpski gulaš, sarma, pasulj prebranac i podvarak, ali Novi Beograd je poznat po ugostiteljskim objektima koji posetiocima nude potpuno inovativnu kuhinju i najnovije koncepte uživanja u hrani, koji su uvek ne samo dobrodošli, već znaju da budu pravo osveženje kad su hedonisti u pitanju.

Beograd dragulje od restorana krije u svakom delu, pa nije lako odlučiti da li isprobati one u Novom Beogradu, uzbudljivoj Beton hali ili one predivne pored reka

Restorani u Beton hali

Restoranski biznis poslednjih godina cveta u Beogradu, pa se ugostitelji utrkuju ko će nešto lepše i originalnije da ponudi svojim gostima. Restorani u modernom beogradskom naselju Beton hala prava su umetnost za oči, dušu i telo. Tu, nadomak predivne reke Save, načičkali su se lokali za koje se ne može reći da li je lepše u njima popiti jutarnju kafu, ručati u rano popodne ili u njima, uz večeru, dočekati i isprobati ludi noćni život Beograda.

Ne čudi što su Beograđani Beton Halu odmah nazvali – Moderna Skadarlija.

Beton halu nikada u svojim šetnjama ne zaobilaze ni stanovnici Beograda, a turistima koji posete našu prestonicu obavezna je tačka zaustavljanja. Ovaj kraj je toliko brzo postao simbol glavnog grada Srbije, da živopisne bašte i enterijeri potpuno različitih tipova restorana zaista prijaju oku kao neko čuveno umetničko delo. Takva je i hrana koju ovde možete kušati – od nacionalne srpske kuhinje poslužene u potpuno modernom konceptu, do ručka sa nekoliko jela, u malim zalogajima.
U restoranima duž Beton hale možete se nasladiti vrhunskim vinima, koktelima, fantastičnom “živom” svirkom i naravno onim zbog čega ste prevashodno došli – nekim od najmoćnijih kuhinja koje će u Vašem tanjiru napraviti doživljaj koji se večno pamti.

Najbolji restorani pored reka u Beogradu

“Beograde, Beograde, na ušću dveju reka, ispod Avale”, stihovi su pesme koju svako od nas rado zapeva. Jer Beograd jeste imao tu sreću da se u njemu susreću dve značajne i prelepe reke, u njemu se Sava uliva u Dunav, a duž njihovih obala, u ambijentu prirodnih lepota, nikli su neki od najlepših restorana srpske prestonice.

Uz “klasične” restorane, u pogledu na reke koji će Vas zadiviti, uživaćete posebno ako odlučite da ručate na nekom od splavova usidrenih na ovom potezu. Izbor je na Vama – moderni lokali u čijem prostoru ćete se osećati svetski, ili oni čiji će Vas ambijent obmotati toplim drvetom, neretko nekim kaminom u ćošku, uz mirise koji do Vas dopiru od krčkanja iz kuhinje i konobare veoma domaćinski raspoložene.
U beogradskim restoranima pored reka, nekada ćete zaboraviti da ste došli na dobar i kvalitetan obrok. Odvući će Vas predivan zalazak sunca ili pogled u fantastičan pejzaž Beograda s one strane reke… S koje god strane reke da se nalazite.

u Madridu otvoren prvi restoran na svetu Sobrino de Botin, član Ginisove knjige rekorda

u Beogradu otvoren Znak pitanja, koji i danas radi punom parom i smatra se najstarijom kafanom u Srbiji

na desnoj obali Save nastaje Beton hala, tada samo Carinski magacinski prostor

Restorani za fine dining u Beogradu

Da, da, znamo da se uvek kod pojma restoran u našim tekstovima nađu i sufiksi poput vrhunskog kvaliteta, ali za fine dining restorane u Beogradu taj opis je minimum što moraju da imaju. Naziv ove vrste restorana govori da ćete u njima naći mnogo više od ukusnih i prijemčivih zalogaja hrane i gutljaja pića. U njima sve mora da bude – savršeno. Tako i jeste.
Restorane za fine dining u Beogradu, kao i ostalim svetskim gradovima, u kojima izvrsni šefovi kuhinje od hrane prave male zalogaje umetnosti, od ostalih restorana razlikuju kreativnost i umešnost dekoracije tog jela. Sve je važno – da namirnice budu sezonske i sveže, a pribor, enterijer i atmosfera na takvom nivou da poželite da zauvek ostanete tu.
To je onaj osećaj kada Vašem stolu prinose jelo koje ste naručili, a Vi gledate otvorenih usta. A onda se još više iznenadite kada prvi zalogaj stavite u njih. Eto takvi bi trebalo da budu restorani za fine dining. U Beogradu oni takvi zaista i jesu. Probajte ih.

Riblji restorani

Geografski smeštena veoma blizu mediteranskih zemalja, u Srbiji se odavno velika pažnja poklanjala jelima Mediterana. Beograđani vole mediteransku kuhinju, a poslednjih godina je u srpskoj prestonici i otvoreno mnogo restorana koji serviraju mediteran na dlanu. Pardon, na tanjiru.
Riba i morski plodovi rado su viđeni u ishrani našeg naroda, pa ove specijalitete uz razne đakonije od kremastih soseva i marinada, možete pronaći i u brojnim ribljim restoranima.

Ugostitelji su otišli i korak dalje, pa su, pored savršenih i svežih komada ribe, lignji, dagnji, tune, lososa, fantastičnih ribljih čorbi, namaza i raznovrsnih ribljih pašteta, i enterijere svojih lokala uredili u mediteranskom stilu. Tako je doživljaj jedinstven i autentičan i lepo je “sakriti” se u ove beogradske restorane kada vreme i nije baš tako lepo. U njima će Vas dočekati sunce mediterana i hrana punog, raznovrsnog ukusa, začinjena citrusnim notama, ruzmarinom i drugim aromatičnim biljem. Uz čašu kvalitetnog vina, riblji restorani su svakako mesta koja bi u Beogradu trebalo da posetite. I, sigurni smo, nastavite da im se vraćate.

Restorani za korporativne proslave

Prate ugostiteljski radnici Srbije potrebe stanovnika i pravce u kojima se gradovi razvijaju. U Beogradu posebno. Tako je poslednjih godina, sa porastom prisustva inostranih firmi u našoj zemlji, porasla i potreba za druženjem posle radnog vremena, za organizovanjem tim bildinga za zaposlene i obeležavanje uspešno završene poslovne godine. Na večerama korporativnih proslava, kolege se opuštaju i nagrađuju za vredan rad. Atmosfera, usluga i hrana u restoranima mora biti takva da zadovolji najrazličitije potrebe i ukuse manjih ili većih grupa.
U Beogradu ćete naći fenomenalne restorane za korporativne proslave firmi, i garantujemo Vam da ćete u njima doživeti neke od nezaboravnih trenutaka (bez obzira što ste sa kolegama koje niste Vi birali). Šalu na stranu, neretko se odlazak na, možda i “usiljenu” večeru na kraju pretvori u lepo opuštanje i pravo uživanje u razgovoru, uz odlično jelo i piće. To su prilike da se zaposleni možda i malo bolje upoznaju. A ne postoji bolji način za to od kafana i restorana. Beograd ispunjava želje firmama najrazličitijih prohteva – od vrhunske hrane i pića, preko nenametljivog i ljubaznog osoblja, do muzike “na uvce”, za dušu ili neke treće – kakvu god želite. Vaše je da odaberete ono što je pravo za proslavu Vaše korporacije.

Koliko god da ste probirljivi, za kakvu god namenu da Vam je potreban restoran, kakvoj god atmosferi želite da se prepustite – u Beogradu ćete sve to sigurno i naći

Pet frendli restorani u Beogradu

Sve više je restorana u Beogradu u koje možete otići, a da Vaše ljubimce ne ostavite same kod kuće. Ili jednostavno ne volite da se odvajate od Vašeg psa ili mačke. Ne brinite. Beogradski restorani su imaju rešenje i za to, pa je u poslednje vreme mnogo lokala koji postaju “pet friendly”, odnosno prijateljski nastrojeni i prema krznenim drugarima.
Pet frendli restorani u Beogradu su odlična destinacija posle duge, možda i iscrpljujuće šetnje Vašeg ljubimca, u kojoj možete popiti čaj ili kafu, ili uživati u nekom od savršenih obroka.
I mada se i dalje vode rasprave između onih koji imaju i onih koji ljubimce nemaju, oko toga da li je dobro dozvoliti njihovo prisustvo u restoranima, vlasnici pasa i mačaka su odahnuli. Zašto da ne? Pa i kod kuće oni trčkaraju oko Vas. U svakom slučaju, sprska prestonica na brojnim restoranima, u kojima fantastično možete provesti vreme, uz najrazličitije ukuse jela i napitaka, već ima nalepnice “pet frendly”. Samo oprez, kada izaberete restoran u koji biste se zaputili sa ljubimcem, dobro se raspitajte o svemu, jer mnogi od njih unutra puštaju samo pse niže rase, a neki su prijateljski raspoloženi prema životinjama samo dok je otvorena bašta. U unutrašnjost lokala im pristup nije dozvoljen. Pa, da se ne razočarate, bolje se na vreme raspitajte o detaljima. I tek onda ste spremni za uživanje.

Restorani s muzikom na uvce

Jeste, kad kažete noćni provod u Beogradu, odmah svi pomisle na klabing i mesta gde se sluša neki drugačiji zvuk. Ali ona lepa, stara, muzika “na uvce” koja dira dušu, e to je nešto što je žila kucavica srpske prestonice u noćnim satima. Tu dolazimo do drugog brenda naše zemlje – do srpske kafane. A nema te osobe koja makar jednom u životu nije doživela beogradske restorane s muzikom na uvce.
I tu je Beograd neprevaziđen i važi za jednu od najboljih mesta za uživanje u odličnoj hrani i pravoj tradicionalnoj muzici, uz dobru svirku starih majstora tamburice. Sinonim za takve restorane u našoj prestonici jeste Skadarlija – boemska četvrt grada, u čijim kafanama se vekovima leči duša. Zato muzika ovog žičanog instrumenta za mnoge i jeste melem za dušu. Beograd je grad u kome se iskreno i smeje i plače. I filmovi su o tome snimani. A u kafani i restoranima s muzikom na uvce ćete to najbolje shvatiti. I osetiti. Jeste tu hrana vanredno dobrog kvaliteta, piće naročito, roštilj kakav možda nigde niste probali, ali ipak, pre svega, u ove beogradske restorane se ide da bi se uživalo onako iskreno, iz petnih žila, uz muziku koja će Vam dirnuti srce i nahraniti dušu. I posle koje Vam pojam kafane više nikad neće biti isti.

objekata nalazi se u beton hali,
popularnoj modernoj skadarliji

gostiju može da smesti najveći restoran na svetu,
koji se nalazi u siriji

%

vrednosti računa je bakšiš koji se ubraja u najveće na svetu, a ostavljaju ga američki turisti

Restorani sa najlepšim baštama

Beograd je grad koji nikad ne spava. Ali je Beograd i grad čije bašte restorana nikada nisu prazne. Naprotiv. Mnogi stranci se pitaju da li iko radi u našoj prestonici, s obzirom na to da viđaju toliko ljudi na piću ili ručku u toku radnog vremena. Ako ne znaju, vrlo brzo nauče, da se u Srbiji odvajkada sve rešavalo i završavalo u kafani. Tako je i danas. Poslovni sastanci, viđanje s prijateljima, ili čista potreba da se u nekom od predivnih bašti prestoničkih restorana popije kafa daleko od ambijenta kancelarije, tek različiti su razlozi što je posećenost ovih restorana uvek na zavidnom nivou.

A čim rade bašte, znači da je lepo vreme, neko divno proleće ili vrelo leto, pa su ovi najlepši delovi svakog restorana, uz fantastičan način da se uz piće, sladoled ili lagan ručak malo odmorite i okrepite, i odličan strategijski odabir, jer ćete odatle imati dobar pogled na prelepe devojke i gospodu koje šetaju beogradskim asfaltom. Ili ukoliko više volite, iz bašte restorana možete posmatrati vodu divnih beogradskih reka, uživati u hladu zelenila ili gledati panoramu grada sa neke od terasa (koje doduše nisu bašte, ali leti imaju taj efekat).